Gekleurd haar hoeft niet duur te zijn

De eerste grijze haren duiken op of je wil wel eens een ander kleurtje in je haar? Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel haarkleuren verkrijgbaar die allemaal eenvoudig zelf toe te passen zijn en erg meevallen in prijs.

En het kan nog goedkoper!

Haarkleuring bij de kapper

Wie er echt niet zelf aan durft te beginnen kan voor een haarkleuring bij de kapper terecht. Je bent dan vrij zeker dat je haar perfect gekleurd is, dat er geen stukjes overgeslagen zijn en dat het gekleurde haar er zo natuurlijk of bijzonder uitziet als je zelf wil. Aan deze voordelen hangt natuurlijk een prijskaartje. Wie eens per maand naar de kapper trekt om de uitgroei te laten bijkleuren is op een jaar gerekend een flinke duit kwijt.

Haarkleuring thuis

Zelf je haar kleuren is een stuk goedkoper. In de supermarkt of bij de drogist vind je een waaier aan kleuren en kleurmogelijkheden. Je kan kiezen tussen kleurshampoos die maar enkele wasbeurten meegaan en permanente kleuringen die volledig moeten uitgroeien eer ze helemaal verdwenen zijn. Sommige producten zijn gebruiksklaar, andere moet je eerst met elkaar mengen om de kleur te laten ontwikkelen.

Met een beetje aandacht lukt het prima om je eigen haar te kleuren. Als je toch wat huiverig bent kan de hulp van een vriendin wel van pas komen.

Tips voor een goedkope haarkleuring

  • Met kort haar heb je geen volledige verpakking van het kleurmiddel nodig. Verdeel de vloeistoffen in twee delen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een maatbekertje wat je bij medicijnen kan vinden. De inhoud van de flesjes staat altijd wel ergens vermeld. Meng slechts de helft van de vloeistoffen met elkaar en laat de andere helft ongemengd in de originele verpakking.

Als je vaker je haar kleurt hou dan een paar lege verpakkingen achter de hand, dan heb je altijd flesjes om de ongemengde kleurstoffen te bewaren. Bewaar nooit gemengde haarkleuring!

  • Let op de aanbiedingen in de supermarkt. Als je in de gaten houdt wanneer er 100% terugbetaal acties zijn of niet tevreden-geld-terug acties hoef je eigenlijk nooit haarkleurmiddel aan de volle prijs te betalen. De acties zijn zo frequent dat je met een beetje oplettendheid steeds voldoende voorraad in huis kan hebben. Als je dan met elke verpakking nog tweemaal je haar kan kleuren ben je helemaal goedkoop uit.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van anti-roos shampoos bij gekleurd haar. Het haar wordt daardoor veel sneller vaal en je bent veel vlugger aan een nieuwe kleurbeurt toe.
  • Hou van een goedkoop kleurmiddel waar je tevreden over bent het kaartje met het kleurnummer bij. De volgende keer hoef je dan niet meer te zoeken.

Tips voor een gelukte haarkleuring

Met de onderstaande tips lukt het iedereen om een perfect kleurresultaat te bekomen voor een fractie van de prijs die je bij de kapper zou betalen.

Bereid je goed voor

Trek oude kleding aan zodat het geen drama is als je een vlekje maakt. Zet alle spullen die je nodig hebt klaar. Lees de gebruiksaanwijzing van het kleurmiddel goed door.

Als je bang bent om achteraf gekleurde vlekken op je huid te hebben kan je de haargrenzen en je oorschelpen inwrijven met een dun laagje vaseline. Dan heb je nadien meteen ook een zacht velletje.

Ga nauwkeurig te werk

Verdeel de haarkleuring nauwkeurig over het haar. Let vooral goed op de randen en vergeet geen stukjes te bedekken. Kam het haar voorzichtig door, niet te vlug, anders maak je vlekken. Kijk na vijf minuten even in de spiegel of je geen vlekken op je huid hebt gemaakt. Die kan je nu nog gemakkelijk wegvegen met een vochtig washandje. Let vooral op de inwerktijd. Gebruik een keukenwekker of let goed op de klok en laat het produkt niet langer inwerken dan op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven.

Verzorg je haar na de kleuring

Spoel je haar goed uit tot het water volledig helder is. Let op dat je geen spoelwater in je ogen krijgt.

Bij veel van de haarkleuringen zit een extra conditioner om het haar te verzorgen en de kleur nog beter te fixeren. Verdeel de conditioner over het haar en laat enkele minuten inwerken. Daarna goed spoelen.

Droog je haar en breng het in model zoals je gewoon bent.

Wie na het kleuren toch nog een vlekje op de huid vindt kan dat gemakkelijk wegwerken door er met een vochtige vinger wat sigarettenas over de wrijven. Daarna goed spoelen.

Resultaat: perfect gekleurd haar voor een heel goedkope prijs.