Een borrel organiseren

Een borrel

Een borrel is een sociale gelegenheid waarbij drankjes en hapjes worden geserveerd. Een borrel is een leuke manier om bijvoorbeeld een verjaardag of het behalen van een diploma te vieren. Maar hoe organiseer je zo'n gelegenheid? Waar moet je allemaal aan denken? Welke hapjes haal je in huis? Bij het organiseren van een borrel komt meer kijken dan je denkt. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om een geslaagde borrel te organiseren

Het uitnodigen van de gasten

Stuur een leuke uitnodiging voor je borrel. Dit kan per e-mail, maar per post is natuurlijk ook erg leuk. Een uitnodiging moet een aantal onderdelen bevatten:

  • De datum en tijd van de borrel.
  • Het adres waar de borrel gehouden wordt (sluit eventueel een routebeschrijving bij).
  • De gelegenheid waarvoor de borrel wordt gehouden. Vier je je verjaardag? Ben je geslaagd? Een borrel kan natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid zijn.
  • Heeft je borrel een thema? Geef dat dan ook even aan. Dan weten de gasten wat ze te wachten staat. Tenzij je ze natuurlijk wilt verrassen.

Denk ook aan de lay-out van de uitnodiging. Verstuur de uitnodigingen ruim op tijd voor de borrel. Anders heb je grote kans dat veel mensen verhinderd zijn. Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag of iedereen een bevestiging stuurt of ze komen. Zo weet je precies op hoeveel mensen je kunt rekenen. Eventueel kun je een week voor de borrel nog een herinnering sturen.

De voorbereidingen

Begin ruim op tijd met de voorbereidingen. Bedenk wat voor soort drankjes en hapjes je wilt serveren. Een borrel met wijn, bier en wat hapjes is natuurlijk erg leuk maar je kunt ook eens een thema gebruiken voor je borrel. Een thema betekent overigens niet dat iedereen verkleed moet komen maar slaat op de stijl van de hapjes en drankjes die je serveert. Voorbeelden van thema's kunnen zijn:

  • Japans. Serveer sushi en sake. Sake is Japans rijstewijn. Houd je daar niet zo van? Witte wijn past ook erg goed bij sushi.
  • High tea. Een high tea komt oorspronkelijk uit Engeland. Bij een high tea worden hartige en zoete hapjes geserveerd. Schenk hier in plaats van thee bijvoorbeeld verschillende soorten champagne of prosecco bij.
  • Spaans. Serveer verschillende soorten tapas. Tapas zijn kleine, hartige Spaanse hapjes. Schenk hier sangria bij. Sangria is een drank met rode wijn en vruchtjes.
  • Cocktails. Meng zelf een aantal verschillende cocktails. Bij dit thema ligt de nadruk meer op de drank dan op de hapjes. Serveer hapjes die de smaak neutraliseren. Denk aan toastjes of broodjes.

Een borrel hoeft natuurlijk geen thema te hebben om geslaagd te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om bier, wijn en diverse borrelhapjes te serveren. Borrelhapjes kun je zelf maken, in de winkel kopen of bij een cateraar bestellen. Zelfgemaakte borrelhapjes scoren altijd hoog. Houd wel altijd rekening met eventuele wensen van je gasten. Zijn er mensen met bepaalde voedselallergieën? Op verpakkingen van voedingswaren staat vaak informatie over allergieën. Zorg voor wat hapjes die ook geschikt zijn voor deze personen. Zijn er vegetariërs onder je gasten? Zorg voor hapjes met groente of vis. Hoogstwaarschijnlijk zullen er wel een aantal gasten zijn die op hun gewicht letten. Serveer voor deze mensen ook wat caloriearme hapjes. Deze kunnen ook erg lekker zijn.

Zorg dat je voldoende drank in huis hebt. Houd rekening ook met de BOB. Haal voldoende alcoholvrije dranken in huis. Maak je zelf cocktails? Het is een leuk gebaar om speciaal voor de BOB een alcoholvrije cocktail te mixen. Zo blijft het voor iedereen een feestje. Zorg ook dat je voldoende glazen, serveerbordjes, servetten etc. in huis hebt. Zoek ook alvast wat goed achtergrondmuziek uit. Je kunt zelf een aantal cd's maken of een afspeellijst in een muziekprogramma.

Vlak voor de borrel

Zorg voor voldoende ruimte voor iedereen. Zet bijvoorbeeld hoge statafels neer en wat barkrukken. Op deze manier zijn de mensen die zitten en de mensen die staan op dezelfde hoogte en kunnen ze goed een gesprek voeren. Je hebt dan ook minder stoelen nodig omdat veel mensen zullen blijven staan.

Zorg dat je voldoende drank koud hebt staan. Leg de hapjes vast op schalen zodat je dat straks niet hoeft te doen. Zet de schalen niet op tafel maar terug in de (koel)kast.  Leg op de tafels vast wat servetjes neer. Vraag eventueel of een paar goede vrienden wat eerder kunnen komen om je wat te helpen met de voorbereidingen. Grote kans dat je het al druk genoeg hebt en je wilt zelf natuurlijk ook van de borrel genieten.

De borrel

Zorg dat je al zachtjes muziek aan hebt staan. In het begin van de avond mag de muziek wat zachter staan. Later op de avond zullen er meer mensen zijn en zullen de mensen ook luidruchtiger zijn. Je kunt het muziek dan wat luider zetten. Ontvang je gasten met een aperitief. Zo voelen ze zich welkom en raken ze meteen in de stemming.

Zet niet alle hapjes tegelijkertijd op tafel. Begin met een aantal verschillende hapjes. Als die bijna op zijn, kom je met de volgende lading. Zo voorkom je dat de hapjes op de tafels beginnen uit te drogen. Bovendien verras je je gasten elke keer weer met een lading verse lekkernijen.

Tot slot

Denk eraan dat dit ook jouw feestje is. Wil je niet de hele avond rennen? Laat de gasten zien waar het drinken staat of zet een barretje neer zodat ze zelf wat te drinken kunnen nemen. Het is belangrijk dat jij zelf ook een leuke avond hebt! Neem dus ook de tijd om met je gasten te praten en van de borrel te genieten.