Hoe koop ik de juiste maat BH

Inleiding

De grootste meerderheid van de (westerse) vrouwen draagt er een, maar niet iedere vrouw draagt de juiste. Een BH (de afkorting voor bustehouder) kopen is iets wat veel vrouwen een ramp vinden om meerdere redenen. Dit kan zijn omdat men zich schaamt om een BH nog even te passen of dat er gewoon niet zoveel aandacht voor is. Daarnaast weet ook niet iedere vrouw wat haar maten zijn. In veel lingeriezaken staan verkoopsters die veel verstand hebben van de juiste maat, maar niet iedere vrouw koopt haar BH hier. Dit zorgt dus bij veel vrouwen voor de aanschaf van een slecht zittende BH. Dit zit niet alleen lekker, maar ziet er soms ook onverzorgd uit doordat de borsten niet mooi in de BH vallen. Hier in deze wiki een aantal tips om te komen tot een mooie en goed zittende BH.

Meten is weten

Om te weten welke BH maat goed past moet je jezelf even opmeten. Neem een meetlint (een soepel meetlint is het beste, met een rolmaat kun je niet goed je maten nemen omdat deze te stug zijn). Als je geen meetlint hebt kun je ook met een ander lint (of stukje wol, of ander soepel materiaal) je lichaam meten en deze later nameten met een rolmaat. Dit is mogelijk niet helemaal zuiver. Meet altijd op je blote huid. Voor de juiste BH maat meten we een onderwijdte: om je lichaam en direct onder je borsten: de bovenkant van het meetlint ligt tegen de voet van je borsten De bovenwijdte: hierbij meet je om je lichaam over je tepels heen.

Als je dit hebt opgemeten kun je deze gegevens invullen op de site http://www.bhmaat.nl/ en zien welke BHmaat je hebt. Je kunt het natuurlijk ook doorgeven aan verkoopsters in een lingeriewinkel, zij weten dan ook genoeg.

Als je zelf gaat winkelen voor een BH, pas deze dan altijd. Je borsten zijn niet altijd even groot en BH's passen in een 'goede' maat niet altijd goed bij jouw borsten.

Hoe weet je of je een slecht passende of afgestelde BH hebt

Met onderstaande trucjes kun je zien of je een goede BH maat hebt. Je kunt ook kijken of je je BH goed hebt afgesteld. Het afstellen van de bandjes kan voor een mooie vorm al erg schelen.

  • Als je de bovenkant van de schouderbandjes 3 cm op kan tillen, zijn deze te los afgesteld. Zet deze via de bandjes van je rug wat strakker.
  • Het middenstukje (tussen je borsten in) moet strak tegen je lichaam aanzitten en mag dus niet van je middenrif afstaan.
  • Cups> als je borsten eruit zien of ze uit je BH puilen, zit je BH te strak.
  • Als je aan het einde van de dag striemen van je BH in je huid hebt, moet je je lichaam nog even nameten en kijken of je wel de goede maat hebt. Mogelijk dat je het bandje nog een stukje losser kan zetten. Als je een BH hebt die niet bij jouw lijf past, ziet dit er onder kleding ook niet mooi uit.

Je lichaam verandert in de loop van de jaren, je borsten veranderen dus ook mee. Sommige vrouwen kopen 10 jaar lang dezelfde maat zonder zich af te vragen of dit nog wel de juiste zijn. Je borsten hebben ook de steun nodig van een BH dus zorg dat je naast een 'mooie' BH ook wel de steun krijgt die ze verdienen.