IJs zwemmen

IJs zwemmen is precies wat die twee woorden aangeven: zwemmen in ijs! Er wordt
een gat gezaagd in een bevroren korst van ijs om toegang te krijgen tot het water (van 0 graden) eronder.

Binnen deze sport gebruiken een aantal zwemmer badmode, andere dragen vreemde kostuums maar de meeste springen naakt het ijskoude water in. Vermoedelijk omdat ze denken dat dat kleine beetje stof toch niets meer uitmaakt tegen de vriezende kou.

Recreatie ijs zwemmen

Dit trekt vaak de aandacht van de media omdat het vaak ongebruikelijk is en in hartje winter plaatsvindt. Denk maar eens aan de nieuwjaarsduik op Scheveningen. Wim Hof, ook wel The Iceman genoemd, heeft verschillende koude records op zijn naam staan. Hij is bekend om zijn marathons in de sneeuw, ondergedompeld worden in ijs en is de enige Tummo niet-monnik die zijn lichaamstemperatuur kan regelen. Wim is een echte atleet die zijn leven gewijd heeft aan de sport om records te halen op temperaturen beneden het vriespunt. Veel mensen hebben hun lichaam niet naar het uiterste niveau zoals van Wim Hof gebracht, maar zijn ook al jaren bezig met ijszwemmen.

China

Ik moet toegeven dat uit alle informatie en onderzoek, ik erg verrast was te vernemen dat China lessen heeft in ijs zwemmen. Daarna herinnerde ik me dat sommige regio’s van China erg koude strenge winters heeft. In het noorden van China wordt gezwommen in de Songhua-rivier in Harbin voor een goede gezondheid. Vanaf 1940 is ijs zwemmen in China een groeiende populariteit en heeft een geschatte 200.000 geregistreerde zwemmers.

Nederland

De nieuwjaarsduik kent iedereen inmiddels al. In andere landen zijn niet zoveel plekken en deelnemers voor een nieuwjaarduik als in Nederland. In Scheveningen begon het in 1965 met 7 deelnemers en is ondertussen uitgegroeid tot max 10.000 deelnemers. In Vancouver (Canada) is het in 1920 begonnen daar is men begonnen met 10 deelnemers en dit is uitgegroeid tot ongeveer 2000 deelnemers.

Gezondheid voordelen

Wellicht vraag je je af waarom sommige mensen naakt het ijskoude water in gaan zwemmen terwijl anderen liever de voorkeur geven aan grappige outfits. Laten we eens een kijken nemen naar enkele van de voordelen voor de gezondheid om te zien of we erachter komen.

Men gelooft dat de activiteiten van ijs zwemmen hen het volgende geeft; Kracht, Gedrevenheid en vitaliteit. Het helpt bij de opbouw van het immuunsysteem te beschermen tegen verkoudheid en griepsymptomen. Daarnaast is bericht ontvangen van mensen die zich sterker voelen in welzijn en geest. Sommige medische studies tonen aan dat ijs zwemmen kan helpen tegen blessures en herstel van verschillende ziektes, echter is er onvoldoende bewijs om dit te ondersteunen. Juhani Smolander, een medische onderzoeker, claimt; “In studies over reumatische aandoeningen, zorgen koudebehandelingen voor minder pijn en in sommige gevallen, dit ligt natuurlijk aan de soort behandelingen, kunnen patiënten zonder pijnstillers. De ziekte is niet te genezen, maar het kan sommige symptomen weghalen. Andere onderzoekers hebben positieve psychologische effect ondervonden bij mensen die zich regelmatig onderdompelen in ijskoud water, ze zeggen zich beter te voelen dan degene die binnenshuis blijven. Een andere groep onderzoekers beweerd dat het zelfvertrouwen en de eigenwaarde omhoog gaat, anderen beweren dat de huis gladder en strakker wordt.