Wat is een inwendige BH

Inleiding

De inwendige BH is ontwikkeld door de plastich chirurg Hans de Bruijn.

Waarom is de inwendige BH ontwikkeld?

Veel vrouwen zijn ontevreden over de vorm van hun borsten nadat deze door ouderdom of zwangerschap niet meer zo strak van vorm zijn als voorheen. Het uitzakken van de borsten kan nu teniet gedaan worden door de inwendige BH. De traditionele plastische chirurgie waarbij de uitgezakte borsten gelift worden biedt alleen een tijdelijke oplossing: uiteindelijk zakken de borsten weer uit.

Het grote voordeel van de inwendig BH is dat het een permanent resultaat geeft. Daarnaast levert de inwendige BH een natuurlijk vorm en zachtheid van de borsten, in tegenstelling tot onnatuurlijkere borstimplantaten.

Hoe werkt een inwendig BH?

De inwendige BH is een op maat gemaakt netje, gemaakt van kunststof (polypropyleen). Dit materiaal wordt al jaren gebruikt in de medische wereld. Onder andere bij liesbreuken en buikoperaties is het materiaal betrouwbaar gebleken. Het wordt operatief onder de huid van de borsten aangebracht. Het resultaat is een soort inwendige BH (de naam kan dus echt letterlijk genomen worden) die de borsten weer ferm overeind laat staan. Het nadeel van de operatie is dat er wel een litteken ontstaat (in de vorm van een anker). Daarbij is de operatie nog erg kostbaar (rond de 5000 euro) en wordt deze niet door het ziekenfonds vergoed. Naast het esthetische voordeel maakt de inwendige BH de gebruikelijke uitwendige BH overbodig.

Welke chirurgen mogen een inwendige BH plaatsen?

In het Deventer Ziekenhuis wordt in april 2009 een opleidingscentrum geopend waar chirurgen worden opgeleid voor het aanbrengen van de inwendige BH.