Haaruitval of dun haar bij vrouwen

Inleiding

Als je haar maar goed zit denken veel vrouwen. Toch is dat niet altijd zo eenvoudig. Veel vrouwen kampen namelijk met haaruitval of dunner wordend haar. Haaruitval bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Lees in dit artikel over de oorzaken en over de mogelijke oplossingen.  

Haaruitval of dunner wordend haar bij vrouwen

Wanneer je meer dan 100 haren per dag verliest en het niet aangroeit, is er iets aan de hand. Haaruitval of haarverlies komt bij vrouwen bijna net zoveel voor als bij mannen. Over het algemeen vinden vrouwen haaruitval erger dan mannen. Dit komt omdat vrouwen vinden dat hun haren mede hun aantrekkingskracht bepalen. Haaruitval bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Haaruitval kan plotseling zijn en kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een tekort aan ijzer, een zwangerschap of het gebruik van een bepaald medicijn. Er kan ook sprake zijn van een geleidelijke uitval. Onderstaand alles nog even op een rijtje.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen:

- het volgen van een streng dieet;

- zwangerschap;

- ijzertekort;

- het gebruik van de pil;

- de overgang;

- hormonale schommelingen;

- stress;

- roken;

- het gebruik van bepaalde medicijnen;

- bepaalde afwijkingen, zoals aan de schildklier;

- mate van erfelijkheid;

Wat moet je doen bij haaruitval?

Indien je vindt dat je teveel haren verliest of je haar wel erg dun wordt op sommige plekken maak dan een afspraak met je huisarts. De huisarts zal je doorverwijzen naar de dermatoloog. De dermatoloog kan verschillende testen doen en proberen de oorzaak van de haaruitval te achterhalen. Hier geldt in elk geval: hoe sneller je er bij bent, hoe beter.

Behandelingen haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen kan dus plotseling of geleidelijk gaan. Indien haaruitval geleidelijk voorkomt, dus het haar wordt steeds dunner over een langere periode, is er veelal sprake van erfelijkheid. De oorzaak van haaruitval of dunner wordend haar bij vrouwen die het meest voorkomend is Alopecia Diffusa. Dit wordt ook wel vrouwelijke kaalheid genoemd. Bij Alopecia Diffusa is er sprake van dunner wordend haar bij de vrouw over de gehele hoofdhuid. In tegenstelling tot mannen die vaak kaal worden op een enkele plek, is het bij vrouwen meestal sprake van dunner wordend haar over de gehele hoofdhuid. De dermatoloog kan eenvoudig vaststellen of er sprake is van erfelijkheid of niet omdat de haaruitval veelal volgens een bepaald patroon verloopt. Deze mate van dunner wordend haar is ook meteen de moeilijkst behandelbare.

Mogelijke behandelingen van haaruitval of dunner wordend haar bij vrouwen:

Minoxidil

Minoxidil is een lotion die eigenlijk bedoeld is voor het behandelen van een te hoge bloeddruk. De bijwerking van deze lotion is echter haargroei. Dit middel is te verkrijgen in 2%lotion en 5%lotion. Deze lotion stimuleert de haargroei. Je krijgt er geen volle bos haar van, maar in de helft van de gevallen blijft het haar wat men nog heeft behouden. Als je eenmaal deze lotion gebruikt, moet je het wel de rest van je leven blijven gebruiken. Indien men stopt met het middel, stopt de werking ook na een aantal weken.

Finasteride

Dit zijn tabletten van 1mg, 2,5mg of 5 mg. Uit onderzoek blijkt echter dat alleen de tabletten van 5mg bij vrouwen werken.  

Diane pil

De Diane pil kan worden ingenomen ter voorkoming van nog meer haarverlies bij vrouwen. Het nadeel van deze pil is echter dat het een behoorlijk zwaar middel is met veel bijwerkingen.

Andere oplossingen

Niet iedereen wil een lotion gebruiken of tabletten en in meer dan de helft van de gevallen zullen deze middelen ook niet werken. Het is dan ook mogelijk om aan andere oplossingen te denken, zoals haarextentions of pruiken. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten haarwerken die door het eigen haar heen gevlochten kunnen worden en niet van echt haar onderscheiden te zijn. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid van een meer rigoreuze oplossing, namelijk de haartransplantatie. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking en het is een kostbare aangelegenheid.

Conclusie

Zitten er teveel haren op je borstel, verlies je teveel haren bij het wassen of merk je dat je haar dunner wordt, aarzel niet en maak een afspraak bij de dermatoloog. De dermatoloog kan proberen de oorzaak achterhalen en bepalen of er sprake is van een tijdelijke haaruitval of dat er sprake is van erfelijke haaruitval. Voor beide gevallen geldt, hoe eerder je ernaar laat kijken hoe beter.