Topattractie Trafalgar Square

Algemeen

In het centrum van Londen, op loopafstand van de Westminster Abbey, Big Ben en de Houses of Parliament, ligt Trafalgar Square. Voorheen bekend van het voeren van de duiven. Inmiddels is het plein autovrij en wordt het voeren van de duiven ontmoedigd. Door deze maatregelen is het plein niet alleen meer populair bij de toeristen, maar ook bij de Londenaren zelf. Jaarlijks komen hier ongeveer 15.000.000 toeristen.

Het plein is het grootste van Londen en is sinds de Middeleeuwen al een algemene ontmoetingsplaats voor de bevolking.

Geschiedenis van het plein

In de 13e eeuw behoorde het gebied tot “the King’s Royal Hawks” en later tot “the Royal Mews”. In 1812 vroeg de latere koning George V aan de architect John Nash het gebied te herontwikkelen. John maakte een eerste ontwerp van het plein rond 1820. Nash die leefde van 1752 tot 1835 heeft de realisatie van zijn ontwerp nooit afgezien.

De aanleg van het plein begon in 1829 en was klaar in de jaren 40 van die eeuw. Het plein werd uiteindelijk afgemaakt door de architect Sir Charles Barry in 1845. Het plein werd oorspronkelijk het “King William the Fourth’s Square” genoemd, maar het was George Ledwell Taylor die het voorstel deed het plein om te dopen naar het Trafalgar Square.

Trafalgar

Vice-admiraal Horatio Nelson, burggraaf Nelson, hertog van Bronte leefde van 29 september 1758 tot 21 oktober 1805. Hij wordt gezien als de belangrijkste Britse tegenstander ter zee van Napoleon Bonaparte.

De eerste oorlog (de Derde Coalitieoorlog) tegen de in 1804 tot keizer gekroonde Napoleon Bonaparte vond plaats tussen Frankrijk en een coalitie van Europese grootmachten. Tijdens deze oorlog vond op 21 oktober 1805 de slag om Trafalgar plaats. Trafalgar ligt ongeveer 70 mijl ten noordwesten van Gibraltar. De Britse vloot bestond uit 27 linieschepen die de 33 schepen tellende vloot van een Frans-Spaans eskader (onder leiding van Pierre Villeneuve) versloeg. Door deze overwinning vestigde het Verenigd Koninkrijk voor vele jaren de heerschappij over de zeeën.

Gedurende deze zeeslag werd Nelson dodelijk gewond en zijn lichaam werd terug gebracht naar Londen, waar het in de St. Paul’s Cathedral werd begraven.

Het beeld van Nelson

Midden op het plein staat “Nelson’s Column”. Een zuil van ruim 50 meter hoog met daarop een ruim 5 meter hoog beeld van de vice admiraal Nelson zelf. Het beeld is ontworpen door E.H. Baily en de zuil is van William Railton.

Onder aan de zuil bevinden zich vier reliëfs die vier van de zeeslagen van Nelson uitbeelden. Om de Column staan vier bronzen leeuwen. Deze zijn ontworpen door Sir Edward Landseer en voltooid in 1868. Beweerd wordt dat de kanonnen van de Franse vloot zijn gebruikt voor het maken van de bronzen leeuwen.

De Column wordt omringd door twee fonteinen die door Sir Edwin Lutyens in 1939 zijn ontworpen. Deze fonteinen van Lutyens vervangen eerdere fonteinen die nu beiden in Canada staan.

The Four Plinths

In iedere hoek van het plein is een sokkel geplaatst met de intentie dat daar beelden van ruiters op geplaatst zouden gaan worden. Op drie van deze sokkels staan de volgende beelden:

  • Noordoosten, een beeld van George IV, geplaatst in de jaren 40 van de 19e eeuw. George IV August Frederick leefde van 12 augustus 1762 tot 26 juni 1830. Hij was vanaf 1820 koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittanië en Ierland. Hij was tevens koning van Hannover, ook vanaf 1820. Hij was in de jaren 1811 tot 1820 regent voor zijn vader (koning George II). Hierdoor heeft hij zijn bijnaam, “Prince Regent” gekregen, en door deze bijnaam was hij de naamgever van een nieuwe stijlperiode; Regency.
  • Zuidoosten, een beeld van Henry Havelock, gemaakt door William Behnes in 1861. Majoor-Generaal Sir Henry Havelock leefde van 5 april 1795 tot 29 november 1857. Hij was een generaal die vooral in verband gebracht wordt met India. Tijdens de Indiaanse muiterij van 1857 heeft hij Cawnpore teruggewonnen op de rebellen.
  • Zuidwesten, een beeld van Sir Charles James Napier in 1855. Hij leefde van 10 augustus 1782 tot 29 augustus 1853 en was generaal en bevelhebber in India. Zijn beroemdheid dankt hij voornamelijk aan de verovering van Sindh, een provincie in het tegenwoordige Pakistan. Hij overleed aan zijn verwondingen opgelopen in de Peninsular campagne.

De vierde sokkel in het noordwesten van het plein is neergezet in 1841. Hier is nooit een ruiterbeeld op geplaatst en is tot op heden nog steeds leeg. Het is nu een locatie voor speciaal opgedragen kunst.

Overige beelden

Op het gazon voor de Nationale Galerij staan twee beelden, aan de westkant James II. James leefde van 14 oktober 1633 tot 16 september 1701. Hij was koning van Engeland, koning van Schotland en koning van Ierland. Hij was de laatste katholieke koning die over deze landen heerste. Aan de oostkant staat een beeld (geschonken door de staat Virginia) van George Washington, de 1e president van Amerika.

In 1888 werd het standbeeld van generaal Charles George Gordon onthuld. Het beeld werd in 1943 weggehaald en in 1953 teruggeplaatst op het Victoria Embankment. Het Victoria Embankment is onder andere een wandelpromenade die loopt van Westminster tot het centrum van Londen. Gordon leefde van 28 januari 1833 tot 26 januari 1885 en heeft zijn sporen verdient voor zijn campagnes in China en Noord Afrika.

In april 1967 werd een borstbeeld onthuld van Lord Admiral Cunningham (gemaakt door Franta Belsky), hoofd van Royal Navy en Naval service ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Andrew Browne Cunningham, 1e burggraaf Cunningham of Hyndhope leefde van 7 januari 1883 tot 12 juni 1963. Hij heeft gevochten in de Eerste Wereldoorlog en in de Tweede Wereldoorlog in:

  • Succesvolle aanval op Taranto, 11 op 12 november 1940; een aanval op de Italiaanse vloot in de haven van Taranto. Een aanval waarbij de Britten voor het eerst vliegtuigen lanceerden van schepen in zee.
  • Slag of Cape Matapan, wordt ook wel de slag om Tenaro genoemd. Tussen 27 en 29 maart 1941 was de Britse vloot, voor de kust van Peloponnesian in Griekenland, in gevecht met de Italiaanse vloot die onder leiding stond van admiraal Angelo Lachino.
  • Operation Torch, de Brits – Amerikaanse invasie in Noord Afrika. Deze vond plaats tussen 8 en 10 november 1942. Hiervan uit begonnen de opmarsen om Europa te bevrijden van de Duitse onderdrukking.

==Meer Trafalgar Square==