Voordelen en nadelen van huisdieren

Huisdieren

35695.jpegHet kiezen van een huisdier is geen gemakkelijke beslissing. Emotionele voordelen zijn onmiskenbaar, maar huisdieren hebben tijd, begrip en training nodig. Vooral als je kinderen hebt, kan het moeilijk zijn om te weten wanneer je klaar bent voor een huisdier. We willen allemaal ook een knuffel, een warme vriend wanneer we thuis komen, maar de verantwoordelijkheden en kosten die nodig zijn om je huisdier goed te verzorgen zijn echt. Zorgvuldig rekening houden met de gevolgen van het verwelkomen van een huisdier, kan het verschil maken om je huisdier veilig en gelukkig te houden. Hoewel nadelen bij het hebben van een huisdier misschien wel een uitdaging zijn. Als je het goed voorbereidt, kan het in huis halen van een huisdier een erg leuke ervaring zijn. De volgende voor- en nadelen van het hebben van een huisdier helpt je om te beslissen of je klaar bent voor een huisdier. Huisdieren worden doorgaans bekeken als gezelschapsdieren, maar hun functie is zeker veel ruimer dan slechts het verschaffen van gezelschap. Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige huisdieren een positieve invloed hebben op gebieden zoals lichamelijke en geestelijke gezondheid en de bij de ontwikkeling van kinderen.

Voordelen van huisdieren

Lichamelijke gezondheid

Mensen die te weinig aan lichaamsbeweging doen, worden weleens geadviseerd om bijvoorbeeld een hond als huisdier te nemen omdat dit de mobiliteit ten goede komt. Door het uitlaten van de hond kom je al gemakkelijk aan een uurtje lichaamsbeweging per dag. Maar er is veel meer mogelijk! Denk hierbij aan o.a. hardlopen en/of fietsen met de hond, een wandeling in het park of op het strand en actieve spelletjes spelen met de hond!

Geestelijke gezondheid

  • Depressie, eenzaamheid (zowel bij jongeren als ouderen) en angst kunnen afnemen wanneer je een huisdier neemt. De ontwikkeling die ervoor zorgt dat stress wordt veroorzaakt, wordt vertraagd wanneer je een huisdier hebt omdat de bloeddruk afneemt en de hartslag wordt minder gejaagd.
  • Een huisdier voorziet in de behoefte aan aanraking omdat je úren kunt knuffelen met je diertje.
  • Het bezit van een hond kan leiden tot meer sociale contacten omdat je tijdens het uitlaten, wandelen, spelen, trainen etc. met de hond veel nieuwe mensen tegenkomt. Als je een vaste route loopt met de hond, is de kans groot dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt en dit kan leiden tot aangename nieuwe vriendschappen!
  • Het is bewezen dat bij Alzheimerpatiënten welbevinden, contactuitingen en regelmaat van leven verbeteren door de aanwezigheid van huisdieren. Het soort huisdier is hierbij minder van belang, omdat uit het onderzoek is gebleken dat de positieve effecten door een goudvis als huisdier net zo effectief kunnen zijn als wanneer ze een hond hebben.

Ontwikkeling van kinderen

Huisdieren zijn niet alleen goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook voor de ontwikkeling van kinderen! Het is bewezen dat huisdieren het leergedrag stimuleren bij kinderen. De redenen hiervoor zijn dat emotionele betrokkenheid het leerproces stimuleert en dat positieve relaties (zowel met mensen en dieren) tot dezelfde stimulans leiden. Daarnaast is het ook bewezen dat kinderen die op een jonge leeftijd al met huisdieren leren omgaan, beter leren om verantwoordelijk te zijn en dat de zorgzaamheid en respect jegens medemens makkelijker tot ontwikkeling kan komen.

Nadelen van huisdieren

  • Katten en honden bijten soms geheel onverwacht. In Nederland worden jaarlijks +/- 17.000 mensen zodanig gebeten door een hond dat het noodzakelijk is om medisch in te grijpen en daarnaast overlijden jaarlijks een aantal mensen als gevolg van hondenbeten.
  • Je bent zelf geheel verantwoordelijk voor de verzorging van het huisdier en wanneer je hier tijdelijk geen rekening mee houdt of dit vergeet, heeft dit nare gevolgen zoals: verslechterde gezondheid van het huisdier, nare geurtjes etc.
  • Huisdieren kunnen ziektes overbrengen en allergieën veroorzaken.
  • Huisdieren kunnen parasieten (bijv. vlooien) hebben die op mensen over kunnen gaan.
  • De dood van je huisdier leidt meestal tot veel verdriet. Met name kleine kinderen kunnen hier doorgaans nog niet goed mee omgaan.
  • Wanneer je huisdier ontsnapt, kan dit een nadelige invloed op de omgeving hebben. Sommige dieren kunnen bijvoorbeeld angst aanjagen bij mensen (denk maar aan een ontsnapte slang, of mensen die bang zijn voor honden), maar het kan ook nadelige gevolgen voor de natuur hebben.

Conclusie

Voordat je een huisdier neemt, dien je eerlijk na te gaan bij jezelf of je wel bereid bent om de gehele verantwoordelijkheid van het huisdier op je te nemen. Sommige huisdieren (bijv. honden) hebben dagelijks flink wat aandacht nodig op het gebied van verzorging, gezelschap en beweging. Wanneer je genoeg tijd en aandacht besteed aan aan je huisdier, kan dit resulteren in leuk gezelschap, betere ontwikkeling van je kind en een betere gezondheid! 

Tot slot: Kiezen om een huisdier te adopteren

35694.jpegTenslotte, een andere belangrijke positieve gedachte als je een huisdier adopteert, is de kennis dat je een leven hebt gered. Honden, katten en andere dieren in dierenasielen zijn meestal makkelijk, en soms zelfs getraind. Door het adopteren van een dier dat is verlaten, geeft u een goed huis aan een levend wezen, plus het creëren van een kamer in overvolle dierencentra’s. Het is niet opvallend dat huisdiereigenaars die dieren adopteren, vaak zeggen dat hun adoptie huisdier onnoemelijk loyaal en trouw is.