Wat is een naturistenvakantie

Naturisme vakantie

Tijdens een naturistische vakantie kunnen naturisten hun hobby vrij beoefenen. De meeste naturisten zoeken graag rust en mooie natuur op en genieten daar graag naakt van. De touroperators hebben daar handig op ingespeeld en er zijn gespecialiseerde bedrijven die enkel naturistische vakanties aanbieden. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hieronder.

Wat is naturisme

Om te begrijpen waarom mensen kiezen voor een naturistische vakantie moeten we natuurlijk eerst weten wat naturisme is. Want veel mensen verwarren naturisme met nudisme. Nudisten genieten, zoals het woord al aangeeft, enkel van het naakt zijn. Naturisten daarentegen streven meer naar de herintegratie van de natuur en natuurlijkheid in het leven van de mens. Het naakte lichaam is een natuurlijk gegeven en brengt hen dichter bij die natuur. Eerbied en respect voor die natuur en naar je medemens staan daarbij centraal.

Ontstaan

Tijdens de industriële revolutie in Europa in de negentiende eeuw, en de bijhorende preutsheid in de maatschappij, werd de drang voor een terugkeer naar de natuur groter en groter. Waar vroeger de kinderen zorgeloos naakt in rivieren of beken konden spelen, rustte er nu een taboe op het naakte lichaam. De mens ging op die manier van zijn eigen natuurlijkheid vervreemden. Vooral aan de Franse rivièra en in Duistland doken de eerste naturisten op. In Duitsland noemde men het de 'freikörperkultur' of FKK, hetgeen je vandaag nog steeds ziet op bordjes aan een naaktstrand.

Vakantie

De meeste vakantieplekjes voor naturisten zijn campings. Campings zijn doorgaans rustig en passen perfect in de filosofie van het naturisme. Maar meer en meer naturisten stellen iets meer eisen op het vlak van comfort. Daarom stijgt ook het aantal hotels waar naturisten welkom zijn. In Cap d'Agde bv. ligt een heel domein met campings, stranden, winkels en hotels waar enkel naturisten toegelaten zijn. Ook het aantal naaktstranden wereldwijd neemt toe. Het nadeel van publieke naaktstranden is dat er soms mensen met slechte bedoelingen naartoe komen. Zij verzieken niet alleen de sfeer, maar bezorgen het naturisme ook een slechte naam. Al blijft dit natuurlijk bij een kleine minderheid. Een nieuwe trend zijn de naturistencruises. Zowel op grotere cruisliners als kleine zeilschepen wordt deze formule al aangeboden. Ook grote hotelketens voorzien soms dakterrassen of zwembaden, voorbehouden aan naturisten. De naaktrecreatie wordt trouwens 's avonds een beetje aan banden gelegd. Tijdens het eten in het restaurant vraagt men om kledij te dragen. Ook voor bepaalde sportactiviteiten is het toegelaten om kledij te dragen.

Wie zijn naturisten

Naturisten vind je in alle lagen van de bevolking. Het is ook niet leeftijdsgebonden. Naturisten dragen soms een slecht imago mee. Nochtans is er voor naturisten helemaal geen associatie met enige seksuele activiteit. Geklede recreanten associëren bloot of naaktheid vaak met seks. Maar als je gewend bent aan het naakte lichaam en dat als iets natuurlijks ziet, valt die associatie weg. Naturisten vinden naaktrecreatie dan ook niet opwindend, eerder ontspannend. Veel naturisten lopen enkel naakt tijdens hun vakantie. Maar anderen lopen liefst zoveel mogelijk naakt, ook bij hun thuis. Ook gezinnen met kinderen tref je vaak aan bij naturisten. Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat de aanblik van zoveel naakte mensen niet schadelijk is voor kinderen. Enkel pubers schamen zich soms, er kijkt dan ook niemand van op als zij toch gekleed rondlopen.

Conclusie

Naakt genieten van de warme zon en het frisse water op je lichaam geeft je een gevoel van vrijheid. Bovendien hoef je je niet te schamen want iedereen rond je doet hetzelfde. Je krijgt er ook een mooi egaal bruin kleurtje van. Naturisten aanvaarden elkaar zoals ze zijn, een perfect lichaam bestaat trouwens niet en elke persoon is uniek. De ongedwongen en tolerante sfeer zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Een extra voordeel is dat je minder bagage moet meenemen en je een extra wasbeurt uitspaart voor de machine.