Tips voor het kopen van een puzzel

Inleiding

Het maken van een puzzel. Veel kinderen vinden dat leuk om te doen. Een puzzel geven is een leuk cadeautje voor een kind. Maar welke puzzel hoort bij welke leeftijd van een kind? Geef je een nopjespuzzel, een vloerpuzzel, een puzzelbal of een 3D puzzel. Lees meer over puzzels.

Puzzelen is goed voor je kind

Het maken van een puzzel is goed voor de ontwikkeling van een kind. Het maken van een puzzel is in het bijzonder goed voor de motoriek van een kind. Daarenboven kan het kind ook zelfstandig bezig zijn, wat ook goed is. Tegenwoordig zijn er heel veel puzzels te koop. Je kunt dan denken aan de gewone legpuzzels, vloerpuzzels, puzzelballen, puzzels met nopjes, 3D puzzels. Het aanbod in de winkels en op internet voor puzzels is erg groot. Als u interesse hebt in het kopen van een puzzel voor een kind, is het van belang te weten welke puzzel bij welke leeftijdscategorie hoort.

Welke puzzel koop ik voor welk kind?

Onderstaand treft u een kort overzichtje aan met de richtlijnen voor het aantal puzzelstukjes en de soorten puzzels per leeftijd van de kinderen. Ik merk hierbij op dat er natuurlijk altijd kinderen zijn die bijvoorbeeld puzzels met meer stukjes aankunnen. De opgegeven grootte van de puzzels is een richtlijn.

Kinderen tot 2 jaar:

voor deze kinderen moet je denken aan bijvoorbeeld een vormenstoof. Een vormenstoof is eigenlijk het eerste beginsel van het puzzelen.

Kinderen van 2 tot 4 jaar:

de algemene richtlijn voor deze kinderen is dat de puzzel niet meer dan 35 stukjes mag bevatten. Je kunt beginnen bij 2 of 3 jarigen met de houten nopjespuzzels. Als je kind eenmaal in staat is om een nopjespuzzel goed en redelijk snel te maken, kun je gaan beginnen met een vloerpuzzel met grote stukken. Wat ook heel leuk is om te geven is bijvoorbeeld een puzzel met boerderijdieren die dan per dier uit bijvoorbeeld 4 of 5 stukken bestaat. Daarnaast zijn er ook veel puzzeldozen te koop met bijvoorbeeld 4 verschillende puzzels erin: 1 puzzel van 4 stukken, 1 puzzel van 6 stukken, 1 puzzel van 9 stukken en 1 puzzel van 12 stukken. Zo wordt de moeilijkheidsgraad langzaam opgebouwd.

Kinderen van 5 tot en met 7 jaar:

de meeste kinderen van deze leeftijd kunnen puzzels maken van rond de 100 stukjes. Is uw kind een meer geoefende puzzelaar dan kunt u natuurlijk ook puzzels geven met meer stukjes. Zo zijn er leuke puzzels te koop van diverse Disney afbeeldingen, zoals Cars, Bambi, Peter Pan etc.

Kinderen van 7 tot en met 9 jaar:

kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen gewone puzzels maken, maar ook een puzzelbal is een leuk idee. Kinderen van deze leeftijd kunnen ook 3D puzzels maken. Puzzels met ongeveer 200 stukjes moeten geen problemen meer opleveren. Heeft uw kind echter altijd veel gepuzzeld, dan moet u niet raar opkijken als uw kind van 9 jaar ook rustig een puzzel met 500 stukjes kan maken.

Kinderen vanaf 10 jaar:

de meeste kinderen van deze leeftijd houden van puzzels in grootte van zo rond de 500 tot 1000 stukjes. Het gaat niet alleen om het puzzelen zelf, maar men moet natuurlijk ook het geduld kunnen opbrengen om al deze stukjes neer te leggen.

Kinderen vanaf 12 jaar:

kinderen vanaf deze leeftijd kunnen puzzels maken van 1000 stukjes en meer.

Conclusie

Het krijgen of kopen van een puzzel is niet alleen een leuk kado voor een kind, maar bovenal ook nog eens goed voor zijn of haar ontwikkeling. Met bovengenoemde richtlijnen weet u welke puzzel u moet kopen.