Wat is de Tardis

De buitenkant van de Tardis - © zir.com

De TARDIS is een afkorting en staat voor het Engelse: Time And Relative Dimension In Space. Het is het ruimteschip/de tijdmachine van de Doctor, het hoofdkarakter van de Britse tv-serie Doctor Who zie hoofdartikel Doctor Who .

Van buiten

Oorspronkelijk had de Tardis geen vast uiterlijk, maar kon de Doctor zijn schip als het ware vermommen. Er heeft zich echter een technisch probleem voorgedaan waardoor dit niet meer mogelijk is. De Doctor heeft dit probleem niet kunnen verhelpen, en daarom zit de Tardis vast in zijn laatste vermomming: een speciale Britse telefooncel, een zogenaamde politie telefooncel. Deze werd vooral in de jaren vijftig in Engeland gebruikt om hulp van de politie op te roepen.

Van binnen

Zodra een nieuw personage voor het eerst voet zet in de Tardis, valt de mond open en een paar seconde later wordt er gezegd: “Hij is van binnen groter dan van buiten.” Dit klopt. Als je de Tardis van buiten ziet, zie je gewoon een houten hok ter grootte van een telefooncel. Doe je de deur open (die overig gewoon op slot gaat met een normale huissleutel), dan zie je een veel grotere ruimte van binnen die rond aandoet. In het midden is het besturingssysteem van de Tardis, je zou het de brug van het schip kunnen noemen. Er zijn allemaal hendels, knoppen en schakelaars die de Doctor gebruikt om te bepalen waar hij heen gaat. Meestal rent de Doctor als een chaoot om dit besturingssysteem heen, terwijl hij aan allerlei dingen trekt, draait, schuift en dergelijke. In één van de afleveringen van de nieuwe serie (na 2005) blijkt dat er oorspronkelijk zes bestuurders nodig zijn om een Tardis te vliegen, wat de chaotische manier van doen van de Doctor zou kunnen verklaren.

Paradox

De paradox waardoor de Tardis van binnen groter is dan van buiten, wordt in de oude serie uitgelegd. Eén van de metgezellen vraagt hoe de Tardis zo in elkaar zit en de Doctor vertelt dat de binnenkant zich in een andere dimensie bevindt dan de buitenkant. Vervolgens houdt hij twee blokjes vast van verschillende grootte en vraagt welke groter is. De grootste natuurlijk. Nu houdt hij het grootste blokje verder weg, waardoor het kleiner lijkt. Het is nog steeds groter, maar het lijkt kleiner. Volgens de Doctor bezitten de Timelords de techniek om op deze manier iets wat groter is op te nemen in iets wat kleiner is. Ingewikkeld, maar leuk gevonden.

Bestemming

Hoewel de Doctor al jaren met de Tardis reist, lukt het nog niet altijd om op de juiste plaats of op de juiste tijd aan te komen. Soms lukt het de Doctor met uitermate precisie om aan te komen waar hij wilt, maar soms gaat er ook iets fout en komt hij ergens anders terecht. In de tweede aflevering van de nieuwe serie denkt hij bijvoorbeeld dat hij maar twaalf uur is weggeweest, maar dit blijkt twaalf maanden te zijn. Rose, de nieuwe metgezel die voor het eerst mee was, is daardoor een jaar van huis geweest, waar ze als vermist was opgegeven. Ook zit hij wel eens fout met een jaarberekening. Zo wil hij een keer naar 1979 maar komt hij in 1879 uit, met allerlei gevolgen van dien. Of hij komt in Cardif uit in plaats van in Naples. Al met al genoeg voer voor vermakelijke situaties.

Extra snufje

Op aarde is de voertaal doorgaans Engels, maar buitenaardse volken spreken natuurlijk hun eigen taal. Om dit probleem te overwinnen heeft de Tardis een ingebouwd vertaalmechanisme. Dit heeft onder andere effect op de metgezellen, die daardoor de vreemde talen gewoon als Engels horen, en hun woorden worden ook automatisch terugvertaald naar de gesproken vreemde taal. Op deze manier zijn alle vertaalproblemen opgelost... zolang de Tardis werkt. In de kerstspecial van 2005 is de Tardis tijdelijk uit de running omdat de Doctor ziek is, en als gevolg daarvan werkt het vertalingsmechanisme niet. Zodra de Doctor beter wordt, begint het weer te werken.