RSC Anderlecht

De club

Rsca.jpg

Royal Sporting Club Anderlecht is één van de oudste en mooiste voetbalclubs van België. De club werd opgericht in 1908 en kreeg als stamnummer 35. Het stadion van de club ligt in Anderlecht, een deelgemeente van Brussel met ongeveer 100.000 inwoners. In Neerpede, een andere deelgemeente ligt het jeugdcomplex. RSCA speelt in de kleuren paars en wit. Deze kleuren zouden gekozen zijn naar aanleiding van een bezoek van een prinses in de gemeente die gekleed was in paars-wit kleuren. De huidige voorzitter is Roger Vanden Stock, zijn vader Constant was zijn voorganger. RSCA speelt al sinds 1935 in de eerste klasse en vierde in 2010 zijn dertigste landstitel. Sindsdien sieren drie gouden sterren het clublogo.

Geschiedenis

De allereerste naam van de club was SC Anderlechtois. Men speelde in het begin in de lagere afdelingen. Omdat na enkele successen de infrastructuur te klein werd verhuisde men naar het Astridpark waar ook het huidige stadion staat. Het 25-jarig bestaan van de club leidde tot het voorvoegsel 'royal'. In 1947 won de club zijn eerste landstitel. Daarna werd het ene succes na het andere behaald. Nationaal won RSCA 30 landstitels, 9 supercups en 9 bekerfinales. Op europees vlak werd éénmaal de UEFA cup gewonnen, 2 bekers voor bekerwinnaars en 2 europese supercups. RSCA telde ook talrijke topscorers en gouden schoenen onder zijn leden. Enkele van de bekendste spelers zijn Jan Mulder, Robby Rensenbrink, Paul van Himst, Marc Degryse, Enzo Scifo, Juan Lozano, Gilles de Bilde, Luc Nilis, Mbark Boussoufa,... Sporting Anderlecht werd jarenlang gesponsord door Belle-vue. De familie Vanden Stock beheerde deze brouwerij en was zeer actief binnen de club. Momenteel is BNP Paribas Fortis de hoofdsponsor. Doorheen de geschiedenis kende de club 5 voorzitters.

Het stadion

Stadion.jpg

Het Constant Vanden Stock stadion bevindt zich in het Astridpark van de gemeente Anderlecht. Het Astridpark is dan ook de bijnaam van het stadion. Het oude Emile Versé stadion werd na een grondige renovatie vernoemd naar de wijlen voorzitter van Anderlecht. Hij had het stadion in 1983, samen met manager Michel Verschueren, omgetoverd tot een moderne voetbaltempel met 28.000 plaatsen. Op dat moment was het stadion uniek in Europa dankzij de loges en business seats rondom het stadion. In het stadion bevindt zich ook een restaurant, 'le Saint Guidon', dat enkele jaren geleden een Michelin ster had. Er zijn concrete plannen om het stadion opnieuw een face-lift te geven.

De supporters

Tiforsca.jpg

De fans van Anderlecht komen uit heel het land. Van Knokke aan de kust tot Arlon diep in de Ardennen vind je RSCA supporters. In de tribunes hoor je dan ook een mix van brussels, frans en nederlands. De harde kern van Anderlecht was gekend onder de naam O-Side, genoemd naar het vak achter het doel. Eind jaren '90 werd de kern opgedoekt. Tegenwoordig noemt de harde kern zich BCS, Brussels casual service. De sfeer in het stadion wordt versterkt door 2 sfeergroepen. Mauves Army zorgt voor tifo's en ambiance op tribune 4, de spionkop. Aan de andere kant heeft de club een sfeervak ingericht onder de naam Purple Heart. Dit is tevens de naam van het clubmagazine.

Het fenomeen Lukaku

De meest populaire speler van het moment is ongetwijfeld Romelu Lukaku. Lees hier meer over dit 17 jarige voetbalwonder.

RSCA

Mauves Army

Ultras