Wat zijn de mooiste stadsparken van Noord Nederland

Bijzondere stadsparken van Noord Nederland

Dit artikel behandelt een drietal bijzondere en in het oog springende stadsparken van Noord Nederland. Als je in het Noorden van Nederland woont en een echte natuurliefhebber bent, dan zou je deze stadsparken echt eens moeten gaan bezoeken.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor vakantiegangers en mensen die gewoon een gezellig dagje uit willen. Het grote voordeel van deze parken is dat ze vrij toegankelijk zijn en daarmee dus gratis, wat ze ideaal maakt voor een gezinsuitje. Daarbij hebben ze ook nog eens genoeg te bieden voor een heerlijk uitstapje in de natuur!

Assen – Asserbos (Drenthe)

Asserbos WandelpadenDe hoofdstad van Drenthe bezit een prachtig uitgestrekt stadspark. Het gebied van het Asserbos beslaat ongeveer 100 hectare en bevindt zich net ten zuiden van het bruisende centrum van Assen. Het Asserbos is een van de oudste bossen van Nederland en is het groene hart van de stad.

In het stadspark bevinden zich een hertenkamp en een kinderboerderij. Het hertenkamp is gelegen aan de rand van het gebied vlak tegen het centrum aan en biedt onderdak aan een grote kudde herten. De kinderboerderij ligt meer in het midden van het bos en heeft twee onderdelen. Het eerste gedeelte is een vrij te betreden vogeleiland, waar onder andere pauwen, kippen, kalkoenen en fazanten te zien zijn. Bij het tweede gedeelte lopen bezoekers tussen de geiten, ezels, schapen, varkens en konijnen rond.

Asserbos WandelpadenVerder bestaat het gebied uit een prachtige en vooral bosrijke omgeving, waar diverse wandelroutes doorheen kruizen. Het ene moment loop je over kronkelende bospaden, het andere moment hebben deze plaats gemaakt statige lanen.

Het is heerlijk vertoeven in de bossen, die vol zijn van leven. Overal om je heen hoor je de vogels kwetteren. En dat is meteen wat dit stadspark zo bijzonder maakt: Een rustgevende omgeving in het midden van een drukke stad.

Beetsterzwaag – Lycklamapark (Friesland)

Beetsterzwaag - LycklamaparkBeetsterzwaag, een klein dorp in Friesland, is in het bezit van een bijzonder groenrijke omgeving. Er zijn dan ook meerdere parken en bossen in de nabije omgeving gelegen. Het meest in het oog springende park is het stadspark (of eigenlijk dorpspark) Lycklamapark. Het park loopt van de Hoofdstraat tot aan het hertenkamp aan de It Merkelân.

De tuinen zijn aangelegd door Jonkheer Jan Anne Lycklama à Nijeholt. Er zijn uitgestrekte grastuinen afgewisseld met vele bijzondere boomsoorten. En aan het eind van het park, dicht bij het hertenkamp, is een grootse speeltuin gesitueerd. Hier kunnen kinderen naar hartenlust spelen op de grote verscheidenheid aan speeltoestellen.

Steenwijk - Rams Woerthe (Overijssel)

Rams Woerthe - SteenwijkIn Steenwijk is het stadspark Rams Woerthe gelegen. Een fantastisch stadspark in de kop van Overijssel. Het park is ongeveer 20 hectare groot en is volledig ontworpen door Hendrik Copijn in de Engelse landschapsstijl. Wat in het kort inhoudt dat er geen sprake is van symmetrie en balans in het stadspark, maar veel meer van slingerende paden door de bossen en open grasvlakten als afwisseling. Hierdoor wordt er een sfeer van romantiek gecreëerd. Wat bijzonder goed bijdraagt aan deze sfeer zijn de speelse vijver en natuurlijk het idyllische hertenkamp.

Rams Woerthe - Damhert

Een andere aanrader in Steenwijk is gelegen direct tegenover de ingang het park Rams Woerthe. Hier kun je namelijk beginnen aan een heerlijke wandeling over de oude stadswallen van Steenwijk.

Afsluiting

De stadsparken die hierboven beschreven zijn, zijn alle drie voorbeelden van prachtig natuurschoon midden in een stad of dorp. Natuurliefhebbers kunnen op deze locaties ongetwijfeld hun hart ophalen.

Als mede-natuurliefhebber zou ik je graag uit willen dagen. Want waarschijnlijk zijn er in het Noorden van ons land nog meer van dit soort mooie plaatsen verscholen in de steden en dorpen. Hierbij wil ik je graag vragen om mij hiervan op de hoogte te stellen middels een reactie op dit artikel. Alvast bedankt!