Hattrick - Het populairste online voetbalmanagerspel

Inleiding

Hattrick is een van de grootste online voetbalmanager spellen. Meer dan 1.000.000 actieve gebruikers verspreid over 124 landen maken deel uit van deze immense Hattrick community. Dit aantal is nog steeds stijgende. Bovendien zijn er nog genoeg groeimogelijkheden voorhanden. Zoveel mensen zijn al om! Waarom speel jij nog geen Hattrick?

Geld verdienen?

Wordt lid van de LeerWiki community, schrijf artikelen en verdien veel geld. Meld je nu aan! Voor uitleg kan je mij altijd een bericht sturen.

Algemene informatie over Hattrick

Hattrick is een spel dat bijna geen systeemvereisten heeft. Alleen een connectie met het internet is nodig plus een internetbrowser, meer niet! Alles is HTML-based. Voor de opstellingen en wedstrijdsimulaties is echter ook nog Adobe Flash player nodig. Deze is eigenlijk standaard op iedere computer. Alleen mobieltjes zullen met het laatste moeite hebben.

Regristratie

Aangezien je niets hoeft te installeren kan je bij je eerste bezoek aan de site meteen registreren. Je ip-adres wordt eerst gecontroleerd in de database of deze niet eerder is gebruikt. Zo probeert men te voorkomen dat er vals gespeeld wordt. Als je eenmaal goedgekeurd bent door Hattrick, wat meestal niet langer dan een dag duurt, dan krijg je een team toegewezen. Dit is altijd een team wat daarvoor is beheerd door een BOT. Een BOT is een computergestuurde manager die weinig verstand van zaken heeft. De kans is dus groot dat je team een grote puinhoop is.

Aan de hand van 25 stappen wordt je de basis beginselen van Hattrick geleerd. Voor bepaalde stappen kan je geld krijgen of speel bepaalde onderdelen van het spel vrij. Deze 25 stappen duren niet langer dan een week. Aan het eind van de eerste week heb je er al een wedstrijd opzitten en bezit je als het goed is over minstens 250.000 euro. Nu gaat het pas echt beginnen.

Gameplay

De gameplay van Hattrick is erg uitgebreid. De meeste gebruikers spelen om die reden daarom ook Hattrick. Het is ook de reden waarom ik het spel speel. Om echter de gehele gameplay uit te leggen is echter niet te doen. Ik zal daarentegen alleen een paar belangrijke aspecten van Hattrick uitlichten die Hattrick maakt tot wat het is.

Senioren

Om dit team draait het in Hattrick. Wil je een groots in Hattrick worden dan is het gebruikelijk om het met je seniorenteam te doen. In deze selectie kunnen spelers zitten van 17 tot 99 jaar oud. Dit is natuurlijk alleen theoretisch. In Hattrick is het een zeldzaamheid als je een 35-jarige in de basis zet. Dit is dus echt realistisch. Na de 30 jaar nemen de statistieken van je speler namelijk af. Een speler wordt beoordeeld op 7 criteria: keepen, verdedigen, vleugelspel, positiespel, passen, scoren en spelhervatting. De beoordeling van iedere criteria kan lopen van 'niet bestaand' (1), rampzalig (2), ... tot goddelijk (20).

Jeugdteam

In dit team worden de talenten opgeleid om ze klaar te stomen voor het eerste elftal. Kinderen tussen de 15 en 17 jaar moeten gescout worden. Door het spelen van wedstrijden kan je jeugdspelers beter maken. Talenten kunnen echter niet beter worden dan uitstekend (8) op een bepaald criterium. Het criterium keepen kan niet verder worden getraind dan goed (7)). Als een jeugdspeler is uitgetraind, minstens 17 jaar is en minstens 112 dagen (een Hattrick seizoen) in jeugdteam heeft gespeeld, kan je hem promoveren naar het senioren team.

Wedstrijden

Het bijzondere aan wedstrijden in Hattrick is dat deze Real Time worden gesimuleerd. Een wedstrijd duurt dus de volle 90 minuten met een kwartier rust in het midden.

Er wordt ook maar een keer per week een competitiewedstrijd gespeeld. De speelsnelheid in Hattrick ligt dus relatief laag.

Training

Een van de belangrijkste aspecten van Hattrick is het trainen van je spelers. Dit is als je het goed speelt ook de belangrijkste bron van inkomsten. Door spelers te trainen maak je ze beter en worden ze meer waard. Dat spreekt voor zich.

Je kan echter maar een paar posities per week trainen. Het maximaal trainbare aantal spelers is 10. Dan moet je zowel in je competitiewedstrijd als in de wedstrijd op woensdag 2x 5 verschillende verdedigers opstellen. Punt is echter dat veel mensen om deze reden verdedigen trainen. Hierdoor zijn er relatief veel goede verdedigers op de transfermarkt te vinden waardoor de prijs voor een goede verdediger daalt.

Houdt daarbij rekening met het feit dat hoe ouder een speler is, hoe langer het duurt voordat hij een niveau stijgt. Tevens is het zo dat hoe beter een speler is op een bepaald criterium, het ook zo is dat het langer het duurt voordat hij een niveau stijgt.

Het trainen is dus een ingewikkeld onderdeel van Hattrick waar de je jezelf toch wel enigszins in verdiept moet hebben voordat je hier wat nuttige dingen uit kan krijgen.

Transfersysteem

Als je eindelijk wat geld bij elkaar weet te sprokkelen, kan je dit investeren in versterkingen voor je team. Meestal zijn dit de posities die je niet traint. Bij transfers moet je natuurlijk niet zomaar de eerste de beste nemen. Het is verstandig om te kijken onder het kopje 'Transfervergelijking'. Op die manier heb je een indicatie van een reëele vraagprijs van die speler.

Het leuke aan het transfersysteem in Hattrick is dat de transfermarkt universeel is. Als jij een speler op deze markt aanbiedt, krijgt iedere gebruiker over de gehele wereld 3 dagen de tijd om een bod op jouw speler uit te brengen. Als er nog geboden wordt in de laatste drie minuten van de deadline dan wordt deze deadline automatisch verlengt met drie minuten vanaf het moment dat het laatste bod is gedaan.

Hattrick heeft nog meer te bieden

Zoals gezegd is de gameplay nog veel groter dan de onderdelen die ik nu heb besproken. Dan kan je denken aan nationale teams, nationale teams onder de 20, nationaal bekertoernooi, een internationaal bekertoernooi (Hattrick Masters) en ga zo maar door..

Tips

- Je begint met 250.000 euro. Het is meestal verstandig om dit in minstens 4 spelers te investeren die je gaat trainen. Spendeer niet al je begingeld aan een enkele speler of voor het uitbouwen van je stadion.

- Kies voor een bepaalde trainingsstrategie en wijk hier niet zomaar vanaf. Alleen dan heb je ook wat aan de training.

- Wees zuinig op je geld. Voorkom dat je in het rood komt.

- Wees actief in de Hattrick Community, hier kan je erg wijs worden.

- Heb geduld! Hattrick is een traag spel. Verwacht niet meteen de beste te kunnen worden.

Hattrick Community

Hattrick staat bekend om zijn gemotiveerde community. Dit is voor velen dan ook het meest geliefde aspect van het spel. Er bestaan bijvoorbeeld federaties. Dit zijn een soort van verenigingen waar mensen met dezelfde opvattingen bij elkaar zitten. Naast de federaties zijn het forum en CHPP beiden onderdelen van de Hattrick community die ik graag even wil toelichten.

Forum

Een forum is zoals gebruikelijk een plaats waar men kan discussiëren, vragen stellen en die beantwoorden. In Hattrick is dit niet anders. Het forum van Hattrick bestaat echter niet alleen uit onderwerpen die alleen over Hattrick gaan. Zowat alles wat je maar kan verzinnen wordt hier besproken. Sommige gebruikers vinden dit dan ook het aantrekkelijkste deel van het spel.

Het bijzondere aan het forum is dat je gemakkelijk naar alle fora toe kan. Dus ook naar de fora in andere talen. Zo is het Engelse forum een van de populairste. Hierin sta je in contact met mensen over de hele wereld.

CHPP

CHPP staat letterlijk voor 'Certified Hattrick Product Provider'. Hattrick is een spel dat grotendeels gebaseerd is op getallen, cijfertjes, grafieken en statistieken. De geoefende manager wilt al deze gegevens op de voet volgen. Dit kan je zelf doen in bijvoorbeeld Excel of een andere dataverwerker. Dit kost echter veel tijd en moeite.

De mensen met verstand van computers zijn daarom programmaatjes gaan maken die alle gegevens uitlezen en bijhouden. Op deze manier kan je, je team optimaal bestuderen en tweaken. Sommigen programma's gingen echter zo ver dat ze langzamerhand game engines van Hattrick begonnen door te krijgen. Vanaf dat moment heeft Hattrick een halt toe geroepen aan de programma's die te ver gaan.

Hattrick kwam op de proppen met CHPP. Alle programma's die volgens Hattrick niet te ver gaan met het uitlezen en gebruiken van alle gegevens kregen dit certificaat. Vanaf dat moment was het ook zo dat als een gebruiker een programma gebruikte wat niet was goedgekeurd door Hattrick gestraft werd. Op deze manier worden deze uiterst handige programma's toch toegelaten door Hattrick, maar wel in beperkte mate.

Supporter

Hattrick is in principe een gratis spel. Maar gezien de omvang van de community en de daarmee benodigde server ruimte is er de mogelijkheid om Hattrick te steunen. Voor een paar tientjes ben je al een jaar 'supporter'. Als supporter van Hattrick heb je toegang tot een groot aantal extra mogelijkheden van het spel. Hieronder het noemenswaardige deel van de enorme waslijst met de vele voordelen:

- Geen reclamebanners meer

- Voorbeschouwing en wedstrijdanalyse

- Uitgebreide rapportage over de ontwikkeling van iedere (jeugd)speler

- Gastenboek voor je club, persberichten, forum handtekening, kladblok

- Logo voor je manager en club

- Ontwerpen van je eigen tenues, stadion

- Spelers beschrijven, nummers geven en categoriseren

- Oprichten en joinen van federaties

- Alle mogelijke statistieken die je maar kan bedenken in Hattrick

Eigenlijk te veel om op te noemen, dus daarom stop ik maar.

Een belangrijk detail: iedere seconde dat je niet op de server kan komen omdat deze onaangekondigd down is, krijg je eens per maand alle verloren tijd weer bijgeschreven. Op deze manier betaalt een supporter alleen voor de absolute uptime van de server waar je op speelt.

Geschiedenis: de belangrijkste mijlpalen

 • Hattrick is begonnen op 30 augustus 1997. Het Zweedse spel bevatte 16 teams verdeeld over twee divisies. De zeven wedstrijdronden werden 's nachts gesimuleerd. Er kon toen alleen nog maar in een 4-4-2 systeem gespeeld worden. Vervolgens is het snel gegaan.
 • Op 23 november 1997 waren er al 680 teams verdeeld over 4 divisies.
 • Pas op 3 juli 1999 wordt het mogelijk om in een andere formatie dan 4-4-2 te spelen. Een revolutie!
 • Op 15 oktober 2000 is het spel niet alleen in Zweden te spelen maar is het vanaf nu ook mogelijk in Amerika, Argentinië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Mexico. Op deze dag zijn er alleen al in Zweden 10.920 teams.
 • Op 4 februari 2001 doet Hattrick dan eindelijk Nederland aan.
 • Op 30 maart 2003 haalde Hattrick de bijzondere grens van 100.000.
 • Op 9 november datzelfde jaar werd de grens van 250.000 gebruikers passeerd.
 • Op 10 oktober 2004 waren dat er al meer dan 500.000
 • Op 23 april 2006 waren er 800.000 actieve Hattrick gebruikers
 • Op 25 maart 2007 worden de jeugdteams geïntroduceerd. Binnen een maand hadden 500.000 spelers een jeugdteam.
 • In 2010 is Hattrick de magische grens van 1.000.000 trainers voorbijgegaan