Mijn 4 beste tips voor ouders met kinderen in de puberteit

De puberteit

Pubers bevinden zich in de overgang tussen het kind zijn en de volwassen wereld in. Er wordt zowel over de puberteit als over de adolescentie gesproken.

  • Puberteit = de periode van lichamelijke volwassen wording dit is ongeveer van 12 t/m 17 jaar.
  • Adolescentie = de hele periode van 12 t/m 21 jaar.

Voor het gemak praat ik in dit artikel over de puberteit.

Door alle snelle veranderingen in zichzelf maar ook de wereld om hem/haar heen, kan het zijn dat de puber het gevoel krijgt nergens bij te horen. De puber is in deze periode hard op zoek naar wat zijn/haar positie in de maatschappij maar zeer zeker ook binnen het gezin is. Deze zoektocht kan veel weerstand bij zichzelf maar natuurlijk ook in de omgeving oproepen.

De opvoeding

De puber is een specialist in manipulatie en dat lukt het beste bij zijn/haar ouders. Pubers zijn erg slim en voelen precies aan wanneer ze kunnen irriteren en weerstand oproepen maar ook op het schuld gevoel van de ouders in kunnen gaan. Het is dus aan de ouders in hoeverre ze dit laten gebeuren.

Hier volgen mijn vier beste tips voor minder irritatie en weerstand tussen ouders en puber:

1 Geef gedoseerd weerstand

Want werp je gelijk een blokkade op dan wordt het gevecht vanuit de puber alleen maar heftiger. Gedoseerde weerstand geef je door wel goed te luisteren zonder de puber te onderbreken{Behandel hem/haar op gelijk niveau}. Als er goed begrepen is wat de puber duidelijk wil maken toon je daar begrip voor en van daar uit maak je duidelijk hoe jij het graag zou willen hebben en maak overleg mogelijk.

Dit lijkt veel moeite te kosten maar een gevecht met veel weerstand kost meer moeite.

2 Herken de spiegel in je kind

Waar irriteer jij jou als ouder nu precies aan.Neem daar als ouder de tijd eens voor en ontdek hoe jij in die leeftijd was en wat jij allemaal wel niet deed. Let vooral op de eigenschappen van jezelf waar je niet zo tevreden over bent.

Dit zijn juist die eigenschappen die je ook in die vervelende puber ziet en dat zorgt nou net voor die irritatie die er is.

3 Wees eerlijk en recht door zee

Een veel gehoord argument van pubers die wel heel erg lastig en tegendraads zijn is; ik wou dat mijn ouders eens wat strakker waren in de opvoeding en mij meer duidelijkheid gaven. Veel ouders willen graag de lieve vrede bewaren, maar juist daardoor zijn ze niet rechtlijnig en blijven ze niet bij hun standpunt{onduidelijkheid dus}. Als jij je kind echt lief hebt durf je het juist te corrigeren.

4 Laat als ouder je ego niet regeren

Weet wie de volwassene is en laat je niet forceren.

Ten opzichte van je kind {de puber} hoef jij je ego niet te verdedigen.

Gedragsstoornis herkennen bij pubers

Het is ook mogelijk dat jouw kind niet 'gewoon af en toe' lastig is, maar regelmatig afwijkend gedrag vertoond.

Het is raadzaam signalen van psychische stoornissen, zoals ADHD, angsten en depressies, te kennen en te kunnen herkennen.

Dan bent u beter in staat uw kind te helpen.

Lees daarvoor bijvoorbeeld het boek: 'Ongewild lastig in de puberteit en adolescentie', geschreven door Monique Baard.

Tot slot over puberteit en opvoeding

Vergeet niet wij zijn allemaal ervaringsdeskundige, wij zijn allemaal puber geweest.

Met dit in ons achterhoofd en de gouden tips kan het alleen maar gemakkelijker gaan voor de puber en voor de ouders. Al die tips... Het lijkt heel veel inspanning te kosten, maar niks is minder waar.

Je krijgt er veel rust voor terug. Meer tips over http://puberteit.2link.be@@puberteit vind je op 2link.be.