Hoe kies je een snookerkeu deel 1

U bent op zoek naar een nieuwe snookerkeu?

35914.jpegHier is wat advies om je te helpen beslissen wat het beste is om een snookerkeu te kiezen. Er zijn talloze spelers die elke dag naar nieuwe keu’s zoeken. Voor sommigen is het éénvoudig, maar voor anderen lijkt het een bijna onmogelijke taak! Hoor jij daar ook bij, dan is dit artikel op maat voor jou geschreven. In deel 1 geven we algemeen advies, welke houtsoort, de lengte, het gewicht, topdikte enz... Kortom een goede basis om je te helpen kiezen. In deel 2 'Hoe kies je een snookerkeu' gaan we dieper in op het topeinde van de snookerkeu en het onderhoud van de snookerkeu.

Algemeen keu advies

Een keu uit één stuk of 3/4 jointed ‘dit is een keu in twee delen’ kiezen, welke keuze moet je maken. Met een keu met een goed gemonteerde 3/4 joint kan net zo goed worden gespeeld als met een keu uit één stuk. Een keu in delen is ook veel makkelijker te vervoeren en te dragen. Sommige spelers zeggen dat ze de voorkeur geven aan de balans en voelen zich beter met een keu uit één stuk. De meeste professionele spelers hebben tegenwoordig de neiging om one piece ‘keu uit één stuk’ te kiezen, sommige gebruiken nog steeds 3/4 jointed maar deze zijn niet zo populair. Alles bij elkaar genomen is het persoonlijke voorkeur.

Welke houtsoort te kiezen voor je snookerkeu

Gaan we voor Essenhout of kiezen we voor Esdoorn. Essenhout is verreweg het populairste en meest gebruikte hout voor een snookerkeu. Esdoorn is dichter van hout structuur dan Essenhout en heeft niet de uitgesproken visuele nerven van Es. De nerven van een Essenhouten keu wordt door veel spelers gebruikt als een visueel hulpmiddel om te richten en een gevoel van beweging van de keu te krijgen. Dit kan voor sommige spelers storend zijn, dus voor die spelers zal Esdoorn de betere optie zijn. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan Es, ik gebruik de nerven in het Essenhout om te richten, ik heb geen richtingsgevoel met Esdoorn, het is een persoonlijke voorkeur. Beide houtsoorten zijn geschikt voor het maken van een snookerkeu en spelen goed.

De lengte van de snookerkeu en dikte van de tip of topeinde

Tipgrootte - Meest gebruikte 9,25 mm - 9,75 mm waarbij 9,5 mm de voorkeur heeft van heel wat spelers. Om een idee te geven van verschillen in tipgrootte, 0,10 mm is de dikte van een vel papier. Minder dan 9 mm is niet echt geschikt voor snooker. Waarom is het niet geschikt voor snooker, omdat hoe kleiner de tip, hoe meer je afgestraft zult worden voor onnauwkeurigheid.

9.25mm - 9.8mm

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikelijke tipgrootte. 9.5 mm is het meest populair bij het kopen van een nieuwe keu. 9.5 mm is ideaal, het is de meest geschikte maat gebleken om nauwkeurigheid te behouden en tegelijkertijd een goede trekstoot te genereren.

9.9mm - 10mm

Zijn niet altijd de beste maat om mee te spelen. Er is een feit dat de tipgrootte een beetje te groot wordt om een goede spin te genereren, in alle eerlijkheid zal een goede techniek dit wel kunnen overwinnen. Voor de meerderheid van de spelers zal een grote tip hen aanmoedigen om harder te stoten met de snookerkeu om een gewenste reactie te krijgen. Het kiezen van een tipmaat is een persoonlijke voorkeur. Er is geen verkeerde of juiste keuze, het is wat het beste werkt voor jou dat telt. Let op: het kiezen van een tipmaat die exact moet zijn is extreem, een tiende van een millimeter onder of groter dan je ideale formaat maakt geen verschil voor hoe de keu speelt of aanvoelt. Vergeet niet dat een tiende de dikte van een stuk papier is.

Iets om te controleren  

Spelers met een snookerkeu van een aantal jaren oud zouden bijna 9 mm of zelfs minder hebben zonder het te weten, de oorzaak is meestal een combinatie van het retippen en constante reiniging van de ferrule met behulp van fijn schuurpapier.

Gewicht

Meest gebruikte gewicht is 18oz - 19oz met 18oz - 18.5oz die het populairst zijn. Om een idee te geven van gewichtsverschillen, een blokje krijt weegt 0.6oz. 17.5oz of minder is niet ideaal voor snooker. Een gebrek aan gewicht in een keu is niet handig bij het proberen om kracht te genereren, ook ongecompliceerde rechte stoten kunnen een inspanning worden. Er zijn maar weinig keu’s die het goed doen op een snookertafel met dit gewicht of minder.

17.6oz - 18.5oz

Dit gewicht is erg populair onder de snookerspelers, vooral als het gaat om een snookerkeu uit één stuk (one piece). Een goed gewicht om kracht te genereren, maar ook licht genoeg om er gevoel aan te geven.

18.5oz - 19oz

Dit gewicht is populair bij spelers die graag wat gewicht voelen in hun snookerkeu keu, 19oz voelt over het algemeen behoorlijk zwaar in de hand. Persoonlijk houd ik het op een gewicht van 18oz omdat 19oz gewoon iets te zwaar is voor mezelf. Ik verlies het gevoel en zal soms te veel reactie genereren vanwege het extra gewicht.

19oz en meer 

Dit zijn zware keu’s voor snooker, zeker niet ideaal. Toegegeven, er zijn wel enkele spelers die het voordeel van een zware keu voelen. Het kiezen van een voorkeursgewicht is een persoonlijke voorkeur. Er is geen foute of juiste keuze, het is wat het beste werkt voor jou dat telt. Let op wanneer bij het kiezen van een gewicht dat exact moet zijn extreem is, zal 0,2oz onder of over het ideale gewicht geen echt verschil maken in hoe de keu speelt of aanvoelt. Onthoud dat 0.2oz een derde deel van het gewicht van een blokje krijt is.

Lengte van de snookerkeu

De meeste spelers gebruiken 57"- 59" met 58 "is ook de meest populaire. Dit is slechts een ruwe indicatie van de lengte, omdat het niet alleen de lengte is waarmee rekening moet worden gehouden om een geschikte lengte van de snookerkeu te vinden. We hebben allemaal een verschillend lichaam! Magere, grote, lange armen, korte armen Ik zou door kunnen gaan, maar ik denk dat je het idee nu wel hebt wat ik bedoel.

Techniek / houding is ook een factor

De gouden regel is nooit een snookerkeu te gebruiken die te kort is, dit zal je belemmeren met het geven van een correcte stoot op de speelbal en belemmeren wat je op de snookertafel kunt doen. Het goede nieuws hier is dat je weet wanneer een keu te lang voor je is. Het is niet goed om de snookerkeu aan het uiteinde vast te houden, de meeste spelers houden ongeveer 1"- 2" lengte voorbij de handpalm. Deze extra lengte stelt spelers in staat om hun techniek te verlengen om powershots te spelen, het is ook erg handig bij het stretchen om stoten te spelen die anders die net buiten bereik zijn.

Tot slot Engels maten en éénheden

  • 1 ounce = 28.3495231 grams
  • Sinds 1959 wordt de inch (of duim) gedefinieerd en internationaal aanvaard als gelijkwaardig aan 25,4 mm (millimeter).

De bovenstaande informatie en advies heb ik gekregen van Stu Green