Hoe maak ik mijn eigen gezelschapspel

Inleiding

Veel mensen beleven plezier aan het spelen van gezelschapspellen. Ze komen samen met vrienden of familie om te spelen of zijn lid van een spellenvereniging. Er zijn dan ook vele spelvariaties in spellenland. Van simpele familiespellen tot aan uitdagende expertspellen. Van kaart- en dobbelspellen tot aan bordspellen.

Elk jaar komen er nieuwe titels bij en elk jaar verdwijnen er weer titels. Maar hoe komen de speluitgevers aan deze nieuwe spellen? En kan iedereen zomaar een spel bedenken en uit laten geven? In dit artikel wordt hier meer aandacht aan besteedt.

Waar komen de nieuwe spelideeën vandaan

Speelmateriaal Pionnen

Elk jaar komen er nieuwe spellen op de markt en die komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn drie veel voorkomende manieren waarop nieuwe spellen op de Nederlandse markt komen.

  • Een groot deel van de nieuwe spellen komt uit het buitenland. Speltitels, die zich al bewezen hebben in onder andere Duitsland, worden vertaald en gereed gemaakt voor de Nederlandse markt. Voor veel uitgevers is dit een veilige manier om te werken, omdat het succes al gebleken is in het buitenland. De Kolonisten van Catan is hier een goed voorbeeld van.
  • Bij de meeste uitgevers is een creatief team aanwezig dat zich buigt over het assortiment en over de toevoegingen hieraan. Ze sleutelen zelf aan ideeën die ze hebben en ontwikkelen deze door tot volwaardige speltitels. Vervolgens werken ze aan de promotie van deze spellen. 
  • De laatste manier om nieuwe spellen te krijgen zijn de spelauteurs. In Nederland zijn er meerdere spelauteurs werkzaam, vaak naast een reguliere (parttime) baan, die bezig zijn om hun ideeën uit te werken. Als dit succesvol gelukt is, dan gaan ze op zoek naar een geschikte uitgever die het spel uit wil geven of ze geven het in eigen beheer uit.

Hoe kom ik tot een goed spelidee

Een goed idee uitwerken tot een goed spel is nog niet zo gemakkelijk. Er moet aan veel gedacht worden. Zo moet er gekeken worden naar de doelgroep, de uitdaging, het spelmechanisme, het thema, enzovoort. Er komt veel bij kijken. Hieronder een kort stappenplan om mee van start te gaan.

Weet wat er op de markt is

De eerste stap bij het maken van een nieuw spel, is om te weten wat er op de markt is. Je kunt nog zo’n goed idee hebben, maar als het al bestaat, ben je voor niets bezig. Daarnaast is het gewoon erg handig om zelf ook veel te spelen, zodat je aanvoelt wat goed en wat minder goed werkt in een spel.

Weet wie je doelgroep is

Vervolgens moet je voor jezelf duidelijk hebben wat je doelgroep gaat worden, aangezien hier veel vanaf hangt. Een moeilijk oorlogsspel zal niet geschikt zijn voor jonge speler en een simpel memoriespel spreekt de expertspelers weer niet aan. Als je weet voor welke doelgroep je bezig bent, kun je beter aansluiten met het spel.

Werk een uniek spelmechanisme uit

Memory in een nieuw jasje steken, een (uitgebreide) variant op ganzenbord of een toevoeging aan het kaartspel ‘pesten’ zijn (over het algemeen) geen vernieuwende concepten. Denk ‘out of the box’ bij het maken van een spel en zorg dat je een uniek spelmechanisme hebt. Dan onderscheid je spel zich van de rest en dat is waar uitgevers naar op zoek zijn.

Bedenk een goed passend thema

Abstracte spellen zijn momenteel veel minder populair. Het is dus niet handig om in deze tijd een heel erg abstract spel te maken. Dat betekend simpelweg dat je bezig moet met het creëren van een thema om het spelmechanisme heen. Zelfs het meest simpele dobbelspelletje kan voorzien worden van een thema, zodat het ineens leuker wordt om te spelen. Zorg er hierbij wel voor dat je thema aansluit bij je spelmechanisme.

Maak een concept en test het veelvuldig

Een spel is nooit in de eerste poging af. Dus zorg voor een speelbaar concept en ga het testen (en aanpassen waar nodig). Een conceptversie hoeft alles behalve mooi te zijn, als het speelbaar is en duidelijk wat er bedoeld wordt. Test met familie, met vrienden, maar bij voorkeur ook met vreemden. Werk je spelregels uit en laat anderen het spel spelen, zonder dat je zelf meespeelt. Kijk hoe er gespeeld wordt en of er plezier aan je spel beleefd wordt. Dat is erg belangrijk.

Hoe nu verder

Speelmateriaal Dobbelstenen

Je spel is af, is veelvuldig getest en goed bevonden. Dan is de volgende stap om te bepalen of je het spel in eigen beheer wilt uitbrengen of dat je een uitgever wilt zoeken. Wil je het in eigen beheer uitbrengen, dan is het handig om contact op te nemen met Stichting SaN (Spelauteurs Nederland). Zij hebben veel informatie over het uitbrengen van spellen die ze graag delen met spelauteurs. Wil je in contact komen met uitgevers, dan zijn spellenbeurzen wellicht interessant om naar toe te gaan. Tijdens de spellenbeurs Ducosim in Amersfoort kun je bijvoorbeeld een afspraak maken met 999Games om je spel te presenteren.

Een handige hulp voor het (mooier) maken van spellen is Spelpunt. Op deze website is veel materiaal te vinden dat goed te gebruiken is bij spellen. Denk bijvoorbeeld aan blanco dobbelstenen of speelkaarten.

Conclusie

Het maken van een eigen spel is zo gemakkelijk nog niet. Er komt veel bij kijken. Als je dit stappenplan volgt, dan heb je in ieder geval een mooie leidraad om mee te beginnen.

  • Weet wat er op de markt is
  • Weet wie je doelgroep is
  • Werk een uniek spelmechanisme uit
  • Bedenk een goed passend thema
  • Maak een concept en test het veelvuldig

Na het uitwerken van je spelidee, heb je twee mogelijkheden. In eigen beheer uitgeven of in contact komen met uitgevers en je spelidee ‘verkopen’. Beide hebben hun voor- en hun nadelen.

Veel succes met het maken van je eigen, unieke spel!