Vaccinaties voor reizigers

Inleiding

Ik ga op reis en neem een vaccinatie mee. Zo gewoon als het is om een lijstje te maken met spullen die je meeneemt, zo gewoon moet het ook zijn om te checken of je een bepaalde vaccinatie of inenting nodig hebt. Voor op maat gegeven advies kun je terecht bij de GGD. De GGD zal vervolgens advies geven over de vaccinaties of tabletten die nodig zijn en over de hygiëne ter plaatse. Vaccineren is niet altijd nodig maar wel verstandig. Naast de GGD zijn er nog talloze andere bedrijven via internet die advies op maat geven.

Tegen welke ziekten wordt ingeënt?

Onderstaand een overzicht van de ziekten waartegen meestal wordt ingeënt. Vervolgens treft u een overzicht aan van de meest bezochte landen door reizigers.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die het meest in de wereld voorkomt. Malaria krijg je door een prik van de malariamug. De symptomen van malaria zijn koude rillingen, koorts, spierpijn en hoofdpijn.

Buiktyfus

Buiktyfus krijg je door het eten van voedsel of drinken dat besmet is met bacteriën. Eerst wordt de darm geïrriteerd en vervolgens kan het in de bloedbaan van je lichaam komen en zich naar andere organen verspreiden. De symptomen van buiktyfus zijn diarree, hoge koorts, hoofdpijn, sufheid. Het is verstandig om in verre landen alleen maar water uit een fles te drinken omdat het kraanwater in verreweg de meeste gevallen besmet is.

Cholera

Cholera ontstaat door de cholerabacterie en veroorzaakt uiteindelijk een darmontsteking. In geen enkel land is een vaccinatie voor cholera meer verplicht. Wel is het raadzaam om te zorgen dat je een cholerastempel in je paspoort hebt als je door landen in Afrika reist. Bij veel afgelegen grensposten kan je moeilijkheden krijgen zonder die stempel. Het heeft dan veelal niets met de ziekte cholera te maken maar meer met het geld verdienen van de plaatselijke beambten.

Difterie, tetanus, polio

Difterie, tetanus en polio, oftewel DTP, komt in Europa niet zo heel veel meer voor. Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt van mens tot mens overgedragen door hoesten. Tetanus komt door een bacterie die voornamelijk voorkomt in afval op straat en in aarde. In de gehele wereld komt tetanus voor. Het is niet voor niets dat als je een wondje buiten hebt opgelopen je een tetanus prik krijgt. Polio is weer een andersoortige ziekte. Polio wordt namelijk veroorzaakt door een virusinfectie.

Gele koorts

Gele koorts is een virusziekte die door muggen wordt overgebracht. Voor een aantal landen is een vaccinatie voor gele koorts verplicht. In de meeste landen is een vaccinatie voor gele koorts alleen verplicht indien je uit een land komt waar de gele koorts heerst. Deze mug is overdag actief en het wordt daarom aanbevolen om je gehele lichaam te bedekken.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Door een slechte hygiëne wordt de ziekte overgebracht. Omdat wij in het westen van Europa goede sanitaire voorzieningen hebben komt de ziekte hier niet voor. Niet zo heel ver van huis, zoals Oost-Europa en Turkije komt hepatitis A wel voor.

Hepatitis B

Hepatitis B is ook een ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Hepatitis B wordt van mens tot mens overgedragen door bloed- en sexueel contact. In de meeste gevallen wordt een vaccinatie wel geadviseerd indien je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft.

Tabel vaccinaties

Een tabel voor de meest bezochte landen:

Landen

Malaria

Buik-

tyfus

Cholera

Difterie tetanus polio

Gele koorts

Hep. A

Hep. B

Argentinië

X

> 3 mnd

X

X

X

Barbados

X

Brazilië

X

X

X

X

>3 mnd

Cambodja

X

>2 wkn

X

X

X

X

>3 mnd

Chili

>3 mnd

X

X

China

>2 wkn

X

X

X

Costa Rica

X

>3 mnd

X

X

>3 mnd

Cuba

>3 mnd

X

Domicaanse Republiek

X

>3 mnd

X

X

X

Ecuador

X

X

X

X

X

>3 mnd

Falkland Eilanden

>3 mnd

X

X

Fiji

>2 wkn

X

X

X

>3 mnd

Gambia

X

>3 mnd

X

X

X

X

>3 mnd

Guatemala

X

>3 mnd

X

X

X

>3 mnd

Haïti

X

>3 mnd

X

X

X

>3 mnd

India

X

>2 wkn

X

X

X

>3 mnd

Indonesië

X

>2 wkn

X

X

X

>3 mnd

Jamaica

>3 mnd

X

X

X

>3 mnd

Kaapverdië

Sept/nov

>3 mnd

X

X

X

X

>3 mnd

Kenia

X

>3 mnd

X

X

X

>3 mnd

Macedonië

X

X

>3 mnd

Madagaskar

X

>3 mnd

X

X

X

X

>3 mnd

Maleisië

X

>3 mnd

X

Martinique

X

X

X

Mexico

X

>3 mnd

X

X

>3 mnd

Namibië

X

>3 mnd

X

X

X

>3 mnd

Ned. Antillen

X

Nepal

X