Wat is een zeppelin

Inleiding

De zeppelin is het eerste luchtschip. De zeppelin heeft de vorm van een sigaar. De naam zeppelin is afkomstig van de man die de eerste zeppelin heeft gemaakt. De Duitse Graaf Ferdinand von Zeppelin was dat. Er zijn twee beroemde zeppelins. Dit waren de Graf Zeppelin en de Hindenburg.

Graf Zeppelin

In het jaar 1928 was de Graf Zeppelin het grootste luchtschip dat ooit was gebouwd. De Graf Zeppelin was te vergelijken met een flatgebouw van tien verdiepingen hoog en meer dan twee huizen lang. Het grootste deel van de zeppelin bestond uit cellen met glas. Voor de passagiers was alleen plaats in de gondel. Een gondel is het onderste deel van een zeppelin. Er konden 70 mensen mee met een vlucht. Elke passagier had een eigen kamer met een douche. In de Gaf Zeppelin was ook een restaurant. In de keuken maakte de kok de lekkerste maaltijden. Het eten werd opgediend op speciaal Graf zeppelin servies. Verder was er nog een rookkamer, een bar, een schrijfkamer en een leeskamer aan boord. De Graf Zeppelin is nog het best te vergelijken met een vliegend hotel. Alleen hele rijke mensen konden een reis met de zeppelin betalen. De zeppelins uit die tijd gleden zo rustig door de lucht dat er nooit iemand luchtziek werd. Op één van zijn reizen was de Graf Zeppelin ook boven Nederland te zien. Duizenden mensen keken ademloos omhoog toen het grote zilveren luchtschip over ons land vloog. In Rotterdam maakte de zeppelin een landing. Na korte tijd aan de grond te hebben gestaan steeg de zeppelin onder luid gejuich weer op. De Graf Zeppelin zou bijna tien jaar in gebruik blijven. Toen was het luchtschip versleten en werd het gesloopt. In die tien jaar had de zeppelin 590 vluchten gemaakt.

Hindenburg

Een andere beroemde zeppelin was de Hindenburg. Het was de opvolger van de Graf Zeppelin. Het luchtschip was 244 meter lang en was nog iets groter dan de Graf Zeppelin. De eerste reizen van de Hindenburg naar Noord- en Zuid-Amerika gingen goed. Alle passagiers waren tevreden over de rustige en prettige manier van reizen met de zeppelin. Bovendien ging de tocht over de oceaan sneller dan met een echt schip. Een echt schip deed twee keer zo lang over de reis. Op 3 mei 1937 begon de Hindenburg opnieuw aan een reis van Duitsland naar de Verenigde Staten. Aan boord waren 96 mensen. De reis verliep goed. Toen de zeppelin bij de landingsplaats in Lakehurst, Amerika aankwam begon het te stormen en te onweren. Nadat het noodweer voorbij was wilde de Hindenburg landen. Vlak voor de landing gebeurde iets vreselijks. Door een explosie vatte de Hindenburg vlam. De zeppelin stortte brandend neer. Hierbij kwamen 37 mensen om het leven.

Via het bioscoopjournaal werd de ramp in beeld en geluid over de hele wereld verspreid. Daardoor maakte de gebeurtenis grote indruk. Hoe het ongeluk had kunnen gebeuren wist niemand zeker. Zeker was wel dat de zeppelin gevuld was met een brandbaar waterstofgas. De Hindenburg was om die reden een vliegende bom. De mensen waren het over één ding eens: waterstofgas was te gevaarlijk om zeppelins mee te vullen. Na de ramp met de Hindenburg wilde niemand meer met een zeppelin mee. In plaats van de zeppelin koos men liever voor een vliegtuig. Vliegtuigen waren steeds veiliger en sneller geworden. Na het jaar 1937 werd de zeppelin niet meer gebruikt.

Nieuwe plannen voor zeppelins

Sinds het begin van deze eeuw zijn er plannen om weer zeppelins te gaan bouwen. Het gebruik van zeppelins heeft grote voordelen voor het milieu. Zeppelins maken bijna geen geluid en verbruiken weinig energie. Er is bijvoorbeeld geen brandstof nodig om de zeppelin te laten opstijgen en in de lucht te houden zoals bij een vliegtuig. In vergelijking met lawaaiige en vervuilende vliegtuigen zijn dat grote voordelen. Nog een voordeel is dat er geen landings- en startbanen meer nodig zijn. Een zeppelin stijgt en daalt namelijk niet als een vliegtuig. Net als een luchtballon gaat een zeppelin direct omhoog. Het verschil is dat een zeppelin niet van de grond vertrekt. Hij hangt boven de grond.

Een landingspaal van ongeveer 40 meter hoog is de halte. In die paal zit een lift. Bovenin de paal kun je instappen als je mee wilt varen. De landingspaal zorgt dat de zeppelin eigenlijk nooit hoeft te landen. Hooguit voor reparaties en onderhoud.

Toch zijn er ook nadelen aan zeppelins. Als passagier moet je geen haast hebben want een zeppelin gaat niet erg snel. Als er een sterke tegenwind is kan de reis langer worden. Zeppelins kunnen niet landen op bestaande luchthavens. Ze zouden de landende en stijgende vliegtuigen in de weg zitten. Er moeten daarom speciale zeppelinhavens worden gebouwd. Op die havens moeten grote loodsen komen. Daarin kunnen de zeppelins staan.

Links