The Sopranos televisie serie

Inleiding

'The Sopranos', een misdaadserie over een Italiaans-Amerikaanse maffiafamilie. The Sopranos gaat over het leven van maffiabaas Tony Soprano en zijn beide families. Hij beschermt de belangen van zijn misdaadfamilie en de belangen van zijn gezin. Soms wordt het wel eens te veel en dus raadpleegt hij regelmatig psychiater Jennifer Melfi.

Die combinatie en de spitsvondige dialogen maakt de Sopranos tot een serie die zich vrijwel nauwelijks laat vergelijken met enig andere televisieserie of film. De serie is in de Verenigde Staten vele malen bekroond, wordt daar sinds 1999 uitgezonden door de betaalzender HBO en in Nederland door de VARA (Nederland 3). In Vlaanderen wordt de serie uitgezonden door 2BE

Plot van de Sopranos

Anthony "Tony" Soprano (Gandolfini) staat aan het hoofd van de DiMeo familie, een criminele organisatie met thuisbasis in Newark, New Jersey. Officieel is Tony werkzaam in het afvalbeheer bij afvalbedrijf Barone Sanitation, maar dit is slechts een dekmantel. Tony's echte business bestaat onder andere uit illegale gokpraktijken, afpersing, overvallen en witwaspraktijken.

Aan het begin van de serie is Tony nog gewoon caporegime in de familie. (Capo zijn betekent dat je aan het hoofd van een eigen bemanning staat, op een niveau tussen de baas en de gewone soldaten.) Tony is een gehaaide mafioso, gerespecteerd door soldiers en capo's en dus is hij de gedoodverfde troonopvolger wanneer de baas, Jack "Jackie" Aprile (Rispoli), aan kanker overlijdt. Maar niet iedereen is even blij met de snelheid waarmee Tony zich in de hiërarchie van de familie heeft weten op te werken. Corrado "Junior" Soprano (Chianese), de oom van Tony, voelt zich gepasseerd in de rangorde. En dan is er ook nog de dreiging van "New York": baas Carmine Lupertazzi (Lip) en onderbaas Johnny "Sack" Sacramoni (Curatola) doen zaken met Tony & co in Newark via het Esplanade-project, maar zien die New Jersey-clan eigenlijk vooral als een zootje ongeregeld...

Ook thuis is alles pais noch vree voor patriarch Tony. Echtgenote Carmela's relatie met Tony is verziekt door de talloze goomars (minnaressen) van Tony en dochter Meadow (DiScala) en zoon Anthony Jr (Iler) zijn twee opgroeiende pubers die zich vragen beginnen te stellen bij de ietwat onconventionele levensstijl van hun vader. Daarnaast zorgen zijn moeder Livia (Marchand) en zus Janice (Turturro) voor een hoop hoofdbrekens.

Als op een dag Tony een paniekaanval krijgt en bewusteloos op de grond valt, besluit hij om (ferm tegen zijn zin) naar een psychiater te gaan. Zijn sessies bij dokter Jennifer Melfi (Bracco) zijn een terugkerend gegeven in de serie. Zij helpt hem om te gaan met zijn problemen thuis, maar geeft Tony ook (onbewust) advies dat hij aanwendt in zijn professionele leven.

Meestal houdt Tony kantoor in "Satriale's", de slagerij die de oorspronkelijke eigenaar vanwege gokschulden moest afstaan aan Tony's vader, Johnny "Johnny Boy" Soprano. Johnny Boy is enkele jaren voor de aanvang van de serie overleden, maar hij is een grote invloed geweest in Tony's leven en het is op zijn aandringen dat Tony destijds caporegime geworden is. Ook de "Bada Bing" is een belangrijke setting in "The Sopranos". De Bing is een stripclub in handen van Silvio Dante, consiglieri van Tony. Tony heeft ook hier een kantoor (met biljarttafel). Silvio Dante wordt gespeeld door Steven Van Zandt, gitarist uit Bruce Springsteens E-Street Band. Andere kleurrijke figuren uit Tony's New Jersey zijn: Peter Paul "Paulie Walnuts" Gualtieri (Sirico), caporegime; Christopher "Chrissy" Moltisanti (Imperioli), neef van zowel Tony als Carmela en later caporegime en Salvatore "Big Pussy" Bonpensiero (Pastore).

De ongewone combinatie van harde misdaadscènes en soap-achtige elementen maken The Sopranos tot een onconventionele televisieserie. De spitsvondige, regelmatig humoristische, dialogen en bloemrijk taalgebruik, vaak doorspekt met Italiaanse woorden, dragen ook in grote mate bij aan het succes van de serie. Daarnaast prijzen kenners het realiteitsgehalte van de serie, zoals de relatie tussen Tony en zijn psychiater en de schets van de hedendaagse maffia.

Ander opvallend aspect is het openlijke bloot en het grove (maar realistische) taalgebruik in de serie. Dat is een gevolg van het gegeven dat HBO als betaalzender niet hoeft te voldoen aan de voor ‘open’ Amerikaanse televisienetten geldende regels op dit terrein. Fans van het maffia-genre zullen geregeld verwijzingen naar films zoals The Godfather, herkennen. Ook de maffia-film Goodfellas neemt een aparte plek in in de serie. Diverse Sopranos-acteurs acteerden in deze film, bovendien lijkt een aantal passages uit deze film letterlijk te zijn overgenomen in The Sopranos.

Schrijver-regisseur van de serie is David Chase. Hij groeide, net zoals veel van de acteurs in de Sopranos, op in het Italiaans-Amerikaans milieu van New Jersey.

Verbanden van The Sopranos met Goodfellas

Een aantal acteurs uit mafiafilm Goodfellas (1990) (met Robert de Niro) spelen belangrijke rollen in de reeks The Sopranos: Lorraine Bracco (Goodfellas: Karen Hill, The Sopranos: Jennifer Melfi), Tony Sirico (Goodfellas: Tony Stacks, The Sopranos: Paulie Walnuts), Michael Imperioli (Goodfellas: Spider, The Sopranos: Christopher Moltisanti), Frank Vincent (Goodfellas: Billy Batts, The Sopranos: Phil Leotardo)...

de openingsscène van de meeste seizoenen van The Sopranos is ook identiek aan de laatste scène van Goodfellas: het hoofdpersonage die in zijn badjas de krant gaat ophalen vooraan de oprit naar de garage.

In de pilot aflevering verwijzen er twee dialogen naar Goodfellas. Father Phil vraagt Carmela waar Tony Goodfellas rankt ten opzichte van The Godfather-films (waar Don Vito Corleone de maffiabaas is). Op het eind van de aflevering als Christopher begint over het schrijven van een maffia scenario voor Hollywood, wordt Tony kwaad en zegt hij; ‘What are you gonna do, go Henry Hill on me now?

Henry Hill is het hoofdpersonage van Goodfellas, die de maffia verraadt, en heeft meegewerkt aan verschillende publicaties over de maffia, waaronder Wiseguy van Nicolas Pileggi, het boek waar Goodfellas op gebaseerd is.

Cast

 • Tony Soprano - James Gandolfini
 • Carmela Soprano - Edie Falco (Oz, Law & Order, Homicide)
 • Christopher Moltisanti - Michael Imperioli (Law & Order)
 • Dr. Jennifer Melfi - Lorraine Bracco
 • Silvio Dante - [/afbeelding:The_Sopranos_televisie_serie-IntroPlaatje.gifSteve Van Zandt]
 • Paulie 'Walnuts' Gualtieri - Tony Sirico
 • Anthony 'A.J.' Soprano, Jr. - Robert Iler
 • Meadow Soprano - Jamie-Lynn DiScala
 • Janice Soprano - Aida Turturro
 • Corrado 'Junior' Soprano - Dominic Chianese (Law & Order, Ryan's Hope)
 • Adriana La Cerva - Drea de Matteo (Joey)

Links