Kan een stappenteller onze conditie helpen verbeteren

Inleiding

Nooit eerder waren we zo begaan met ons gewicht én onze lichamelijke conditie. Ondanks dit streven naar ons meest ideale gewicht, kampen vandaag steeds meer en meer landgenoten met overgewicht. Naast een ongezonde en té eenzijdige voeding, bewegen we met zijn allen veel te weinig. Toch is dit laatste broodnodig om ons overgewicht definitief weg te werken en onze gezondheid op peil te houden. Hoe kunnen we dan op een eenvoudige, weinig tijdrovende en toch doeltreffende manier voldoende bewegen? Kan een stappenteller ons daarbij helpen? Hoe gebruiken we dit toestelletje en hoe werkt het?

We zitten teveel

Dat we met zijn allen inderdaad veel te weinig bewegen, is al langer bekend. Het grootste gedeelte van de dag brengen we immers al zittend of al liggend door. Voor een goede nachtrust verblijven we maar liefst 22 jaar van ons leven in bed. Zo brengen we ook één jaar door op het toilet en zitten we zeven jaar voor het televisiescherm. Is het dan nog te verwonderen dat er veel te weinig tijd (en zin) overblijft om geregeld, voldoende en efficiënt te bewegen?

Meer stappen zitten

De meest eenvoudige en minst tijdrovende manier om meer te bewegen is uiteindelijk meer stappen. Uit de resultaten van een recent en grootschalig onderzoek blijkt dat tienduizend stappen per dag ons streefdoel moet zijn. Maar zijn deze tienduizend stappen voor iedereen wél haalbaar? Volgens artsen is dit streefdoel voor een gezond iemand wel degelijk te doen. Zeker wanneer men weet dat we dagelijks nu al gemiddeld een zesduizend stappen (bewegingen) zetten. We zitten dus amper vierduizend stappen van ons uiteindelijke streefdoel. Maar hoe kunnen we ons voldoende motiveren om dagelijks toch die tienduizend stappen te zetten?

De stappenteller

Een belangrijk hulpmiddel om deze tienduizend stappen dagelijks toch te halen, is ongetwijfeld de stappenteller. Tot voor kort een regelrecht gadget, maar vandaag een bijzonder handig en vooral betrouwbaar toestelletje, dat ons tot meer bewegen kan aanzetten. Motivatie is echter het belangrijkste, en dat is uiteindelijk iets dat van ons zélf moet komen. Maar wat is nu eigenlijk zo een stappenteller? Een pedometer of een stappenteller is een klein apparaatje, dat onze stappen telt en dat we dus overal moeten meedragen. Dit apparaat geeft ons belangrijke aanwijzingen over onze lichamelijke activiteit. Mits een doeltreffend gebruik, geeft een stappenteller ons ook een beeld van onze dagelijks afgelegde afstand.

Hoe werkt zo een stappenteller?

In hun beginstadium werkten deze pedometers uitsluitend mechanisch. Vandaag maakt een goede stappenteller gebruik van een electronische teller, waarbij een magneetje aan een hefboom met veer een magnetische reedschakelaar activeert bij iedere stap die wij zetten. Het aantal contactsluitingen wordt nauwkeurig geteld en op een display weergegeven.

Hoe instellen?

Een stappenteller wordt bij voorkeur vastgemaakt aan onze broeksband. Om het aantal stappen uiteindelijk om te rekenen in meters of kilometers, moet men bij de meerderheid van de stappentellers die momenteel op de markt zijn, naast ons gewicht en onze lichaamslengte in centimeters ook de pasafstand, gemiddeld zo'n 64 centimeter, invoeren. De gevoeligheid van het toestelletje kan vaak worden ingesteld met behulp van een veer. Vele stappentellers worstelen vandaag toch nog altijd met enkele "kinderziekten". De resetknop, waarmee de meter telkens 's morgens op nul kan worden gesteld, kan al te gemakkelijk worden ingedrukt, waardoor men gedurende de dag terug van nul begint en de lopende telling dus teniet wordt gedaan. Het apparaatje moet op de broeksband worden vastgeclipt en dat systeem schiet geregeld los. De betrouwbaarheid van het toestel vergroot naarmate de afstand die we afleggen toeneemt.

Motivatie en doorzettingsvermogen

Een stappenteller alleen zal onze conditie zeker niet verbeteren, hij kan er ons alleen een handje bij helpen. De motivatie en het doorzettingsvermogen moeten nog altijd van ons zelf komen. Enkele hulpmiddeltjes kunnen ons helpen fit, gezond en ons juiste gewicht te houden. Begin al met te controleren hoeveel stappen je dagelijks zet. Stel daarna je doelen. Hoeveel extra stappen wil je dagelijks halen? Hou je eerste doelstelling een week vol. Kies iedere week een nieuwe doelstelling en hou deze nieuwe levensstijl aan. Ga daarmee door tot je 10000 stappen per dag haalt.

Tips om je doelstelling te halen

Doe je boodschappen te voet en rij met de fiets naar je werk. Tien minuutjes fietsen komt overeen met maar liefst 1500 extra stappen. Maak tijdens de middag bijvoorbeeld een wandeling, samen met je collega's. Maak 's avonds een extra avondwandeling met je partner, in plaats van een ganse avond voor je televesietoestel te blijven zitten. Laat je auto zoveel als mogelijk aan de kant. Tuinieren is uitstekend voor je spieren. Zelf je huishouden doen, is ook bewegen. Bouw je nieuwe levenswijze, die extra stappen en je extra beweging in je dagelijks leefpatroon in. Maak er dus een gewoonte van zoveel mogelijk te bewegen.