Alles over Australian Open Tennis Tournament

Inleiding

De Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Het wordt gespeeld in Melbourne Park in Melbourne.

De Australian Open vierde in 2005 zijn honderdste verjaardag. Oorspronkelijk speelde men op de grasbanen van Kooyong, een stad net buiten Melbourne. Het toernooi dreigde in de vergetelheid te geraken totdat er in de jaren 80 besloten werd te verhuizen naar een veel groter stadion in hartje Melbourne. Vanaf dat moment speelde men niet meer op gras maar op Rebound Ace (te vergelijken met het hardcourt op de US Open).

Over de Australian Open

Zoals bij alle grandslamtoernooien komen naast het mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwendubbelspel en gemengd dubbelspel ook de junioren aan bod. Ook wordt een toernooi georganiseerd voor rolstoeltennissers.

In 1976 werd het mannenenkelspel voor het laatst gewonnen door een Australiër: Mark Edmondson. Sindsdien hebben nog alleen buitenlanders bij de mannen gewonnen.

Oorspronkelijk werd het Australian Open toernooi aan het begin van het kalenderjaar gehouden. In 1977 werd dit verschoven naar eind december (rond kerst) waardoor er dat jaar zowel in januari als in december een toernooi werd gehouden. Eind 1985 werd besloten om dit terug te draaien waardoor de eerstvolgende editie pas in 1987 zou worden gespeeld. Hierdoor werd er in 1986 geen Australian Open toernooi gehouden.

Banen en ondergrond bij de Australian Open

Het hoofdstadion, de Rod Laver Arena en de eerste bijbaan (Hisense Arena), hebben beide een revolutionair uitschuifbaar dak zodat ze bij (hevige) regenval toch het toernooien kunnen voortzetten. Naast Australian Open heeft ook Wimbledon een dergelijk schuifdak over het centre court.

Voor de Australian Open van 2008 werd een nieuwe ondergrond aangelegd. De ReboundAce werd verwijderd en vervangen door Plexicushion, een ondergrond die meer lijkt op de de ondergrond van de US Open. De voordelen van de Plexicushion is dat de ondergrond betrouwbaarder is en minder hitte vasthoud.

Winnaars van de Australian Open

In 2009 werd het Australian Open toernooi gewonnen door Rafael Nadal (de finale was een koningsspel tegen Roger Federer) en Serena Williams. De dubbelfinales van het tennis toernooi werden gewonnen door Bob en Mike Bryan voor de mannen, en door Serena en Venus Williams voor de vrouwen.

Tips

Links