Wat zijn de meest voorkomende puzzels

Vooraf

Puzzelen is voor velen nog steeds een heerlijk tijdverdrijf. En het is nog goed voor je ook. Puzzels dagen je mentaal uit en houden je scherp. Er zijn momenteel veel verschillende soorten puzzels, dus is het goed om dat type puzzel te zoeken die het beste bij je past. Daarom worden in dit artikel de meest bekende soorten doorgelicht:

 • Kruiswoordpuzzels
  • Cryptogrammen
  • Zweedse Puzzels
  • Doorlopers
  • Blokpuzzels
 • Woordzoekers
 • Legpuzzels
 • Japanse puzzels
  • Japanse beeldzoeke
  • Sudoku
  • Kakuro

Als je op zoek bent naar legpuzzels, zoals Wasgij en Jan van Haasteren, ga dan naar dit artikel: Uitdagende legpuzzels.

Kruiswoordpuzzels

Een van de meest bekende puzzels is de kruiswoordpuzzel. Het puzzelveld bestaat uit vierkanten, waarin letters ingevuld moeten worden. Zwarte vakjes geven de scheiding aan tussen de woorden. De woorden die ingevuld dienen te worden, worden door middel van een duidelijke omschrijving beschreven. En met behulp van cijfers in het speelveld wordt er aangegeven waar welke antwoorden moeten staan. Dit kan zowel horizontaal als verticaal zijn.

Kruiswoordpuzzel

Er zijn vele variaties gemaakt op de kruiswoordpuzzel. Hieronder de meest voorkomende:

Cryptogrammen

Een cryptogram lijkt het meest op de kruiswoordpuzzel. Het enige en daarmee grootste verschil zit in de omschrijvingen van de woorden. Deze zijn in een cryptogram niet duidelijk omschreven, maar dan juist cryptisch verwoord. Over het algemeen verhoogd dit de moeilijkheid van de kruiswoordpuzzel.

Zweedse puzzels

De Zweedse variant heeft een andere aanpak voor wat betreft de omschrijving van de woorden. Bij een Zweedse puzzel staat deze namelijk in de puzzel zelf, in plaats van erbuiten. Dit houdt ook direct in dat de omschrijvingen een stuk korter zijn, dan in de kruiswoordpuzzel.

Doorlopers

Een doorloper heeft geen zwarte vlakken die het begin en het einde van woorden aangeven. De woorden lopen achter elkaar door. Het grote nadeel of juist de moeilijkheid, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, is dat je niet weet hoelang de woorden zijn.

Blokpuzzel

Een blokpuzzel kun je het beste zien als een al ingevulde kruiswoordpuzzel, die vervolgens in stukken van 9 vakjes geknipt is. Het is de bedoeling om deze vakjes weer in het puzzelveld op de juiste manier neer te leggen, zodat alle woorden weer logisch zijn.

Woordzoekers

WoordzoekerWoordzoekers zijn gemakkelijk uit te leggen. De puzzel bestaat uit een veld die is opgebouwd uit letters. Het is de bedoeling om de aangegeven woorden in dit veld op te zoeken. De woorden kunnen van links naar rechts verborgen zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zoals diagonaal of achterstevoren. De letters mogen vaker gebruikt worden. Bij de meeste woordzoekers blijft er op het eind een woord of gezegde over, als je de niet-gebruikte letters achter elkaar zet.

Variaties

Er zijn meerdere variaties op de woordzoeker, maar het idee blijft steeds hetzelfde. Zo zijn er bijvoorbeeld variaties waarbij hetzelfde woord meerdere malen verstopt is of dat de woorden ook om een hoek kunnen lopen.

Legpuzzel

LegpuzzelQua uiterlijk ziet een legpuzzel er een beetje uit als een kruiswoordpuzzel. Qua puzzelbeleving is deze puzzel erg anders en over het algemeen een stuk makkelijker. Het is de bedoeling om vooraf gegeven woorden in het puzzelveld te plaatsen, zodat alles perfect in elkaar past.

Variaties

Er zijn wederom veel variaties te noemen. Zo zijn deze puzzels er ook met cijfers in plaats van met woorden of met Nederlandse woorden die eerst op de juiste manier vertaald moeten worden.

Japanse puzzels

Al sinds vele jaren zijn de Japanse puzzels steeds populairder geworden in Nederland. Veel van deze puzzels zijn al zo goed geintregreerd, dat ze al behoren tot de meest bekende puzzelsoorten van Nederland.

Japanse Beeldzoeker

Bij een Japanse beeldzoeker is het de uitdaging om vanuit enkel lege vakken een afbeelding te tekenen. Door middel van cijfers die aan alle vier de zijkanten van het speelveld worden weergegeven, krijg je een idee van de afbeelding.

Sudoku

De klassieke Sudoku bestaat uit 9 vakken van 3 bij 3 vakjes. Het is de bedoeling om in elk vak van 3 bij 3 de cijfers 1 - 9 te plaatsen, met daarbij de regel dat elk cijfer maar 1x voor mag komen op elke rij en in elke kolom. Er zijn vooraf een aantal cijfers gegeven, van waaruit je de puzzel kan beginnen.

Bij de Sudoku zijn vele variaties. Alleen al in moeilijkheidsgraad, maar ook in vorm en grootte. De makkelijkere variant gaat bijvoorbeeld van 1 - 6, maar de moeilijkere van 1 - 12. 

Sudoku

Kakuro

Een Kakuro is een Japanse rekenpuzzel. In de puzzel staan de getallen die gevormd moeten worden en of dit horizontaal of verticaal moet. Voor de rekensom enkel verschillende getallen gebruikt worden en dezelfde combinatie van getallen mag maar 1x in de puzzel voorkomen. Voorbeeld: 5 kun je maken met een 1 en een 4, maar ook met een 2 en een 3. Als de combinatie 1 en 4 al gebruikt is, dan mag deze niet nog eens gebruikt worden.

Puzzelwebsites

Natuurlijk zijn er bij alle boekenwinkels vele puzzelboekjes te koop van onder andere Denksport en Sanders. Erg leuk om mee te nemen op vakantie of om gewoon even bij je te pakken aan tafel of op de bank. Maar het internet staat tegenwoordig ook vol met de klassieke puzzels. Hieronder worden een aantal puzzelwebsites genoemd.

http://www.denksport.nl/

http://www.puzzelstad.nl/

http://www.lekkerpuzzelen.nl/

http://www.puzzelsite.nl/

http://www.puzzeldorp.nl/

Bij een aantal van deze websites is het ook mogelijk om mee te doen aan prijspuzzels.

Afsluiter

Puzzelen is van alle tijden en voor alle leeftijden. Of je nu liever puzzelt in de welbekende puzzelboekjes of juist online. Alles is mogelijk. En naast de hier genoemde puzzelsoorten zijn er nog veel meer andere soorten. Ook komen er geregeld nieuwe puzzelsoorten bij. Ga daarom op zoek naar die puzzels die jou de uitdaging of het tijdverdrijf geven die je zoekt.

Veel puzzelplezier.

Reacties (1)

Reageer
Romy40 reageerde 8 jaar geleden
25 Jul 17:51
Ik ben een zeer grote fan van de Zweedse puzzel en ben er ook een kei in. Er is niks zo ontspannen als een Zweedse puzzel oplossen....