Wat is Internet TV

Internet TV en IPTV

IPTV het beste van TV gecombineerd met het beste van internet. Er wordt enorm veel geld, tijd, reclame en energie in deze trend gestoken. De nadruk ligt daarbij op de keuzevrijheid van de consument met weinig tijd. TV kijken wanneer jij dat wil en het programma of film zelf mogen kiezen.
 

Internet TV gaat voor de kijker

  • IPTV wil zeggen TV via een Internet Protocol met als doel dat de kijker ZELF bepaalt WANNEER hij WAT wil zien.
  • Een zeer prille, amateuristische voorloper hiervan is eigenlijk Youtube. Men wisselt video's uit aan elkaar en bepaalt zelf wanneer men kijkt en naar welke items.
  • Dit is dan ook het grote verschil met de klassieke TV uitzendingen: de programmamakers bepalen wanneer men wat kan zien. Men noemt dit ook 'aanbod gestuurd'. Met IPTV gaan we dus naar 'vraag gestuurde' uitzendingen. Men spreekt in dit verband van 'Them'tube in plaats van 'YouTube'. Dit betekent dat de klassieke zenders terdege rekening zullen moeten gaan houden met minder kijkers.
  • De makers van IPTV willen een wereldwijd platform bouwen om niet alleen professionele aanbieders bij elkaar te brengen maar ook adverteerders, kanalen en niet te vergeten consumenten.
  • Zover zijn we echter nog lang niet: er moet voldoende breedbandverbinding komen (voor iedereen beschikbaar) en de IP-ontwikkeling staat ook nog niet op punt. IPTV heeft enorm veel bandbreedte nodig en die is er (nog) niet altijd. Bovendien moet je TV-toestel een internetverbinding hebben.
  • Het grote voordeel van IPTV zal zijn dat het aanbod naar specifieke doelgroepen toe, ook 'narrowcasting' genoemd, veel groter zal zijn omdat de klassieke TV zich meer richt op algemene doelgroepen ('broadcasting').
  • Dit zal dan weer als gevolg hebben dat de adverteerders gaan betalen per kijker en dat ze een veel beter inzicht zullen hebben op de response van hun reclamebestedingen.
  • Concurrentie is er meer dan genoeg: Apple, America On Line (AOL), Google, Walt Disney, Belgacom, KPN, Joost: ze vissen allemaal in dezelfde, toekomstige vijver.
  • Microsoft wil voor IPTV haar programma Silverlight inzetten. Tijdens de Olympische Spelen 2008 maakten o.a. NBC en NOS gebruik van Silverlight voor livestreams. Concurrent Adobe speelt tot nu toe de hoofdrol met haar programma Flash dat ook door YouTube wordt gebruikt.

Tips

Hou rekening met e.e.a. bij de aankoop van uw volgende TV.

Dit filmpje legt het allemaal haarfijn uit!