Vrouwen en ongewenste haargroei!

Ongewenste haargroei

Voor mannen een onbestaand probleem, tenzij ze beroepswielrenner zijn: onthaarde benen! Voor vrouwen ligt dit helemaal anders: de lifestyle van vandaag eist als het ware een gezicht zonder donshaartjes, een bikinilijn zonder stoppels, een verschijning op het tennisterrein met gladde benen... Toegegeven: werk aan de winkel maar hoe loop je er anders bij...?

 

Letterlijk: met de wortel aanpakken!

1. Scheren

Kan nog steeds op 2 manieren: elektrisch of manueel en wordt, ondanks alle toeters en bellen die er in de handel verkrijgbaar zijn, nog steeds veel gebruikt, zelfs meer dan je zou denken. Voordeel: het gaat snel, pijnloos en is goedkoop! Bovendien kan je het thuis doen, in alle rust en als je zin (en tijd) hebt! Nadeel: de haargroei komt ook weer snel terug en je maakt kans op ingroei: bij mannen in de hals, bij vrouwen in de liesstreek! Bovendien kan deze manier van ontharen je huid irriteren! Fabeltje: dat er meer of dikkere haren in de plaats komen! Je voelt de haren immers beter om ze als stoppeltjes weer terug keren!

2. Epileren

Met epileren ga je de ongewenste haren te lijf met een pincet. Dat kost uiteraard tijd maar er zijn tegenwoordig ook elektrische pincetten in de handel verkrijgbaar. Voordeel: thuis, goedkoop! Nadeel: je bent een tijdje bezig, kan pijnlijk ervaren worden! Fabeltje: haartjes zouden sneller groeien! Absoluut niet waar!

3. Bleken

In plaats van ontharen kan je denken aan bleken. Bijvoorbeeld: de donshaartjes op je bovenlip! Dan moet je wel even naar de drogist/apotheker voor waterstofperoxide of een blekingscrème: wel eerst even uittesten op een onzichtbare plek! Voordeel: thuis, redelijk goedkoop. Nadeel: huidirritatie en geen blijvende oplossing: de haartjes komen terug!

4. Ontharingscrèmes

Deze crèmes breken als het ware de haarcellen af. In die zin zijn ze zeer geschikt voor minder dikke haren. Voordeel: idem als 3. Nadeel: irritatie van je huid, ingroei en ontsteking van je huid als je daar gevoelig voor bent. Uiteraard geen blijvend resultaat!

5. Hars

Door hars te gebruiken, trek je de haren gewoonweg uit. Hierdoor kan de haarwortel worden beschadigd hetgeen op termijn effectief kan lijden tot verminderde haargroei omdat de haartjes niet terugkeren. Voordeel: thuis of in een gespecialiseerd instituut, redelijk goedkoop, duurt niet al te lang! Nadeel: kortstondig pijnlijk, niet helemaal blijvend resultaat, irritatie, kans op ingroei en zelfs verbranding.

6. Haargroeiremmers

Aan te brengen als ontharing zelf of na een ontharing: ze zetten de haargroei als het ware stil. Als je niet wilt dat de beoogde haren groeien, moet je wel blijven smeren. Voordeel: in combinatie het 7 of 8 (zie verder) en is pijnloos. Nadeel: resultaat is twijfelachtig, acné, niet zo maar te verkrijgen bij apotheek of drogist.

7. Elektrisch ontharen

Hierbij wordt ELK haartje door middel van elektrische stroom aangepakt tot in de haarwortel. Je kan dus wel denken dat dit procédé niet geschikt is voor grote oppervlakken tenzij je veel tijd en geld ervoor over hebt. Bovendien moet dit worden uitgevoerd door gespecialiseerde mensen! Die zijn er blijkbaar nogal wat, terecht of niet terecht! Het goede nieuws is dat, eens het haartje verbrand is, het niet meer tot leven zal komen! Voordeel: drastisch: blijvend resultaat! Nadeel: pijnlijk, duur, littekenvorming, kans op infectie, pigmentproblemen en enkel haalbaar voor kleine oppervlakken (anders wordt het wel een erg dure behandeling). Maak ook enkel gebruik van een deskundige terzake...

8. Laser

Hierbij worden lichtstraaltjes gebruikt. Op dit licht volgt een reactie door de donkere haarworteltjes doordat ze verwarmd worden, waardoor deze als het ware 'uit elkaar vallen' en daarna verwijderd worden. Het succes van deze behandeling is dus afhankelijk van het contrast tussen het licht en de donkere kleur van de haartjes. De apparaten die hiervoor worden gebruikt verschillen: IPL, ook flashlight genoemd, gebruikt verschillende golflengten. De laser echter gebruikt slechts één golflengte. Het resultaat van deze behandeling is dus afhankelijk van het haar- en huidtype! Voordeel: voor 80% duurzaam, niet al te pijnlijk mits goed uitgevoerd! Nadeel: niet voor lichte haren, niet voor (te) donkere haren, lange behandelingstijd (verschillende sessies), duur, enkel uit te voeren door ervaren personeel!

Shoppingtips