Groepsreisverzekering: speciale verzekering voor groepsreizen

Groepsreisverzekering

Leuk, je gaat een groepsreis organiseren! Heb je alles al geregeld? Waar gaan we overnachten, zijn de excursies geboekt? Waar gaan we eten, of gaan we ter plaatse op zoek naar een gezellig restaurant? Wie een groepsreis organiseert moet aan heel veel dingen denken. Als je een groepsreis organiseert heb je ook een hele grote verantwoordelijkheid: de verantwoordelijkheid voor een hele groep mensen. Natuurlijk ga je er alles aan doen om de reis goed te laten verlopen, maar wat als er tóch iets mis gaat? Voor die dingen heb je een groepsreisverzekering. Zodat als je alles tot in de puntjes geregeld hebt, je niet wakker hoeft te liggen voor alle dingen die je níét in de hand hebt.

Groepsreisverzekering: waarom afsluiten

Een groepsreisverzekering is een collectieve verzekering die je afsluit naast de normale reisverzekering die iedereen individueel af kan sluiten. Een groepsreisverzekering sluit je dus niet af in plaats van een individuele reisverzekering. Het is verstandig een groepsreisverzekering af te sluiten als je bij de organisatie van een groepsreis risico's voorziet die je graag van tevoren wilt verzekeren. Als organisator van een groepsreis heb je de verantwoordelijkheid voor de groep en het afsluiten van een groepsreisverzekering geeft dan extra zekerheid. Zo kan je bijvoorbeeld ook medische kosten verzekeren als één van je reisgenoten naar het ziekenhuis moet en toch onvoldoende dekking heeft van zijn eigen reisverzekering of ziektekostenverzekering. Wat een groepsreisverzekering wel en niet dekt en wat de voorwaarden zijn hangt sterk af van wat je zelf onder de dekking van de groepsreisverzekering wilt laten vallen, hoe je groep eruit ziet, wat de bestemming van de reis is, welke excursies je hebt gepland. Zo is het risicoprofiel van een groep die met de bus kasteeltuinen in Engeland gaat bekijken heel anders dan een rondreis (met survival!) door het binnenland van Bolivia. Daarom is het verstandig het reisplan en profielschets van de groep te bespreken met een verzekerings adviseur om een verzekering op maat samen te kunnen stellen.

Een bijkomend voordeel van een groepsreisverzekering is ook dat als er iets gebeurt, je er niet helemaal alleen voor staat. De meeste verzekeraars bieden 24 uur per dag bijstand. Dit is handig als je naar een land gaat waar je de taal niet (voldoende) machtig bent, of de weg niet weet. Want in je beste Frans broodjes bij de bakker bestellen is heel iets anders dan in het ziekenhuis uitleggen dat één van je reisgenoten geblesseerd is geraakt bij een nachtelijke puzzeltocht.

Groepsreisverzekering: waar afsluiten

Er zijn veel aanbieders die een groepsreisverzekering aan kunnen bieden. Hierbij geldt natuurlijk ook dat er goede en slechte aanbieders zijn. En dat de condities (polisvoorwaarden) per verzekeraar verschillen. Neem daarom ruim voordat de groepsreis begint de tijd om de verzekeringen te vergelijken en je wensen te bespreken, want voor jezelf kan je bij wijze van nog per SMS op Schiphol een paar minuten voordat je vliegtuig opstijgt je reisverzekering afsluiten, maar bij een groepsreis heb je deze verantwoordelijkheid voor een hele groep. Begin daarom op tijd en regel het goed. Bij Mondial Assistance bijvoorbeeld. Of De Europeesche verzekeringen.

Wil je nog wat ideetjes opdoen voor leuke groepsreizen? Lees dan hier verder!