Waarom sporten

Waarom sporten?

Iedereen weet dat sporten goed voor je is, maar waarom is dat eigenlijk zo? Met sporten investeer je op de lange termijn in je gezondheid. Wie voldoende beweegt en sport verkleint het risico op een aantal ziektes.

Redenen om te gaan sporten

Sporten verlaagt je hartfrequentie

Het hart is een spier. Door te sporten wordt die spier sterker gemaakt, waardoor je hard meer bloed kan pompen. Per slag kan zo’n hart meer bloed pompen, waardoor het aantal slagen kan dalen en je hart gespaard wordt. Hierdoor wordt er ook meer zuurstof naar de cellen van je lichaam gebracht. In principe kan dit je leven met een aantal jaar verlengen.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Bewegen vermindert het klonteren van je bloed, waardoor de kans op een hartkwaal wordt verkleind. Als bloedvaten dichtslibben moet je hart steeds harder pompen. Uiteindelijk is de kans groot dat je hart het begeeft (hartinfarct) of dat er niet meer voldoende zuurstof naar je hersenen wordt gepompt (beroerte). Bij mensen die niet sporten is de kans op een hartkwaal 2 keer zo groot.

Lagere bloeddruk

Bij een slechte conditie stijgt je bloeddruk al bij de kleinste inspanning. Een hoge bloeddruk zorgt op den duur voor problemen, het is een echte sluipmoordenaar. Jarenlang heb je er vrijwel geen last van, maar van binnenuit brengt het grote schade aan je bloedvaten en organen.

Ontspannen spieren

Door te sporten vergroot je het aantal longblaasjes en versterk je de ademhalingsspieren. Een getrainde sporter haalt met één ademteug veel meer zuurstof binnen dan iemand die niet sport. Hoe meer zuurstof in je spieren, hoe meer ontspannen je spieren zijn. Astmapatiënten hebben hier ook veel baat bij.

Gewicht onder controle

Door te sporten ga je calorieën verbranden. Dit is het beste dieet voor iemand die wilt afvallen. Zoveel mogelijk bewegen.

Verlaagd risico op kanker

Voor sommige vormen van kanker is het bewezen dat de kans wordt verkleind als je veel sport. Ook bij tumortherapie blijkt dat wie kan bewegen, de bijwerkingen beter aankan. Bij vrouwen met borstkanker is bewezen dat wie minstens één uur per week gaat wandelen, de overlevingskansen vergroot.

Minder risico op diabetes

Door voldoende te bewegen zorg je ervoor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt sporten om diabetes te voorkomen.

BEWEGEN.JPG

Sterke spieren en gewrichten

Elk mens heeft zo’n 600 spieren. Gebruik je ze nauwelijks, dan verslappen je spieren. Iemand die na een operatie 2 weken of langer in bed heeft moeten doorbrengen en vrijwel niet mocht bewegen, moet opnieuw leren lopen. Zo’n groot effect krijg je al na 2 weken! Door te sporten krijg je sterkere spieren en gewrichten, hierdoor blijf je soepel.

Alle medische dingen hebben we nu gehad, nu is het tijd voor de ‘psychische’ voordelen van sporten. De psychische voordelen zijn voor de meeste mensen de belangrijkste.

Psychische voordelen van sporten

Beter in je vel

Tijdens het sporten wordt er meer bloed naar je hersenen gepompt dan normaal. Je kunt je beter concentreren en het bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Het beïnvloedt dus op een positieve manier je mentale gezondheid.

Minder stress

Op stressmomenten maakt je lichaam stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Wanneer je weinig sport, worden deze hormonen erg langzaam weer afgevoerd. Hierdoor blijft de stress lang ‘hangen’. Wie veel sport, voert de hormonen veel sneller af, waardoor je minder lang gestrest blijft.

Minder kans op depressies

Angsten en negatieve gedachten kunnen verminderen door te sporten. In de psychiatrie wordt sporten steeds vaker als een vorm van therapie gebruikt.

Verhoging van pijntolerantie

Doordat het endorfine-gehalte (natuurlijke pijnstiller) wordt verhoogd tijdens het sporten, helpt het om de pijn te verlichten. Je spieren ontspannen ook sneller doordat je een diepere ademhaling hebt.

Verbetering van slaap

Je zult sneller in slaap vallen, dieper en beter slapen.