Wat is het verschil tussen een full-facelift en een mini-facelift

Inleiding

In dit artikel zal ik het verschil proberen duidelijk maken tussen een MACS-facelift en een full-facelift. Het zijn twee verschillende operatie's die worden uitgevoerd door een plastische chirurg.Laten we eerst de mini-facelift eens nader bekijken.

De MACS-facelift

ook wel de MACS-lift( Minimal Access Cranial Suspension), soft-lift of s-lift is een vorm van plastische chirurgie waarbij via een minimale insnijding in de huid, het onderhuidse weefsel naar boven opgespannen wordt, zodat de huid weer strakker komt te zitten. Ze is ontworpen om een verjonging weer te geven van het onderste gedeelte van het gelaat. Het gaat dus om een ingreep aan:

  • de hals,
  • de(hamster)wangen en
  • de plooien aan de neus.

Rimpels aan de ogen of rond de lippen en mond zullen niet verdwijnen door een mini-facelift. De operatie is minder ingrijpend dan een klassieke facelift. Het litteken dat na de mini- facelift achterblijft is onopvallend en bevind zich in de plooi achter het oor. De operatie is tevens van kortere duur. De mini-facelift kan gebeuren onder plaatselijke verdoving en in daghospitalisatie en dit maakt de operatie dan ook steeds meer populair. Kost van een mini-facelift: varieert tussen 2000 à 3000 euro.

De full facelift.

Bij een gewone facelift werkt de plastisch chirurg aan een groter gebied van het gelaat. Een diepere weefsellaag (de SMAS) wordt aangespannen in de richting van de haarlijn. Er word een insnede gemaakt ter hoogte van de slapen. Vaak wordt er ook nog een insnede gemaakt onder de kin als daar zich een ophoping van vetweefsel bevindt dat geopereerd moet worden of er grote plooien in de hals weggehaald moeten worden. Ook rimpels in het voorhoofd en correcties aan de ogen worden vaak tijdens een klassieke facelift operatie behandeld. De ingreep duurt verscheidene uren en gebeurd onder algemene verdoving. Een klassieke facelift is dan ook duurder dan een mini-facelift en een langere nazorg is vereist. Het resultaat is na ongeveer 3 maanden zichtbaar. Kost van een klassieke facelift: +/- 6000 euro.

Risico's van een mini-facelift en een full facelift

Of het nu een mini-facelift betreft of een full facelift, aan elke operatie, dus ook aan de twee uitgelegde, zijn bepaalde risico's verbonden. Laat je dus goed informeren door je arts alvorens je besluit tot een operatie te ondergaan. Spreek ook eens met mensen die deze operaties al hebben ondergaan en hoe zij ze hebben ervaring. Een complicatie kan bijvoorbeeld zijn dat zicht bloed gaat ophopen onder de huid of dat er kwetsuren aan de zenuwen van het gezicht zijn. De resultaten van een facelift zijn nooit met de volle 100 procent zekerheid te voorspellen.

Het herstel van een facelift

De eerste week na je facelift operatie hou je je best rustig bezig en na een aantal dagen na de facelift kan je alweer normaal rondlopen. In de eerste week na de facelift zullen ook de verbanden op je gezicht verwijderd mogen worden. Je gezicht zal in begin wel nog opgezwollen zijn, maar deze zwelling zal verdwijnen na een aantal weken.