Budget tips voor de vakantie

Op vakantie

Lekker op vakantie, even niets moeten, ontspanning en misschien even weg, maar de kosten voor een vakantie kunnen erg hoog oplopen. In dit artikel tips om de kosten voor een vakantie te beperken. Helemaal handig voor mensen die dus niet zo'n hoog budget hebben.

Tips

Blijf in Nederland

 • Ga eens in de zoveel keren op vakantie in eigen land. In Nederland zijn ook heel veel mooie plekjes om op vakantie te gaan. Het bespaart in ieder geval brandstof, wanneer je met de auto op vakantie gaat.

Buiten het hoogseizoen

 • Boek een vakantie buiten het hoogseizoen. Dit is alleen geschikt voor mensen die niet afhankelijk zijn van de schoolvakanties. Alle luxe en comfort voor een schappelijke prijs. Dit kan soms wel meer dan de helft van de prijs schelen in vergelijking tot het hoogseizoen.

Regel zoveel mogelijk zelf

 • Door zelf zoveel mogelijk te regelen bespaar je veel kosten, die een tussenpersoon zoals een reisbureau anders aan je zouden verdienen. Zo kan je zelf direct van vliegtuigmaatschappijen je tickets boeken, zoals Ryanair, en kan je zelf een appartement boeken via bijvoorbeeld booking.com

Let op kortingen, aanbiedingen of lastminutes

 • Er zijn verschillende kortingen bijvoorbeeld vroegboekkorting, kinderkorting, korting voor ouderen en last minute boekingen. Probeer hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Pas op met stuntaanbiedingen. De aanbiedingen lijken heel voordelig maar vaak zijn niet alle kosten hierbij inbegrepen zoals bijvoorbeeld de reserveringskosten en dergelijke, waardoor dan een vakantie toch veel duurder kan uitvallen. Tel alle kosten bij elkaar op en vergelijk daarna.

Kamperen

 • De aanschaf van een tent of caravan met kampeerbenodigdheden is een éénmalige kostenpost, aangezien je deze spullen meerdere jaren kunt gebruiken. Dit is daarnaast nog weer te beperken door zoveel mogelijk tweedehands te kopen, of vrienden en familie te vragen of zij misschien nog iets hebben. Ook op marktplaats kan je nog wel eens wat bruiksbaar vinden voor het kamperen. Kamperen is veel goedkoper dan het huren van een chalet of vakantiewoning. Ook is het vaak mogelijk om een eigen wc/doucheruimte er bij te huren en daarmee zijn irritaties zoals vies sanitair of een eind moeten lopen naar het toiletgebouw verleden tijd.

Kleinschalig kamperen

 • Dit kan bijvoorbeeld kamperen op een minicamping of bij een boer. Hier kan je heerlijk genieten van de rust, ruimte en het buitenleven. Meestal zijn er voor de kinderen speeltoestellen en wat boerderijdieren zoals kippen, schapen, geiten en konijnen. Ook zijn er altijd wel fiets en wandeltochten te maken in de omgeving. Bij de plaatselijke VVV is bovendien genoeg informatie te vinden over activiteiten, musea en andere bezienswaardigheden.

Bed and Breakfast

 • Een bed en breakfast is vaak veel goedkoper dan een hotel. De voordelen hiervan zijn: de kleinschaligheid, daardoor is de benadering vaak persoonlijk dus vriendelijker en het is er wat rustiger.

Appartement

 • Een appartement is ook vaak ook veel goedkoper dan een hotel. Voor mensen met kinderen is dit een goed alternatief, er is meer privacy. Geld kan worden bespaard door zelf te koken of door een goedkope eetgelegenheid op te zoeken. Voordeel van een appartement in warme landen is dat je in een appartement vaak wel een koelkast hebt, wat je in veel hotels niet hebt, of alleen maar een kleine minibar.

Eten en Drinken

 • Het is verstandig om bij de boeking te kijken naar de ligging van de accommodatie ten opzichte van eetgelegenheden en winkels zodat u niet afhankelijk bent van de campingwinkel of het hotel, hier maken zij namelijk gebruik van wanneer ze weten dat je niet zomaar naar een veel goedkoper centrum in de buurt kan gaan. Neem voor zover mogelijk zelf levensmiddelen mee of boek een vakantie in een goedkoop land.

Woning ruil

 • Iets wat steeds populairder wordt is woning ruilen. Bied de eigen woning aan op bijvoorbeeld marktplaats of met een advertentie in de krant. Een nadeel kan zijn dat mensen niet zuinig zijn op de spullen van een ander. Ook bestaan er mogelijkheden dat je tijdelijk van woning ruilt met iemand in het buitenland. Iemand verblijft dan in jou huis, en jij en dat van een ander.

Dagjes uit, korte weekendjes weg

 • Blijf thuis en ga dagjes uit, of een kort weekend. Plan vanuit huis leuke uitstapjes. Bezoek attractieparken, dierentuinen, speeltuinen, musea, braderieën, maak een wandel of fietstocht, of bezoek eens een weekendje één van onze waddeneilanden.

Bapaal je budget vooraf

 • Bepaal vooraf het besteedbare budget eerst. Wissel dure en goedkope uitstapjes af bijvoorbeeld eerst een dagje fietsen en de volgende dag naar de dieren tuin. Door creatief te denken kunnen de kosten voor een vakantie binnen het besteedbare budget blijven.