Power Snooker is een variant van de biljartsport snooker

Power Snooker

35912.pngPower Snooker is een variant van de biljartsport snooker, die voor het eerst in juli 2010 competitief in het Verenigd Koninkrijk werd gespeeld. De promotor van World Snooker Barry Hearn, verklaarde ‘Power Snooker’ is ontworpen om sneller en spannender te zijn dan het traditionele formaat snooker. Spelers concurreren in tijdsbeperkte wedstrijden op basis van het totaal aantal punten behaald, in plaats van het aantal gekende frames. Power Snooker maakt gebruik van negen rode ballen, die aan het einde van elk frame opnieuw worden geplaatst tot aan het einde van de wedstrijd. Totaal wedstrijdspel duurt gedurende een vaste 30 minuten, waarbij de winnaar de speler is die de meeste punten heeft behaald, ongeacht het aantal gespeelde frames. Op elke schot wordt een kloktijd van 20 seconden ingezet, terwijl er ook bijkomende varianten zijn zoals: Power Ball, Power Play en Power Zone bonuspunten verdienen.

Acht spelers competeerden voor een eerste prijs van £ 35.000

Het eerste toernooi van het Power Snooker-formaat werd op 30 oktober 2010 in The O2 in Londen gespeeld. Acht spelers competeerden voor een eerste prijs van £ 35.000. Het formaat is georganiseerd onafhankelijk van de World Professional Billiard en Snooker Association (WPBSA) die het traditionele formaat van snooker organiseert. Barry Hearn verklaarde de hoop dat Power Snooker als een nieuwe, alternatieve vorm van het goed gevestigde traditioneel snooker zal nabootsen. De toenmalige vijfvoudige World Snooker kampioen Ronnie O'Sullivan won toen het toernooi. In 2011 is er een tweede Power Snooker toernooi gespeeld. Er worden momenteel geen professionele competities van Power Snooker georganiseerd.

Rod Gunner en Ed Simons maakten deze biljartsport

Power Snooker is gemaakt door Rod Gunner en Ed Simons, beide zijn producenten met achtergronden in de entertainmentindustrie. Gunner was betrokken bij Michael Flatley's Lord of the Dance, terwijl Simons co-producent was van de World Snooker Calendar of Events. Volgens The Guardian ziet Hearn Power Snooker als een onderdeel van [de WPBSA's] om de poging snooker te herzien en voor een nieuwe publiek te introduceren. Hearn verklaarde op de lancering dat hij 100% achter Power Snooker staat. In deze nieuwe tijd voor World Snooker is het belangrijk dat we nieuwe formaten en nieuwe ideeën omarmen, waarbij hij verklaart dat hij een nieuw publiek en fans naar snooker zou brengen. De Guardian verklaarde ook dat Hearn van mening was dat deze nieuwe formaten nieuwe fans in de traditionele vorm van de sport zouden trekken en dat hij het vergeleken heeft met de Prizefighter-serie die hij onlangs aan boksen heeft voorgesteld en zijn recente revolutie van de Professional Darts Corporation. Hearn heeft niet financieel geïnvesteerd in het formaat, waarbij Simons verklaart dat 'ons gevoel is dat hij het eerst zal kijken naar het eerste toernooi, zien hoe het gaat en dan zullen we nog een gesprek voeren.

Het spel algemeen

Power Snooker wordt gespeeld op traditionele snooker tafels, maar met een modern design en een op maat gemaakte Power Snooker-laken 'baize'. In tegenstelling tot het traditionele snooker, waarbij wedstrijden gespeeld worden als het beste van een vooraf bepaald aantal frames, ongeacht de tijd die nodig is om het aantal frames te spelen., Power Snooker-wedstrijden worden gespeeld voor een vaste 30 minuten spelperiode, waarbij de ballen voortdurend opnieuw worden op de tafel gelegd. De winnaar is de speler die meer punten heeft behaald tegen het einde van de vaste wedstrijdperiode. De 30 minuten spelklok wordt tussen de frames gestopt. Ook in tegenstelling tot het traditionele Snooker, die vijftien rode ballen in een driehoekige vorm plaatst op de tafel, gebruiken Power Snooker-wedstrijden slechts negen rode ballen geplaatst in een diamantvorm.

Score en schotklok tijdens het toernooi

Basisspel in Power Snooker wordt op dezelfde manier gescoord als traditionele snooker. Bij het startschot houdt de startspeler echter zijn beurt aan de tafel zolang twee rode ballen een band raken. Power Snooker-spel wordt snel gespeeld door gebruik te maken van een schotklok met alle schoten die een grens van twintig seconden hebben. Als de speler de schotklok overschrijdt, wordt de speler gestraft met 20 punten en kan de tegenstander het spel hervatten of kiezen om de andere speler te laten spelen. Een century break (100 punten scoren) wordt beloond met 50 bonuspunten, en als de speler dit in twee opeenvolgende frames kan herhalen, verdubbelt dit tot 100 punten en in een derde opeenvolgende frame tot 200 punten. Deze beloning voor een century werd echter in 2011 verwijderd. Na een foutief schot krijgt de tegenstander de bal in de hand en kan hij de bal eender waar op de tafel plaatsen om te starten.

Power Ball, Power Play en Power Zone

35915.jpegPower Snooker gebruikt de concepten van de Power Ball, Power Play en Power Zone. De Power Ball is donkerrood en wordt in het midden van het diamant-rek geplaatst, geïdentificeerd door een speciaal logo, en is twee punten waard. Wanneer de Power Ball is gepot, start een twee minuten Power Play-periode, waar alle puntenwaarden verdubbeld worden. Als een schot echter wordt gemist, kan de tegenstander ook profiteren van de resterende Power Play-tijd. De Power Ball veranderde in 2011 in een rode gestreepte bal. Op de Power Snooker tafel is het Power Ball gebied bekend als de Power Zone. Elke gekleurde bal die uit een schot afkomstig uit de Power Zone telt voor dubbele, en indien gepot tijdens een Power Play, verviervoudigd. In 2011 werd dit ook uitgebreid tot de rode ballen. Als een speler tijdens een Power Play of in de Power Zone een fout maakt, verdubbelt de straf van de punten, en als het foutieve schot afkomstig is van een Power Zone en tijdens een Power Play, worden de strafpunten verviervoudigt.

Toernooi presentatie en publiek interactie

In tegenstelling tot het traditionele snooker, waarin het snookerspel zich in een rustige omgeving voordoet, waarbij een publiek verwacht wordt tijdens de opnames stil te zijn, probeert Power Snooker publiek-interactie met de spelers te stimuleren, luide muziek en 'spectaculaire' theatrale verlichting zijn ook een kenmerk. Spelers hebben ook de mogelijkheid om tijdens een spel een live-microfoon te dragen; Interactie tussen spelers en publiek bevorderen. Volgens de makers is het Power Snooker-formaat niet bedoeld om stil te zijn tijdens het kijken, het gaat om geluid en interactie; we willen dat het publiek er deel van uitmaakt. Om glamour aan de Power Snooker toernooien toe te voegen, worden spelers aangemoedigd om designer outfits te dragen, terwijl de scheidsrechters uitsluitend vrouwelijk zijn en gekleed om indruk te maken. Toernooien zullen ook 'Power Girls' bevatten. Volgens de organisatoren was het belangrijk dat de meisjes overeenstemmen met de Power Snooker-merkcriteria; Power Girls zijn sexy, en zeer elegant.

Locatie, spelers en prijzengeld

Het Power Snooker toernooi van een één dag werd gehouden in de The O2 te Londen op 30 oktober 2010. Twee duizend toeschouwers keken naar het acht uur durende toernooi spel. De spelers in het toernooi competeerden voor een eerste prijs van £ 35.000 O'Sullivan was de eerste speler die werd bevestigd als deelnemer aan het toernooi, dat tijdens de officiële lancering werd aangekondigd. Tijdens de lancering werd vastgesteld dat het toernooi de vier top gerankte spelers van de wereld zou hebben, naast vier uitgenodigden. De overige zeven deelnemers werden op 24 september bevestigd, dit waren spelers die door de organisatoren tijdens de lancering als mogelijke deelnemers werden opgeroepen. De toernooi loting vond plaats op 12 oktober, met O'Sullivan tegenover Brecel in het openingsspel.

Het spelverloop van het toernooi

Het spelen heeft plaatsgevonden over twee sessies in een knock-out formaat. De eerste ronde van acht wedstrijden vond plaats in een middagsessie en produceerde vier halve finalisten. Dan de halve finale, en in de avondsessie de finale.

Scheidsrechters van het toernooi

Het toernooi werd gerefereerd door twee vrouwelijke professionele cue-sport scheidsrechters, Michaela Tabb uit Schotland en Patricia Murphy uit Ierland. Tabb was hoofd director bij de meeste Matchroom Sport pool evenementen (waaronder het World Pool Championship en Mosconi Cup) en de eerste vrouw om een wereld ranking-match te scheidsrechter en in 2009 een World Snooker Championship finale; terwijl Murphy begonnen was als scheidsrechter met het beoordelen van professionele snookerwedstrijden tijdens de Britse kampioenschappen in 2005. Tabb zei op de vooravond van het toernooi dat Power Snooker een volledig nieuw spel is met een geheel nieuwe set van regels en een spannende uitdaging voor zowel de scheidsrechters als de spelers. Het spel wordt sneller afgespeeld dan het traditionele spel, het zal heel spannend zijn om te kijken, terwijl Murphy zei, het zal geweldig zijn om te zien hoe het publiek reageert en meedoet aan de actie.

De live uitzending

Het 2010 toernooi werd live uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk op ITV4 gedurende de gehele acht uur spelen. Talksport leverde radio dekking.. Naast ITV4 is het toernooi uitgezonden naar 25 andere landen in Europa, het Midden-Oosten, het Verre Oosten, China, Latijns-Amerika en Oceanië.

Tot slot de receptie na het Power Snooker toernooi

Terwijl de Guardian de uitspraak maakte over de vraag of het vernieuwde Power Snooker het succes van Twenty20 cricket kon nabootsen, wees hij erop dat op de vooravond van het toernooi nog een bookmaker-partner moest gevonden worden en er ook nog een ongunstige vergelijking was met het falen van PowerPlay Golf om veel geld te genereren. Ze beschrijven ook Ronnie O'Sullivan's opmerkingen over het opstarten van het formaat. Die zei dat het huidige WPBSA-World Championship echt saai was, omdat het niet zo'n Gerald Ratner-moment was, met betrekking tot de tijd dat Ratner zijn sieradenactiviteit devalueerde nadat hij zijn product waarde per ongeluk bekritiseerde.

Fotocredit