Hoe maak je je relatie sterker

Relatie

Iedereen met een serieuze relatie weet dat het niet altijd gemakkelijk is om je relatie staande te houden. Periodes van tegenslag kunnen je relatie zwaar belasten. Een goede, sterke relatie is echter tegen veel dingen bestand. Maar hoe zorg je ervoor dat je relatie sterk genoeg wordt om zware tijden te overleven?

Je relatie sterker maken

Een goede relatie zal door de jaren heen vanzelf sterker worden. Jullie delen steeds meer verleden en goede tijden samen. Ook leren jullie elkaar steeds beter kennen.  Het goed kennen van elkaar kan echter ook een bedreiging zijn. Als jullie elkaar op een gegeven moment niet meer kunnen verrassen, is er een kans dat een van beide partijen voor iets nieuws en uitdagender kiest. Echte passie kun je in de meeste gevallen niet jarenlang vasthouden. Je kunt wel wat vaker proberen elkaar te verrassen. Regel eens wat leuks en verras je partner ermee. Een onverwachts etentje, cadeautje of uitje is vaak een oppepper voor je relatie.

Maak tijd voor elkaar

Maak regelmatig tijd vrij om samen iets leuks te doen. Kies ervoor om iets te doen waar jullie allebei echt zin in hebben. Samen op de bank een DVD kijken, kan al snel irritaties oproepen als het als een verplichting wordt ervaren. Als het leven financieel wat moeilijker is, wordt er al snel beknibbeld op uitjes en leuke dingen. Dit is jammer want deze uitjes zijn heel belangrijk om je relatie leuk te houden. Zeker als er al wat spanningen ontstaan door de financiële problemen is het heel belangrijk dat jullie samen leuke tijden blijven beleven.

Toon interesse

Blijf altijd interesse tonen in je partner. Ook al lijken zijn of haar verhalen niet zo boeiend of heb je ze al heel vaak gehoord, het feit dat je partner ervaringen en meningen met je wilt delen is een goed teken. Luister bewust naar wat er verteld wordt en stel gepaste vragen. Als jij een verhaal kwijt moet, vind je het ook prettig als er naar je wordt geluisterd.

Bespreek frustraties

Spreek frustraties zoveel mogelijk uit. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je om elk klein dingetje gaat klagen. Als je de frustraties nooit uit, krop je alles op en heb je grote kans dat er op een gegeven moment echt grote problemen ontstaan. Bespreek dus hoe je je voelt. Doe dit niet op een moment dat je die frustratie sterk voelt maar wacht daar even mee. Als je frustratie wat is gezakt, kun een veel rationeler gesprek hebben en zal je je partner duidelijker kunnen uitleggen hoe je je voelt.

Respect en vertrouwen

Respect is waarschijnlijk een van de meest essentiële factoren in een goede relatie. Dit houdt in dat je de keuzes en meningen van de ander respecteert. Laat je partner dan ook zo vrij mogelijk in het bepalen van stijl, voorkeuren en interesses. Wat jij prettig vindt, hoeft niet voor iedereen te gelden. Bovendien geef je je partner voldoende vrijheid om zichzelf te zijn. Alleen als je in een relatie jezelf kunt zijn, zal je relatie een lange tijd kunnen bestaan. Respect houdt overigens ook vertrouwen in. Een van de fijnste dingen in een relatie is het feit dat je weet dat je iemand hebt die er altijd voor je is en je altijd zal steunen.

Waardering

Blijf waardering voor je partner tonen. Het onvoldoende tonen van waardering is een van de meest voorkomende verwijten die in een relatie worden gemaakt. Neem je partner niet voor lief maar wees blij met alles wat jullie voor elkaar kunnen doen. Vooral in een langdurige relatie kan de sleur er wat in komen. Probeer dan juist wat vaker een complimentje uit te spreken of waardering te tonen. Overigens is het accepteren van een complimentje ook belangrijk. Wuif het niet weg maar geniet ervan. Je verdient het.

Tot slot

Een relatie heeft altijd pieken en dalen. Laat de moed dus niet zakken als het even tegenzit. Grote kans dat jullie er na een tijdje weer bovenop komen. Als je samen door een moeilijke tijd komt, zul je zien dat je relatie er door gegroeid is. Een relatie is er voor de goede en voor de slechte tijden.