Wat is een virtuele wereld

Inleiding

Op internet komen ze steeds meer voor: virtuele werelden. Ze worden ook wel de toekomst van het internet genoemd. De vraag is echter: wat zijn virtuele werelden precies?

Virtuele wereld

Een virtuele wereld is in feite wat de naam aangeeft: een wereld op de computer. Dit wil zeggen dat er een "plaats" is op internet waar mensen samen kunnen komen om een bepaalde actie uit te voeren. In Second Life, een van de virtuele werelden is dat bijvoorbeeld het opbouwen van een virtueel leven. Een ander bekend voorbeeld is World of Warcraft. Hier speel je met andere spelers het spel online in een wereld die nooit stopt te bestaan. Dit wil zeggen dat de wereld blijft bestaan ook als de computer uit gaat. Hieronder een screenshot van Second Life:

Bedrijven in virtuele werelden

Kort nadat de virtuele werlden als Second Life werden ontdekt door normale consumenten gingen ook bedrijven kijken wat ze hier precies mee konden. Dit was niet alleen uit commercieel oogpunt: mensen gingen ook vergaderen in Second Life. Universiteiten gebruiken Second Life ook wel voor college's. Op deze manier krijg je een interactieve werkgroep of een hoorcollege waarbij je achter je computer kan meekijken/meeluisteren.

Voordelen virtuele werelden

De voordelen van virtuele werelden zijn legio. Zo kunnen bedrijven er vergaderen, Universiteiten kijken wat er gebeurt met een wereld als er geen wetten zijn (zie ook Wat is Rechtssociologie), gebruikers kunnen nieuwe mensen ontmoeten en meer. Een zeer interessante mogelijkheid is dat de consumenten een bedrijf helpen met het ontwerp van een nieuw product. Gebruikers zouden bijvoorbeeld kunnen meebeslissen over ontwerp van een nieuwe auto in samenwerking met een auto-fabrikant. Op deze manier krijgen de auto-fabrikanten goede input van consumenten en zien de consumenten het nieuwe ontwerp waar ze nog invloed op kunnen uitoefenen.

Geld verdienen in virtuele werelden

In sommige werelden gaat veel geld om. Wederom zijn Second Life en World of Warcraft goede voorbeelden hiervan. In Second Life kan je zelf objecten ontwerpen en verkopen aan andere gebruikers. Deze gebruiken betalen hiervoor in Linden Dollars, de valuta van Second Life. De Linden Dollars kun je uitwisselen tegen echt geld waardoor je geld kunt verdienen in Second Life als je genoeg verkoopt. Er is zelf een persoon die claimt dat ze miljonaire is geworden door Second Life. In de gebruikersvoorwaarden van World of Warcraft staat dat er buiten het spel om niet gehandeld mag worden, maar dit gebeurt wel. Zo worden virtuele wapens en virtuele kleding op eBay verkocht voor aanzienlijke bedragen.

Virtuele werelden "are here to stay"

Het is zeer waarschijnlijk dat virtuele werelden in zekere zin het internet gaan opvolgen. Mensen bladeren niet meer door eindeloze pagina's tekst heen maar gaan naar een virtuele bibliotheek om informatie te vinden. Als ze boodschappen moeten doen dat gaan ze naar de virtuele supermarkt, bestellen wat ze nodig hebben en dit wordt vervolgens thuis afgeleverd. Internet wordt waarschijnlijk verdrongen door Virtuele Werelden. Op naar de toekomst!

Links