Topattractie Sacre Coeur te Parijs

Algemeen

Op de heuvel Montmartre staat de Basilique du Sacré Coeur. Vertaalt betekend dit de “Heilig Hartbasiliek”. Aan de naam van deze heuvel zijn verschillende uitleggen gegeven, maar welke de juiste is….! Vanaf de Sacré Coeur is op een heldere dag een uitzicht tot wel 50 km ver. Jaarlijks komen er ongeveer 8.000.000 mensen naar de basiliek.

Montmartre

In eerste instantie stond op de heuvel een tempel die was gewijd aan de god Mars. Hij droeg toen de naam Mons Marius, oftewel heuvel van Mars. Toen in de 4e eeuw Dyonisius (Dennis) bisschop werd van Parijs werd hij omwille van zijn geloof op de heuvel onthoofd.

De legende verhaalt dat hij na zijn executie zijn hoofd oppakte en naar de voet van de heuvel liep, naar de plek waar hij eventueel begraven zou zijn. De heuvel droeg vanaf die naam Mont du Martyre, wat is verbasterd tot Montmartre. Op het moment van aanvang van de bouw van de basiliek stond op Montmartre een groot Benedictijner klooster.

De Sacré Coeur

Deze basiliek heeft zijn ontstaan te danken aan de Frans – Duitse oorlog die woedde tussen 1870 en 1871. Gedurende deze oorlog vonden 58.000 mensen de dood. De katholieke gemeenschap in Frankrijk besloot daarna tot het plaatsen van een basiliek op Montmartre ter nagedachtenis aan deze slachtoffers.

De kosten van de bouw voor de kerk zouden voortkomen uit een nationale inzameling, maar in 1873 verklaarde het Nationale Parlement de bouw van de kerk tot staatsaangelegenheid en nam de kosten voor haar rekening. In antwoord op verschillende verzoeken van Franse bisschoppen, heeft Paus Pius IX in 1856 het feest van het “Heilig Hart” afgekondigd.

Het ontwerp van de in Romaans – Byzantijns opgetrokken kathedraal is van Paul Abadie, die leefde van 9 november 1812 tot 3 augustus 1884. Hij stierf toen de fundamenten van de basiliek lagen. Daarna nam de architect Lucien Magne (1849-1916) de bouw over. Hij voegde de klokkentoren toe aan het ontwerp. In de klokkentoren hangt de “Savoryarde” (Savoye was in 1860 door de Fransen geannexeerd). De klok die in 1895 is gegoten in Annency heeft een gewicht van 19 ton. Het is de zwaarste klok ter wereld en er waren 28 paarden voor nodig om de klok op zijn plaats te krijgen. De eerste steen van de basiliek werd gelegd in 1875 en pas op 16 oktober 1919 kon de wijding plaatsvinden.

In 1878 is begonnen met de bouw van de crypte. Drie jaar later, in 1881, is begonnen met de bouw van de basiliek zelf. De kerk was, inclusief klokkentoren en klok, klaar in 1914. Maar doordat de Eerste Wereldoorlog was uitgebroken, moest de wijding van de kerk worden uitgesteld. De kerk is opgetrokken uit travertijn, een kalksoort die voortdurend calcium uitstoot. Hierdoor krijgt luchtvervuiling weinig tot geen vat op het bouwwerk.

Op de zijkanten staan twee ruiterbeelden, koning St. Lodewijk IX en Jeanne d’Arc. Beiden zijn geëxecuteerd in het brons vereeuwigd door Hippolyte Lefebvre (1863 – 1935). In het midden staat een beeld van het Heilig Hart.

Interieur van de basiliek

In de kerk is het grootste mozaïek ter wereld te vinden, aangelegd tussen 1900 en 1922. Het stelt Jezus Christus voor met gestrekte armen “Christ in Majesty”. Verder zijn er in de kerk vele schilderijen en beeldhouwwerken te vinden. Ook zijn er vele glas in lood ramen in de kerk te vinden, aangebracht tussen 1902 en 1920. Door de bombardementen van 1944 zijn er vele beschadigd welke in 1946 weer zijn gerestaureerd.

Binnen in de kerk wordt het praten ontmoedigd, alsmede fotograferen.

Leuk om te weten

  • De Montmartre ligt ongeveer 130 meter boven de zeespiegel
  • De klokkentoren is 84 meter hoog
  • De koepel is 55 meter hoog en heeft een doorsnee van 16 meter
  • De funderingpalen liggen 33 meter diep in de grond
  • De totale bouwkosten waren Ffr. 40.000.000,-- een voor die tijd ongekend hoog bedrag
  • Om bij de kerk te komen, moet men 237 traptreden beklimmen (inmiddels is er ook een kabelbaan naar de kerk)
  • De St. Sophia in Constantinopel en de St. Mark’s van Venetië hebben centraal gestaan voor het ontwerp van de Sacré Coeur
  • Sinds 1885 vindt er eeuwigdurende aanbidding plaats

==Meer Topattracties in Parijs==