Barefoot schoenen functioneel of niet

Wat zijn Barefoot schoenen?

Barefoot schoenen zien er grappig uit en de mensen die ze dragen zweren dat ze functioneler en beter zijn dat de schoenen die normaal gesproken worden gedragen.

De schoenen worden steeds meer gebruikt en vooral bij mensen die rennen, fietsen, wandelen, klimmen of aerobic uitoefenen.

Barefoot loopschoenen zijn extreem plat en omvatten vijf "vingers", waarin je tenen passen. Je kunt het vergelijken met een handschoen, maar dan voor je voeten. Ze zijn bedoeld om bescherming te bieden aan de zolen van je voeten, terwijl ondertussen de spieren van de je voet, tenen, enkels en kuiten versterkt worden.

Het bedrijf claimt dat met deze schoenen je op een meer natuurlijke manier je voeten beweegt en daardoor is het beter voor je. Hiermee gaan ze even voorbij aan alle ontwikkelingen waar sportschoen fabrikanten jaren aan hebben gewerkt.

Over Barefoot Schoenen

De term Barefoot schoenen betekent vrij vertaald, ‘Op blote voeten schoenen’ en is eigenlijk een tegenstrijdigheid. Want bij blote voeten heb je niets aan je voeten en vooral geen schoenen.

De dunne zool en bedekking aan uw voeten is voor de bescherming van uw voetzool en de bovenkant van uw voet. Ze zijn zo minimalistisch mogelijk ontworpen, zodat uw voeten functioneren alsof u op blote voeten loopt.

De dunne rubberen zool is slechts een paar millimeter, je voetzool en je wreef worden allemaal niet ondersteund, er is geen demping niets van dat alles. Simpel gezegd de schoenen doen niets meer of minder dan je voeten bedekken.

Dit is totaal anders dan de schoenen die de afgelopen 20 – 30 jaar ontwikkeld zijn, en waarvan wordt aangeven dat het goed is voor je voeten.

Is dit een nieuwe back to basics rage of is het echt goed voor je voeten.

Het antwoordt schijnt ja, ja, ja en ja te zijn.

Ontwerp

De originele barefoot schoenen zijn de Vibram FiveFingers. Ontworpen door Robert Fliri en Marco Bramani, de kleinzoon van Vitale Bramani, die in 1935 de eerste bergschoenen met rubber zool ontwierp. De twee mannen brachten het idee onder de aandacht van Tony Post, met wie ze samen renden. Post is nu de directeur van Vibram USA. Hoewel de schoenen op de eerste plaats ontworpen waren voor mensen die zeilen en klimmen, zodat het niet meer op blote voeten gedaan hoefde te worden, grepen de lopers ook naar de uitvinding om van hun sport te genieten en minder schade en pijn te hebben.

Hoe werken Barefoot schoenen?

Er wordt gezegd dat door het dragen van Barefoot schoenen, je terug keert naar een natuurlijke staat. De been- en voetspieren kunnen sterker worden, hierdoor kunnen ze je knieën beter ondersteunen en er voor zorgen dat je rug en heup pijn minder wordt. Het helpt ook bij het verbeteren van je lenigheid, balans en lichaamshouding.

De schoen zorgt ervoor dat je de grond zo natuurlijk mogelijk raakt. Met traditionele sportschoenen komt het vaak voor dat je land op de hiel van de voet. Doordat je dat niet meer doet wordt je manier van rennen veranderd.

Voor sommige mensen is de verandering net even te veel. Experts geven dan ook aan dat het beter is om het op te bouwen. Eerst een korte tijd met de Barefoot schoenen en dan een tijd niet en dan op bouwen totdat je ze elke dag aan kunt. Als je het op die manier doet dan ontwikkel je spieren die waarschijnlijk niet eerder gebruikt zijn bij het rennen.

Het kan weken, of zelfs maanden duren voordat je comfortabel kunt rennen op deze schoenen.

Degene die het hebben gedaan zweren bij deze schoenen.

Voor- en nadelen van de Barefoot schoenen

Voordelen Nadelen
Zorgt voor een goede lichaamshouding tijdens het lopen Het kan de tijd kost om je aan te passen
Past als een handschoen Mensen met steunzolen, extreem platte voeten, of zwemvliezen tenen kunnen ze niet dragen en voor een lange afstand worden ze niet aanbevolen
Komt in vele kleuren en stijlen Ze zijn lelijk en blijven lelijk
Kost tussen de 80 en 170 euro Zijn minder duurzaam dan loopschoenen
Worden goedkoper verkocht via Ebay Je kunt je afvragen waarom mensen de schoenen verkopen

Slotwoord

Niet iedereen kan ze aan, ze zijn lelijk en apart, maar er zijn genoeg mensen die niets anders meer willen. Wellicht is het het proberen waard.