Het goede moment om te gaan samenwonen

Samenwonen

Jullie zijn al een tijdje samen en hebben een leuke relatie. Jullie zijn helemaal gelukkig met elkaar en genieten van elk moment dat jullie samen doorbrengen. Eigenlijk zou je graag een stapje verdergaan en de beslissing nemen om te gaan samenwonen. Maar hoe weet je wat het goede moment is om te gaan samenwonen?

Het goede moment

Het feit dat je samen wilt gaan wonen is al de eerste stap in de goede richting. Dat je graag vaker samen wilt zijn, is namelijk de beste reden om deze beslissing te nemen. Jullie zijn echter wel met twee personen. Je moet dus wel weten wat je partner hiervan vindt. Praat er dus over als jullie dat niet al hebben gedaan. Hierbij is het wel belangrijk dat geen van beide partijen druk voelt om samen te gaan wonen. Als jullie een fijne, stabiele relatie hebben, komen jullie vanzelf beiden op het punt dat jullie graag willen samenwonen. Is je partner nog niet zover? Wacht dan rustig af. Als je partner eigenlijk tegen zijn of haar zin gaat samenwonen, hebben jullie al een slechte start. Willen jullie echter allebei graag deze stap nemen? Dan is dat een goede basis voor een gezamenlijk thuis.

Vervolgens moeten jullie gaan kijken naar de haalbaarheid van het samenwonen. Verhuizen, een huis huren of een huis opknappen kost geld. Als jullie gaan samenwonen, moet het huis een samensmelting van jullie beide smaken en voorkeuren worden. Ook is het belangrijk om na te gaan waar jullie willen gaan wonen. Als je geluk hebt, woonde je al bij elkaar in de buurt. Het kan echter ook zo zijn dat jullie wat verder bij elkaar vandaan wonen. De beslissing waar jullie gaan wonen is in dit geval wat moeilijker. Hoe zit het met de reistijd naar familie, werk en vrienden? Dit zijn allemaal aspecten die je moet meenemen in de afweging om samen te gaan wonen. Jullie moeten een optie hebben waar beide partijen mee kunnen leven.

Wat als het fout gaat

De angst voor het mislukken van een relatie is voor een aantal mensen een belangrijke reden om toch niet te gaan samenwonen. Vaak heeft dit te maken met een eerdere relatie die op de klippen is gelopen. Begrijpelijk dus maar wel jammer, want wie niet waagt, die wint niet. Door deze angst loop je misschien wel de kans op een hele mooie relatie mis. Je kunt echter wel een aantal dingen doen zodat je wat meer zekerheid hebt. Misschien is het voor jullie relatie wel helemaal niet nodig. De zekerheid van een vangnet kan er wel voor zorgen dat je wat makkelijker over je angst heen komt. Sluit daarom voor het samenwonen altijd een samenlevingscontract af. Leg hierin vast wat er gebeurt als jullie, onverhoopt, toch uit elkaar gaan. Zo word je minder snel de dupe van een mislukte relatie. Ook kan het een fijn idee zijn om je eigen huis nog even aan te houden als dit financieel haalbaar is. Eventueel kun je er voor kiezen om je huis te verhuren. In geval van nood, heb je dan altijd je eigen plekje achter de hand. Als na een tijdje je relatie stand blijkt te houden, kun je er altijd nog voor kiezen om je huis te verkopen.

Jouw keus

Bij de stap om te gaan samenwonen, moet je altijd goed onthouden dat het jouw keus is. Niemand anders kent jouw relatie zo goed als jij. Daarom zijn jij en je partner de enige personen die deze keus moeten maken. Of je nu na 3 maanden of na 5 jaar gaat samenwonen, jouw gevoel geeft aan of het wel of niet de juiste tijd is. Maak je dus geen zorgen over wat andere mensen zeggen. Het is jouw keus die telt.