Snooker basisspelregels, accessoires en geschiedenis

Snooker is een cuesport of biljartsport

35911.pngSnooker is een cuesport of biljartsport die afkomstig is van Britse officieren van het leger in Etawah, India uit de laatste helft van de 19de eeuw. Het wordt gespeeld op een rechthoekige tafel bedekt met een groene doek of groen laken, met pockets in elk van de vier hoeken en in het midden van elke lange zijde. Met behulp van een cue en 22 gekleurde ballen, moeten spelers de witte bal, de 'cue ball', raken om de overblijvende ballen in de juiste volgorde te potten, waarbij punten voor elke pot worden verzameld. Een individueel spel, 'frame', wordt gewonnen door de speler die de meeste punten scoort. Een wedstrijd wordt gewonnen wanneer een speler een vooraf bepaald aantal frames wint.

Snooker krijgt een eigen identiteit

Omstreeks 1870 was biljart een populaire sport gespeeld door leden van het Britse leger die in India gestationeerd waren. Snooker kreeg een eigen identiteit in 1884 toen de ambtenaar Sir Neville Chamberlain, terwijl hij in Ooty was gestationeerd een reeks regels ontwikkelde. Het woord 'snooker' was een langgebruikte militaire term om onervaren of eerstejaars soldaten te beschrijven. Het spel groeide in populariteit in Engeland, verbonden door de oprichting van de Biljart Vereniging en Control Club (BB & CC) in 1919. Het wordt nu geregeld door de World Professional Biljart en Snooker Association (WPBSA).

Het wereldkampioenschap

Het World Snooker Championship heeft plaatsgevonden sinds 1927, waarbij Joe Davis een belangrijke figuur is in de vroege groei van de sport met vijftien gewonnen kampioenschappen van 1927 tot 1946. Het moderne snookertijdperk begon in 1969 nadat de BBC het als televisieprogramma opnam. Het eerste kampioenschap dat de BBC uitzond was het Pot Black-kampioenschap. In 1978 begon de BBC het Wereldkampioenschap uit te zenden, wat leidde tot een nieuwe piek van de sport in populariteit. Ray Reardon domineerde het spel in de jaren 70, Steve Davis in de jaren 80, Stephen Hendry in de jaren 90, en Ronnie O'Sullivan in de jaren 2000. Professionele topspelers concurreren nu regelmatig over de hele wereld en bereiken een miljoen-euro-carrière-inkomen. De sport wordt anno 2017 steeds populairder in China.

Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander

35907.pngHet doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander door objectballen in de juiste volgorde te potten. Aan het begin van een frame worden de ballen gepositioneerd zoals getoond in de afbeelding en de spelers spelen om beurten. Hun doel is om één van de rode ballen in een pocket te spelen en daardoor een punt te scoren of als dit niet mogelijk is, tenminste een rode bal te raken om te voorkomen dat er een foutief schot gespeeld is. Als de striker een rode bal pot, moet hij of zij één van de zes kleuren gebruiken (in termen van de kleur wordt verstaan dat de rode ballen worden uitgesloten). Als de speler met succes een kleur pot, wordt de waarde van die bal toegevoegd aan de score van de speler en gaat die bal terug naar de startpositie op de tafel. Daarna moet de speler een andere rode bal potten, dan weer een kleur, enzovoort. Dit proces gaat door totdat de speler de pot mist. Dit is dan het moment dat de tegenstander naar de tafel komt om het volgende schot te spelen.

Het snookerspel gaat door tot alle rode ballen zijn gepot

Het spel gaat door op deze manier totdat alle rode ballen zijn gepot en alleen de zes kleuren nog op de tafel liggen. Op dit punt moeten de kleuren in de volgorde van de minste tot de meest waardevolle bal worden gepot - dat wil zeggen geel eerst (twee punten), dan groen (drie punten), bruin (vier punten), blauw (vijf punten), roze (zes punten) en uiteindelijk zwart (zeven punten), waarbij de ballen niet teruggelegd worden op de tafel. Wanneer de laatste bal is gepot, (de zwarte dus) wint de speler met de meeste punten. Als de score gelijk is wanneer alle ballen zijn gepot, wordt de zwarte weer op zijn plekje gelegd op de tafel. Een speler kan ook een frame toestaan tijdens een spel als hij of zij denkt dat er niet genoeg punten op de tafel liggen om de tegenstander te verslaan. In het professionele snooker is dit een veelvoorkomend voorval.

Wanneer de tegenstander een fout maakt

Punten kunnen ook worden verkregen in een spel wanneer de tegenstander van de speler een fout maakt. Een fout kan door verschillende redenen gemaakt worden, meestal omdat de speler de juiste bal niet raakt (bijvoorbeeld eerst een kleur raken wanneer de speler een rode probeerde te raken) of de witte bal de pocket insturen. De speler kan ook een snooker leggen voor de andere speler, dit wil zeggen dat de witte bal achter een kleur gelegd wordt waardoor er niet rechtstreeks op een rode kan gespeeld worden. Om een rode te raken moet die andere speler dan de witte bal sturen via de band. Raakt betrokken speler geen rode dan wordt er fout en mis geroepen en kan de tegenstander kiezen om de witte weer op de oorspronkelijke plaats te leggen en hem opnieuw te laten spelen. Punten die worden verkregen uit een fout, variëren van minimaal vier tot maximaal zeven, het hangt ervan af welke kleur erbij betrokken is.

Het maximum aan punten is 147

Het totale aantal opeenvolgende punten (exclusief fouten) die een speler tijdens een bezoek aan de tafel kan scoren, staat bekend als een 'break'. Een speler die bijvoorbeeld vijftien rode heeft gepot, zou een maximum kunnen bereiken door een rode dan een zwarte, dan een rode dan een zwarte enzoverder tot alle vijftien rode met een zwarte gepot zijn, waarna men de kleuren allemaal in volgorde pot. Dan heeft men een maximum gescoord van 147 punten. De hoogst mogelijke score is een 155 break, ook bekend als een 'super maximum'. Dit wordt bereikt wanneer de tegenstander die een fout maakt wanneer alle ballen nog op tafel liggen en een vrij te kiezen bal achterlaat, waarbij de zwarte wordt gepot als de aanvullende kleur, en vervolgens vijftien keer rood en zwart met de kleuren potten. Jamie Cope heeft zich onderscheiden door de eerste speler in de snookergeschiedenis te zijn om een geverifieerde 155 break te maken, die in 2005 in een oefenpartij werd behaald.

De start van een het frame

Een spel start met de ballen in hun startpositie tot de laatste bal wordt gepot, een spel heet een 'frame'. Een wedstrijd bestaat in het algemeen uit een vooraf bepaald aantal frames en de speler die de meeste frames wint, wint de wedstrijd. De meeste professionele wedstrijden vereisen van een speler om vijf frames te winnen, en heet dan 'best of 9', omdat dat het maximaal mogelijke aantal frames is. Een tornooifinale is meestal het 'best of 17' of het 'best of 19', terwijl het wereldkampioenschap dan weer een veel langere 'the best of' gebruikt - variërend van de 'best of 19' in de kwalificatie en de eerste ronde, tot 35 frames in de finale (eerste tot 18) en dit wordt gespeeld over twee dagen, indien nodig is er verlenging tot er een winnaar wordt bepaald.

De scheidsrechter

Professionele en competitieve amateurwedstrijden worden geleid door een scheidsrechter die erop toeziet dat het spel eerlijk verloopt. De scheidsrechter legt ook de kleuren terug op de tafel wanneer het nodig is en roept uit hoeveel punten de speler tijdens een break heeft behaald. Professionele spelers spelen meestal het spel op sportieve wijze, men geeft zelf een fout aan die de scheidsrechter eventueel niet gezien heeft, tikken soms met hun cue op tafel wanneer hun tegenstander een heel goed shot heeft gespeeld. Ze verontschuldigen zich voor stoten, die gunstig uitvallen maar waar een portie geluk kwam bij kijken, ook wel 'flukes' genoemd.

De accessoires

Accessoires die voor snooker worden gebruikt, omvatten krijt voor het stoot-einde van de cue, hulpstokken van verschillende soorten (vaak nodig, door de lengte van een full-size-tafel) en een driehoek om de rode ballen te plaatsen in een driehoek en een scorebord. De grootte van de kamer is ook belangrijk. Dit beperkt het aantal locaties waarin het snookerspel makkelijk kan worden gespeeld. Terwijl de pooltafels gemeenschappelijk zijn voor vele pubs, wordt snooker ook in de privé-omgeving of in openbare snookerzalen gespeeld. Het spel kan ook op kleinere tafels worden gespeeld met minder rode ballen. De varianten in tabelgrootte zijn: 10 ft × 5 ft, 9 ft × 4,5 ft, 8 ft × 4 ft, 6 ft × 3 ft (de kleinste voor realistisch spel) en 4 ft × 2 ft. Kleinere tafels bestaan in verschillende stijlen, zoals een opvouwbare tafel of zelfs een tafel die kan worden omgebouwd tot eettafel.

Tot slot: Het traditioneel snookerscorebord

Een traditioneel snookerscorebord lijkt op een abacus 'telraam', en registreert eenheden, tientallen en honderdtallen via horizontale schuifpijlers. Ze zijn doorgaans aan de muur bevestigd aan de zijkant van de snookertafel. Een simpele scorekraal wordt ook soms gebruikt, genaamd een 'scoring string' of 'scoring wire'. Elke kraal (een segment van de tekenreeks) vertegenwoordigt een enkel punt. Snookerspelers verplaatsen meestal één of meerdere kralen met hun cue.

Foto credit