Tips voor borsten, BH en decolleté

Beha en decollete

Maak jezelf niets wijs: waar wordt er meer over gepraat dan over borsten? En niet alleen de mannen 'boezemen' het onderwerp, ook vrouwen onder elkaar hebben het geregeld over hun boobies: te groot, te klein, te plat, te slap. Dan heb je ook een probleem met je decollete. Kortom: er is altijd wel nieuws!
 

Decollete door de eeuwen heen

 
 • Het decolleté heeft een hele lange reis afgelegd. Van 'not done' tijdens de middeleeuwen tot op het einde van de 15de eeuw de doorbraak er letterlijk kwam: borsten showen mocht! Door middel van het corset werden de borsten weliswaar flink ingesnoerd maar uiteindelijk zoveel mogelijk letterlijk de hoogte in geduwd. In die zin zijn de corsetten van die tijd, weliswaar onbedoeld, de voorlopers van de push up-bh geweest.
 • In de 17de eeuw mochten zelfs blote borsten. Dit ergernis van de katholieke kerk!
 • Op het einde van deze eeuw ging ook het corset eraan, samen met de hoepelrokken! De dames gingen een soort onderhemd dragen, hetgeen de bewegingsvrijheid alleen maar ten goede kwam!
 • Dit was echter maar een tijdelijke bevrijding! In de 19de eeuw kwam niet alleen het corset terug, ook de taille werd stevig ingesnoerd want een wespentaille was het van het!
 • Begin 20ste eeuw kwam dan de BH op het toneel. Het decolleté verdween en de borsten zagen er vrij platjes uit.
 • In de jaren 40 kwam echter het decolleté weer terug, vooral onder invloed van de filmgodinnen van die tijd met dank aan Marilyn Monroe als meest bekende etalagepop! Dit was de tijd van sexy, volle rondingen die mochten gezien worden! De BH diende daarbij ter broodnodige ondersteuning! Wie niet genoeg voorzien was door Moeder Natuur zocht zijn toevlucht tot nepborsten! Filmstudio Warner's zorgde zelf voor zachte, rubberen kussentjes die in de BH werden geplaatst tijdens de filmopnamen.
 • Vanaf de jaren 60 kwam er een ommekeer. In die zin dat men borsten als een ernstig, medisch onderwerp ging beschouwen. Borsten dienden verzorgd, ondersteund en gekoesterd te worden. Zij werden niet langer aanzien als alleen maar seksobjecten. De lingerie-industrie werd geboren!.
 • Doch halfweg de seventies kwam de punk-periode en daar ging de ernst van de zaak! Het decolleté werd opnieuw spannend en sexy, zelfs op het randje van ordinair en vulgair.
 • De 80-er jaren: alles moest big dus ook de boobies! Dit betekende de komst van borstvergrotingen en implantaten. De lingerie werd sexy, veel kant, alle kleuren en vooral een grote cup!
 • En Madonna verklaarde het ondergoed maar meteen bovenkleding.

Hulpmiddelen voor een geslaagde inkijk

 1. Push-up BH: voor een geslaagde lift van de borsten en ze meteen ook groter doen lijken. Voornaamste ambassadrice van deze BH was Eva Herzigova die begin jaren 90 voor een ware hype zorgde.
 2. Siliconenpats: dit zijn dunne pats die je aan de bovenkant van je borsten plakt, kun je BH-loos naar een feestje. Mits de juiste techniek liften ze de boel ook nog op ook en compleet onzichtbaar onder de dunste, elegantste stukjes textiel.
 3. Extender: soms heb je wel de juiste cupgrootte maar is de omvang te klein: striemen en een onaangenaam gevoel. Door tussenstukjes met (dubbele) haakjes als verlengstukje te gebruiken. Krijg je de gepaste rondom!
 4. Discs: als je tepels verharden, worden ze zichtbaar doorheen je kleding, vooral bij niet voorgevormde BH's. Dat is vervelend en vraagt om al of niet bewonderende maar ook stelende blikken! Mooi kan je het ook niet noemen, vervelend wel! Deze schuimschijven kunnen gemakkelijk in de BH worden aangebracht als je niet van een push-up of voorgevormde BH houdt! Er is voor elk probleem een oplossing toch?
 5. Tape: sommige, vooral sexy kleedjes of bloesjes, zijn niet geschikt om een BH eronder te dragen. Met deze speciale tape plak je de kleding op je lichaam en bij een goede kwaliteitstape blijft alles gegarandeerd de hele avond op zijn plaats zitten. Geen nipplegate dus!
 6. Skintone corrector: deze serums zijn uitgevonden met de bedoeling om 'even een vlekje weg te werken': pigmentvlekjes in de decolleté-zone want dit gebied moet er piekfijn uitzien!
 7. Rimpeltjes: in het gebied boven de borsten mogen uiteraard geen rimpeltjes voorkomen vanavond! Daarvoor zijn er producten in de handel op basis van retinol: een soort huidverstrakkers.
 8. Voor extra verfraaiing mag je nog een snufje highlighter en/of bronzingpoeder aanbrengen. Bewonderende blikken verzekerd!

Dagelijkse boezemverzorging?

Niet alleen als je op stap gaat, moet je deze twee rondingen aandacht schenken! Wat kan je nog doen?

 1. Het boezemgebied heeft weinig talgklieren en droogt bijgevolg sneller uit dan bijvoorbeeld de huid in het gezicht. Gebruik best je dag- en nachtcrème niet alleen voor je gelaat maar zak ook eens naar onder en neem je borsten mee tijdens je badkamerverblijf!
 2. Behoort een decolleté tot je standaard dagelijkse uitrusting dan vangt dit gebied uiteraard behoorlijk wat zon! Smeer dus ook regelmatig zonnecrème met een behoorlijke beschermingsfactor waardoor je pigmentvlekjes minder kans geeft!
 3. Scrubben zo om de twee weken mag ook! En dat hoeft geen geld te kosten: je kunt dezelfde potjes gebruiken als voor je gezicht!
 4. Het is echt waar: koud douchen helpt echt om stevige borsten te krijgen!
 5. Wat ook helpt is een aantal keer per week specifieke 'borstspieroefeningen' te doen! Dat kan in de fitnesszaal en zwemmen is uiteraard ook aan te bevelen. Een eenvoudige 'thuisoefening' is de volgende:
 • plaats je handen tegen elkaar op borsthoogte,
 • de ellebogen bevinden zich op schouderhoogte, dus eigenlijk gewoon horizontaal,
 • druk de handpalmen tegen elkaar, zo'n 10 à 15 keer en in totaal 3 series.

Kleine moeite toch?

Beha tips!

 1. Neem de tijd om een goede BH te kopen,
 2. Bij voorkeur in een gespecialiseerde lingeriezaak,
 3. Pas indien nodig de maat aan: door de jaren heen veranderen de borsten qua vorm, stevigheid en maat (dat is valt niet te ontkennen!),
 4. De BH-band (onderkant) moet stevig aanvoelen maar ook weer niet te strak: striemen 's avonds hoeft echt niet!
 5. De borsten moeten goede ondersteuning krijgen: het is dus niet de bedoeling dat ze uit de cup puilen!
 6. Een goed checkpunt: de tepel moet zich helemaal in de cup bevinden! De borsten zijn nooit helemaal identiek!
 7. Te groot: onvoldoende ondersteuning en de borsten zitten zij- in plaats van voorwaarts: is niet de bedoeling!
 8. Te klein: irritatie en een maakt je borsten kleiner!
 9. Cup C is wereldwijd de meest voorkomende cupmaat!
 10. De anti-rimpel BH? Sinds vorig jaar is er de 'Decollette': maakt komaf met lijntjes in de decolleté zone!? 'La Decollette' of de anti-rimpel beha draag je gedurende de hele nacht en kost EUR 40. Principe: de BH dwingt de borsten min of meer op de juiste plaats te blijven; hierdoor krijgt de huid er onder geen kans om te rimpelen. Al na één nacht zouden de gevolgen zichtbaar zijn. Na 5 tot 7 nachten moet de bustehouder zijn werk optimaal hebben gedaan...

Kledingtips!

 • Bij een 'Australische decolleté' wordt de onderkant van de borsten getoond! Dat kan natuurlijk ook heel sexy zijn!
 • Kleine borsten vergroten doe je door te kiezen voor een V-halsuitsnijding, een halternek of rolkraagtrui.
 • Grote borsten: wrapjurkjes en tops aanschaffen!

Link en tips

grapje!

Welk is mijn BH maat?