Hoe stel ik een zo goed mogelijk verlanglijstje op

Inleiding

De feestdagen staan weer voor de deur en voor veel mensen hangt dat samen met lekker veel eten, gezelligheid, mooi versierde huizen en natuurlijk veel cadeautjes. Maar wat wil je eigenlijk precies hebben als cadeautje? En wat ga en kun je aan iemand vragen? Het opstellen van verlanglijstjes is bijna al een stress moment op zich. Je durft niet altijd te vragen wat je echt heel graag zou willen hebben (omdat dat misschien te duur is) maar aan de andere kant heb je ook geen zin in het zoveelste paar sokken, of een cadeau wat ze naar hun eigen smaak hebben uitgezocht en in een doos op zolder is verdwenen.... Hier onder wat tips om zo slim mogelijk een leuk verlanglijstje op te stellen.

Maak een lijstje aan op een vaste plek

Maak in een boekje, of op de computer een lijstje aan. Verdeel dit lijstje in een aantal kolommen (het beste kun je dit doen in Excel op de computer. Maak de kolommen als volgt aan;

Datum Wens specificaties Prijs Winkel waar je het kunt kopen
5-12-2010 Pyjama katoen; geen glimmende stof 15 euro Hunkemöller

In deze kolommen kun je je precieze wensen kwijt en waar je het cadeau eventueel hebt gezien. Je kunt deze wensen natuurlijk ook gewoon in een schriftje zetten en hier kolommen in tekenen. Het voordeel van Excel is dat je het naar mensen toe kan mailen en dat zij filters kunnen zetten op bijvoorbeeld de prijs!

Gedetailleerdere uitbreiding Je kunt aan deze kolommen nog een extra kolom toevoegen waarin je de gegevens van het precieze produkt toevoegt. Dit kunnen bijvoorbeeld plaatjes zijn; uitgebreide tekst of een link naar de site/ winkel waar je het produkt dat je wilt hebben, hebt gezien. Dit kan ook in een schriftje; je kunt per produkt een bladzijde nemen en hier uitgeknipte produktinformatie opplakken!

Nog een noviteit is dat je ook op verschillende sites op internet je verlanglijstje kan plaatsen zoals bijvoorbeeld op http://www.gratisverlanglijstje.nl/ en hier kan bepalen wie en wanneer bij jouw lijstje kan!

Begin op tijd

Begin nu niet met je lijstje als de feestdagen al in zicht zijn; dan bestaat de kans dat je snel impulsideeën opschrijft of niets weet en voor iets simpels/ ondoordachts (zoals een paar sokken) gaat. Dat is ook zonde. Als je het lijstje hebt opgesteld kun je dit dagelijks bewerken en ook gebruiken voor je verjaardag, moederdag of andere feestelijke aangelegenheden.

Input en inspiratie

Ongericht zoeken

Je ziet vaak genoeg leuke dingen en gaat er daarna vanuit dat je dat allemaal wel kunt en gaat onthouden. In de praktijk blijkt dit gewoon niet zo te zijn. Zorg dat je altijd een klein notitieboekje bij je hebt, of een mobiele telefoon waarin je leuke cadeau ideeën direct op kan schrijven, of desnoods fotograferen. Deze gegevens kun je thuis weer in je tabel zetten.

Gericht zoeken

Om leuke cadeau ideeën op te doen kun je natuurlijk de stad in en alle winkels bekijken, maar nog simpeler is het om vanuit je luie stoel via het internet de wereld te bekijken. Het nadeel van het laatste is dat je vaak overweldigd wordt door de hoeveelheid aanbod van sites die er is. Probeer dit wat overzichtelijk te maken door eerst te starten met het zoeken op de produkten die je graag zou willen hebben. Leg de sites vast die je aanstaan en die leuke spulletjes hebben en waar je dus ook ideeën op kunt doen. Als laatste kun je ook heerlijk in leesbladen duiken en je tegoed doen aan de folders (als je tenminste geen nee-nee sticker hebt). Zet de dingen die je leuk vindt direct met alle informatie op je lijstje. Als je dingen gekregen hebt (of zelf gekocht hebt) kun je je lijstje gemakkelijk aanpassen.

Om op deze manier je verlanglijstje bij te houden geeft veel rust en je hebt altijd een leuk lijstje paraat als mensen een leuk cadeau voor je willen kopen.