Tips voor het boeken van een wandelvakantie

Inleiding

Er zijn allerlei verschillende vakanties die je kunt boeken. Een wandelvakantie is er hier één van. Er zijn verschillende reisbureaus waarbij je een wandelvakantie kunt boeken. Een wandelvakantie is meer dan een stuk lopen. Een wandelvakantie wordt over het algemeen juist met zorg voorbereid. Zo is bijvoorbeeld een mooie omgeving of een leuke route belangrijk. Wanneer je erover nadenkt om een wandelvakantie te boeken, dan zijn er een aantal punten belangrijk. Lees hieronder de tips voor het boeken van een wandelvakantie.

Tips voor het boeken van een wandelvakantie

Een wandelvakantie is uitermate geschikt voor mensen die graag een actieve vakantie willen. Je bent lekker buiten aan het wandelen terwijl je ondertussen van de omgeving geniet. De meeste reisbureaus bieden luxere accomodaties aan zodat je na een wandeltocht lekker kunt relaxen en uit kunt rusten. Denk bijvoorbeeld aan een hotel, chalet of cottage.

Groepsreis of een individuele reis

Er zijn verschillende wandelvakanties die je kunt boeken. Kies je bijvoorbeeld voor een groepsreis of een individuele reis. Aan allebei de vakanties zitten verschillende voordelen en nadelen. Een groepsreis is vaak gezelliger omdat je met een groep bent. Een groepsreis is ideaal als niemand in je omgeving een wandelvakantie wilt boeken. Ook is de wandelvakantie vaak tot in de puntjes voorbereid en staat er iedere dag een mooie wandeling of leuke activiteit op het programma. Je bent dus beperkt in je vrijheid, dat vinden sommige mensen juist een nadeel. Verder is het moeilijker om je eigen tempo te lopen, omdat je van anderen afhankelijk bent. Het is ook mogelijk om een individuele wandelvakantie te boeken. Je hebt dan meer vrijheid en je kunt je eigen plan trekken.

Omgeving

De omgeving is zeer belangrijk bij het boeken van een wandelvakanties. De meeste wandelvakanties worden geboekt in mooie omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bossen, bergen of heuvels. Ook zijn er vaak speciale routes waarbij je allerlei mooie bezienswaardigheden kunt bekijken. Denk bijvoorbeeld aan kastelen of leuke dorpjes. Populaire landen voor een wandelvakantie zijn bijvoorbeeld:

 • Frankrijk
 • Zwitserland
 • Duitsland
 • Luxemburg

Maar ook in Nederland kun je prima terecht voor een wandelvakantie. Limburg is bijvoorbeeld schitterend om te wandelen, net zoals de Achterhoek.

Voorbereiding

De juiste voorbereiding is zeer belangrijk bij een wandelvakantie. Een groot stuk lopen doe je namelijk niet zomaar. Wanneer je het niet gewend bent om te wandelen, dan zul je snel vermoeid raken. Ook kun je last van blaren krijgen. Wanneer je een wandelvakantie wilt boeken en een flink stuk wilt lopen, begin dan al een paar maanden van tevoren met oefenen. Zo kun je optimaal van je wandelvakantie genieten! Koop verder een paar goede wandelschoenen en zorg voor kleding waarmee je lekker kunt lopen en wat niet te warm of te koud is. Denk aan de volgende dingen als je op vakantie gaat:

 • Je wandelschoenen
 • Goede sokken
 • Kleding voor verschillende omstandigheden en temperaturen
 • Zonnebrandcrème
 • Regenkleding
 • Flesjes drinken
 • Blarenpleisters (voor het geval dat)
 • EHBO spullen

Het weer

Je hebt het weer niet in de hand, maar er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten om de juiste weersomstandigheden te hebben. Wanneer je een land hebt gevonden waar je naartoe wilt, verdiep je dan in het klimaat van het land. Het ideale weer voor een wandelvakantie is:

 • Droog
 • Niet te warm of te koud
 • De zon moet niet te fel zijn

De meeste wandelvakanties worden in het voorseizoen geboekt.

Conclusie

Er komt nog heel wat bij kijken als je een wandelvakantie wilt boeken. Wil je bijvoorbeeld met een groepsreis of kies je voor een individuele vakantie. Ook de omgeving is belangrijk. Twijfel je of een wandelvakantie wel echt wat voor jou is? Kies dan voor een neutrale omgeving waar ook genoeg te doen is als je geen zin hebt om te wandelen. Om van je wandelvakantie een succes te maken is een goede voorbereiding onmisbaar. Zorg dat je alle belangrijke spullen bij je hebt en dat je van tevoren geoefend hebt. Zo kan er eigenlijk weinig misgaan op je wandelvakantie!