Wat is de elektronische reistoestemming

Reizen naar Amerika

Iedereen die vanaf dit jaar naar Amerika reist, komt er niet zomaar in. Je bent verplicht eerst toestemming aan te vragen en dat kan elektronisch. Vanaf 12 januari 2009 is deze reisaanvraag verplicht. Deze elektronische aanvraag vervangt het groene formulier dat je vroeger aan boord diende in te vullen.

Reisaanvraag vooraf regelen

  • Je kunt deze VERPLICHTE reisaanvraag indienen via het ESTA ofwel Electronic System for Travel Authorization.
  • De internetpagina is in het Nederlands. Je moet onder meer invullen waar je zult verblijven en of je een besmettelijke ziekte of drugsverslaving hebt. Meestal krijg je onmiddellijk antwoord op je verzoek.
  • Is je registratie goedgekeurd dan hoef je geen visum meer. Wordt je registratie niet goedgekeurd dan moet je alsnog een visum aanvragen. Reden voor weigering: veroordelingen.
  • Om die reden is het zeker aan te bevelen om je verzoek tijdig in te dienen: uiterlijk 72 uur op voorhand.
  • De registratie is gratis en blijft 2 jaar geldig OF

tot de vervaldatum van je paspoort. !!! Let wel op: je moet in het bezit zijn van een digitale reispas! Ook kinderen jonger dan 12.

Foto en vingerafdrukken blijven in gebruik

Het voorgaande staat los van de beslissing van de Amerikaanse overheden om aan de grenzen en luchthavens systematisch van iedere reiziger die Amerikaans grondgebeid betreedt een foto en vingerafdrukken te nemen.

Tip

Op de luchthaven van Zaventem is een helpdesk voorzien voor reizigers die zich niet op voorhand elektronisch hebben geregisteerd.

Update augustus 2010: per 8/9/2010 niet meer GRATIS!

Vanaf deze datum is de reistoestemming naar de Verenigde Staten dus niet meer kosteloos! Amerika heeft het geld (4 US dollar) blijkbaar nodig voor de kosten die ESTA meebrengt. De EU is het niet eens met deze gang van zaken en stelt een onderzoek in. Dat betekent niet dat u niet moet betalen per 8 september aanstaande.

Belangrijk!

  1. Elke reistoestemming uitgereikt door ESTA blijft 2 jaar geldig. U moet deze extra kosten dus niet elke keer betalen als je naar de VS reist: één keer per 2 jaar is voldoende.
  2. Vóór 8 september 2010 een ESTA-vergunning voor de VS ontvangen? Geen kosten!
  3. Het van belang dat je elke onlineregistratie voor elke reis moet bijwerken! Zo moet je elke keer de naam van je hotel opgeven. Dit kan kosteloos!
  4. Bij een nieuw paspoort moet een volledig nieuwe ESTA-registratie worden aangevraagd en moeten ook de kosten worden betaald.

Link

Voor je registratie ga naar deze website