Maak je eigen games met de Unreal Development Kit

INLEIDING

Iedere gamer droomt er wel eens van om zijn eigen spel te maken. Als je al wel eens op zoek bent geweest om te leren hoe je een eigen spel kan maken, dan kwam je er al snel achter dat er heel wat programmeer kennis voor nodig is. Tegenwoordig is dat voor iedereen mogelijk ,eventueel zonder te programmeren, met behulp van de 'Unreal Development Kit'.

WAT IS HET ?

De Unreal Development Kit is eigenlijk gewoon de Unreal 3 game engine. Een game engine een verzameling van tools voor het maken van een spel. Denk hierbij aan geluid, animatie, kunstmatige intelligentie (AI), een render engine en nog veel meer dingen die allemaal nodig zijn om de spellen die jij speelt te kunnen laten werken.

VOOR WIE ?

Voor iedereen! UDK wordt gebruikt door game ontwerpers, televisie studio's, artiesten, studenten. Het heeft gewoon vele doeleinden. Je kunt natuurlijk een spel ermee maken, maar je zou ook gewoon je eigen huis ermee kunnen maken. En wat dacht je van een first-person shooter in je eigen woonkamer! De enige beperking die de kit heeft, is je eigen creativiteit.

VOORBEELDEN

In het verleden zijn er al heel veel bekende spellen gemaakt met Unreal Engine's. Kijk maar eens naar de volgende opsomming, ik weet zeker dat je ze allemaal wel kent.

  1. Unreal Tournament 3
  2. Turok
  3. de Tom Clancy reeks
  4. X-men
  5. Mortal Kombat
  6. Medal of Honor
  7. Sin City
  8. Gears of War
  9. Leisure Suit Larry
  10. America's Army

Dit is maar een hele kleine greep uit een hele lange lijst van spellen die met de Unreal 3 Engine zijn gemaakt. Als we nog verder terug in de tijd gaan dan zijn er 'tig' spellen te noemen.

Ok, worden we al een beetje ongeduldig, en willen we eigenlijk gaan beginnen met UDK? Lees dan maar snel verder, want dan gaan we het hebben over waar we deze kit vandaan kunnen halen.

DOWNLOADEN

De complete kit is te downloaden van www.udk.com. Het is wel een pittige 780 mb die je moet downloaden, maar het is zeker de moeite waard. De installatie is eenvoudig, en wijst voor zich. Daarna kun je direct aan de slag.

TUTORIALS

Als je het programma opstart, dan weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Het is daarom verstandig om verschillende tutorials te volgen. Het nadeel voor sommige mensen is misschien dat er bijna geen Nederlandstalige tutorials te vinden zijn. Ik ben bezig met het schrijven van Nederlandstalige tutorials, en zal deze zo snel mogelijk proberen te publiceren. Tot die tijd zijn er wel een heleboel engelstalige tutorials, waar je misschien ook wel mee uit de voeten kunt.

CONCLUSIE

Door mijn enthousiasme over het programma ben ik nog 1 belangrijk ding vergeten te vertellen. Het gebruik van het programma is geheel gratis! Mocht je nou zo goed zijn in het bedenken en maken van spellen, en je wilt deze gaan verkopen, dan komen er wel wat licentie kosten om de hoek kijken. Maar ja, als het echt een superspel is dat je hebt gemaakt, dan maken die paar euro's voor een licentie ook niets uit!