Hoe werken MBT schoenen

Hoe werken MBT schoenen?

MBT (Masai Barefoot Technology) staat voor klasse 1 hoogwaardige gezondheidsschoenen en is vooral bekend om zijn ronde zolen en werking. Het van origine Zwitserse merk bestaat al 15 jaar en is de grondlegger van de fysiologische schoen. De laatste jaren is het merk uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk en zeker na medewerking van bekende topontwerpers als Alberto del Biondi (bekend van oa Prada) ook zeer geliefd bij bekende sterren en topsporters.


Wat is de werking van MBT schoenen?

Het geheim van MBt schuilt in de gepatenteerde zoolconstructie. Deze zool is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Allereerst de zogenaamde Masai sensor, oftewel de zachte achterkant onder de hiel, welke zorgt voor een comfortabele zachte landing op de ondergrond. De zool daarboven is rond van vorm en juist de overgang van de zachte hielsensor naar de harde zool zorgt er voor dat de voeten perfect kunnen afwikkelen. Eigenlijk zorgt MBt er dus voor dat een natuurlijke manier van lopen wordt nagebootst; een zachte landing gevolgd door een juiste afrolbeweging van de voet.

MBT zorgt er tevens voor dat het lichaam continue aan het balanceren is, oftewel actief op zoek is naar een juiste rechte houding van het lichaam. Er kan dus niet meer met een kromme rug of in een passieve houding gestaan worden, want het lichaam corrigeert zichzelf. Dit heeft uiteraard een positieve werking op bijvoorbeeld rugklachten, houdingsklachten en hielspoor.

Door het balanceren worden spieren sterker. met name rondom de gewrichten zorgen sterkere spieren voor meer ontlasting.

  • internationale sterren als Antonio Banderas, Larry King, Sylvester Stallone, Madonna dragen MBT.

Waar zijn MBT schoenen goed voor en voor wie?

Aan wie wordt MBT geadviseerd: er zijn over het algemeen 3 groepen te onderscheiden;

  1. Groep 1 :: het lichaamsbewuste type. Voornamelijk mensen die gezond bezig zijn met hun lichaam en comfortabel willen kunnen voortbewegen. Vooral mensen met staande en bewegingsvolle beroepen (horeca/ verzorging/ verpleging/ artsen/ winkeliers/ kappers/ docenten etc) dragen steeds vaker MBT.
  2. Groep 2 :: (top)-sporters. Als aanvulling op training en herstel wordt vaak MBT gedragen. MBT zorgt voor een continue versteviging van de spieren en de aansturing wordt verbeterd vanuit de hersenen. Aangezien MBT zorgt voor een continue doorbloeding is MBT ook aan te raden om na het sporten te dragen (afvalstoffen worden sneller afgevoerd en er ontstaat minder snel kramp). In de danswereld zijn veel MBT dragers actief. Dansers zijn erg lichaamsbewust en hebben veel baat bij het trainen van evenwichtsspiertjes.
  3. Groep 3 :: Als derde categorie worden de mensen gezien die specifiek MBT dragen om van hun klachten af te komen cq de klachten te laten verminderen. Dit zijn vooral mensen met rugpijnklachten, hielspoorklachten, arthroseklachten, platvoeten, afwikkelproblemen, scoliose, houdingsproblemen en koude voeten.

Helpen MBT schoenen tegen hielspoor?

Uit wetenschappelijk onderzoek en reacties van MBT dragers komt naar voren dat MBT heel helpzaam kan zijn bij hielspoor en andere voetklachten. De zachte hielsensor van de MBt schoen zorgt voor een zachte landing op de grond en dus tevens voor minder belasting op de pijnlijke plek. Ook tijdens het staan (je staat op eht midden van de voet; balanspunt) vermijd je directe druk met de hielen op de grond en ook dit zorgt weer voor minder belasting. Tevens worden spiertjes ind e voet getraind en sterker gemaakt. In etgen stelling tot een steunzooltje die de voet enkel in een bepaalde positie plaatst en verder eigenlijk laat verwaarlozen.

Helpen MBT schoenen tegen (lage) rugpijn?

Het antwoord is: JA! Een van de meest voorkomende klachten in de wereld zijn rugklachten. met name in de lage rug. Dit wordt mede veroorzaakt door de harde ondergrond waar met tegenwoordig op loopt (denk maar aan asfalt/stenen etc) en de evrkeerde houding die men snel aanneemt. Eigenlijk is de mens gemaakt om blootvoets over zand, aarde en gras te lopen. De zachte achterkant onder hiel van MBT schoenen zorgt voor een axtreem comfortabele zachte landing. De klap van het lichaam op de grond wordt dus veel minder in vergelijking met een platte normale schoen. Omdat door de ronde zool, het lichaam continue op zoek is naar een rechte houding is het aannemen van een gebogen stand van de rug niet meer automatisch. De rug blijft keurig recht en de spiertorso rondom de wervelkolom wordt verstevigd.

Voordelen en nadelen van MBT schoenen

Voordelen van MBT schoenen zijn bijvoorbeeld: gunstige houdingsverandering, activeren en trainen van spieren, ontlasten van gewrichten, positieve werking bij lichaamsklachten, evenwichtsgevoel versterken.

Nadelen: nadelen zijn er eigenlijk alleen voor mensen die een evenwichtsstoornis hebben. Tevens is MBt niet aan te raden aan vrouwen die bijna moeten bevallen (spieren rondom bekken worden getraind) en binnen een periode van 3 maanden direct na een ingrijpende operatie (hernia/botbreuk etc)

Waar kan ik MBT schoenen kopen?

MBT heeft een aantal gespecialiseerde winkels in Nederland gevestigd. Deze zijn oa te vinden in Amsterdam, Groningen, Maastricht, Hilversum, Zwolle, Den Bosch en Rotterdam aan de Karel Doormanstraat. Verder zijn er veel winkels die een klein MBT assortiment verkopen binnen hun eigen merken.

Wat is het verschil tussen MBT en bijvoorbeeld Skechers Shape-ups en andere merken?

Er zijn een aantal essentiele verschillen tussen MBT en andere merken die de laatste jaren op zijn komen zetten.

  • Allereerst is MBT natuurlijk de grondlegger van de fysiologische schoen en bestaat al ruim 15 jaar. Andere merken zijn veel jonger.
  • Daarbij verschilt de werking tussen MBT en andere merken ook aanzienlijk temeer omdat de belangrijkste onderdelen van de MBT schoen wereldwijd gepatenteerd zijn. Namaken is dus verboden en de werking kan dus nooit hetzelfde zijn.
  • MBT richt zich op een hogere prijsklasse en andere doelgroepen dan de concurrenten.
  • MBT gebruikt enkel hoogwaardige materiaalsoorten zoals klasse 1 leer en canvas soorten. Concurrenten zitten vaak in het B segment en gebruiken vooral plastics en stoffen.
  • MBT doet al 15 jaar lang wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met universiteiten en onderzoekscentra. Dit heeft geresulteerd in maarliefst 50 onderzoeken en ruim 20 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen in erkende tijdschriften. Bij andere merken ontbreekt dit onderzoek.
  • Verder werkt MBT nauw samen met medisch specialisten. Erkende fysiotherapeuten, podologen, huisartsen, orthopeden en personaltrainers.

Links: