Tips voor het kopen van een horloge

Inleiding

Veel mensen dragen een horloge. Het is niet alleen makkelijk om de tijd bij de hand te hebben, een horloge kan ook nog harstikke mooi staan. In veel gevallen wordt het als een soort sieraad gezien. Je hebt allerlei verschillende horloges, denk bijvoorbeeld aan verschillende maten, materialen en mogelijkheden. Ook zit er enorm veel prijsverschil tussen de verschillende horloges. Je hebt horloges van een paar tientjes, maar ook van een paar honderd euro. Kortom, als je een horloge wilt kopen, dan kan je alle kanten op. Waar moet je op letten als je een horloge wilt aanschaffen? Lees hieronder de tips voor het kopen van een horloge.

Tips voor het kopen van een horloge

Mannen of vrouwenhorloge

Over het algemeen kan je duidelijk verschil zien tussen een mannenhorloge en een horloge voor vrouwen. Het bandje van een mannenhorloge is vaak breder en sterker dan dat van een vrouwenhorloge. Ook is het klokwerkje groter. Een horloge voor vrouwen ziet er wat verfijnder uit. Ook voor kinderen heb je leuke horloges.

Merken

Sommige mensen willen graag een horloge kopen van een bepaald merk. Je hebt toch een bepaalde status met een merk horloge en deze horloges zijn vaak van goede kwaliteit. Maar net zoals het meeste waar een merkje op staat, zijn ook de meeste merkhorloges duurder dan gewone horloges. Bekende horloge merken zijn onder andere:

  • Seiko
  • Breitling
  • Armani
  • Rolex
  • Tag heuer

Analoog of digitaal

De tijd op je horloge kan op verschillende manieren worden weergegeven. Sommige horloges hebben een klokje met wijzers en cijfers. Dit is de ouderwetse manier. Maar andere horloges laten de tijd digitaal te zien. Een andere optie is een horloge dat de tijd op beide manieren laat zien. Met een digitaal horloge kan je zeer gemakkelijk de tijd aflezen, maar een horloge dat de tijd door middel van cijfers en wijzers laat zien heeft vaak meer uitstraling.

Materiaal van het horloge en van het glas

Een horloge kan van verschillend materiaal gemaakt zijn, denk bijvoorbeeld aan goud, zilver of edelstaal. Het bandje van een horloge kan ook nog van stof of leer gemaakt zijn. In principe maakt het materiaal waarvan het horloge gemaakt is niet zoveel uit. Het is maar net wat je smaak is en of het bij de rest van je kleding en sieraden past. Belangrijker is het glas van je horloge. Je hebt bijvoorbeeld mineraalglas of kunststofglas. Mineraalglas is harder dan kunststof en zal minder snel krassen. Op een horloge met kunststof glas zullen eerder krassen komen, maar dit glas zal minder snel barsten.

Welke mogelijkheden heeft het horloge nog meer

De belangrijkste functie van een horloge is uiteraard om de tijd ervan af te lezen, maar een horloge kan nog meer functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan de datum of de temperatuur. Vooral de datum is erg handig om ook van je horloge af te kunnen lezen. Een andere mogelijkheid waarbij je stil moet staan als je een horloge wilt kopen is of het horloge waterdicht is of niet. Kan je horloge bijvoorbeeld tegen regen of spetters? Wanneer je echt wilt zwemmen met je horloge, dan is het raadzaam om na te gaan of horloge echt tegen water bestand is.

Techniek van het horloge

De meeste horloges werken door middel van een batterij. Deze moet eens in de zoveel tijd bij de juwelier vervangen worden. Ook een accu is mogelijk, je kan je horloge dan heel makkelijk opladen. Er zijn ook horloges die je met een veer moet opwinden.

Prijzen

De prijzen van de verschillende horloges liggen ver uit elkaar. Je hebt horloges van een paar tientjes maar ook van honderden euro's. Voor een merk horloge betaal je meer dan voor een normaal horloge. Ook het materiaal waarvan het horloge gemaakt is bepaald de prijs. Een horloge van goud zal duurder zijn dan een horloge met een bandje van stof. Het is maar net wat je aan je horloge wilt uitgeven. Wil je graag meerdere horloges die bij verschillende kledingoutfits passen, dan kan je beter voor de goedkopere horloges gaan. Wanneer je echt een goed horloge wilt die een tijd mee gaat, dan kan je beter in een duurdere prijsklasse zoeken.

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je een horloge wilt aanschaffen. Je hebt horloges in allerlei soorten, maten en prijzen. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen maar om de tijd aflezen, maar is een horloge ook een mode artikel. Let er dus ook op of je het horloge wel echt mooi vindt en dat het bij je kleding en sieraden past.