De televisie serie Friends

Inleiding

Friends is een televisie serie die zich afspeeld in een appartementencomplex in New york. In de serie beleven zes vrienden (Rachel Green, Ross Geller, Monica Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani en Phoebe Buffay) hilarische avonturen.

Over Friends

Als het verhaal van Friends begint, heeft Rachel net haar verloofde Barry voor het altaar achter gelaten en is ze samen gaan wonen met haar beste vriendin uit haar kindertijd, Monica. Het tweetal woont in een appartement tegenover dat van Chandler en Joey en ze trekken veel op met Monica's broer, Ross - die recent gescheiden is van zijn lesbische echtgenote. Daarnaast is er Phoebe, Monica's kamergenote. Het verhaal speelt zich af in verschillende appartementen. Vooral in die van Monica wordt veel beleeft, maar zo ook in die van Ross en die van Chandler & Joey. Daarnaast spenderen ze ook veel tijd in het koffiehuis om de hoek van hun appartement 'Central Perk'.

Nadat ze naar de stad is verhuisd, krijgt Rachel haar eerste baantje als een serveerster in het koffiehuis. Later wordt ze een assistent voor een inkoper en 'personal shopper' bij Bloomingdale's en daarna een inkoper voor Ralph Lauren. Monica zoekt naar haar succes in de eerste seizoenen, maar vindt uiteindelijk werk als chef-kok in een gerespecteerd restaurant. Chandler werkt zijn weg omhoog in de informatieverwerking, maar krijgt in de laatste twee seizoenen een baan in de reclamewereld, nadat hij ontslag heeft genomen van zijn vorige baan. Na een wisselend succesvolle carrière, krijgt Joey uiteindelijk een vaste baan bij een soap, waarvan hij eerder in de serie ontslagen was. Hij heeft ook veel bijbaantjes, waaronder het 'ontklauwen' van katten. Paleontoloog Ross wordt in seizoen zes uiteindelijk een collegeprofessor. Phoebe had werk als een masseuse en een singer/songwriter. Ze had echter net als Joey ook veel bijbaantjes.

De verhaallijn volgt een aan/uit-relatie tussen Ross en Rachel en later in de serie ook een ontwikkelende relatie tussen Chandler en Monica.

Friends gebruikt non-stop overdreven humor die meestal geen relatie heeft met de plot. Sommige grappen hebben te maken met seksuele activiteit, politiek en innuendo. Friends richtte zich vaak op serieuze kanten zoals breuken tussen koppels. Ironie, voornamelijk door inbreng van acteur Matthew Perry werd vaak gebruikt.

Friends gaf acteurs die actief waren in het verleden een kans om weer regelmatig in de spotlight te staan. Elliott Gould speelde Monica's en Ross' vader. Marlo Thomas (bekend van That Girl) speelde Rachels moeder. De theme song van Friends, "I'll Be There For You", door The Rembrandts werd een grote hit nadat een dj uit Tennessee samen met The Rembrandts een track maakt van 3 minuten en het op de radio afspeelde. In Amerika kwam het uiteindelijk op nummer 17 in de Billboard Hot 100.

De populariteit van Friends was zo groot dat aan het eind van de serie dat de zes hoofdrolspelers 1 miljoen dollar per aflevering betaald kregen. Advertenties tijdens de laatste aflevering, die door 53 miljoen mensen bekeken werd, kostten 2 miljoen voor een 30 seconden spotje in de Verenigde Staten.

Friends Officiele website