Konijnen houden

Konijntje

Een huisdier is een goede manier om een kind verantwoordelijkheid aan te leren. Met een huisdier kan een kind ervaren hoe het is om een dier elke dag te moeten voeden en te onderhouden. Als huisdier is een konijn een goed keus. Konijnen zijn makkelijk te houden en erg knuffelbaar. Maar waar moet je aan denken als je een konijn als huisdier wilt?

Huisvesting

De eerste beslissing die je moet nemen als je een konijn als huisdier neemt, is of je het konijn binnen of buiten wilt gaan houden. Konijnen kunnen namelijk zowel binnenshuis als buitenshuis goed gedijen. Een konijntje in het huis is natuurlijk erg gezellig. Je kunt het altijd gemakkelijk oppakken om het even te knuffelen. Denk eraan dat je het hok van een konijn altijd erg schoon moet houden om te voorkomen dat het gaat stinken. Ook zorgt het hok van een konijn voor veel stofvorming. Voor iemand met een huisstofmijtallergie of met hooikoorts kan het binnenshuis houden van een konijn voor een allergische reactie zorgen. Een konijn dat je binnen houdt, kun je niet zomaar naar buiten doen. Een konijn heeft namelijk een wintervacht nodig om de winter goed warm door te komen. Als je een konijn van de een op de andere dag naar buiten doet, kan het zijn dat het konijn niet voldoende tijd heeft om een wintervacht op te bouwen waardoor het de kou van de winter niet kan verdragen. Maak deze beslissing dus op het moment dat je een konijn aanschaft.

Het hok

Een konijn is van zichzelf vrij zindelijk. Ze hebben een vaste plek waar ze hun behoefte doen. Het hok waarin je het konijn houdt, moet groot genoeg zijn. Het konijn moet voldoende ruimte hebben om een slaapplek te hebben, een plek om de behoefte te doen en wat ruimte om rond te huppelen. Het hok moet een goede bodembedekker hebben. Leg eerst een laag zaagsel neer. Dit vangt het urine van het konijn goed op, kan vervelende luchtjes voorkomen en zorgt ook voor de isolatie tegen kou. Bovenop het zaagsel leg je een laagje stro zodat het konijn een lekker zachte slaapplek heeft. Verschoon het hok van een konijn minstens een keer per week.

Voeding

Zorg dat het konijn altijd een voorraad vers drinkwater heeft. In de dierenspeciaalzaak zijn speciale drinkflessen voor knaagdieren verkrijgbaar. Als je het konijn buiten houdt, moet je in de winter regelmatig controleren of het drinkwater niet bevroren is. Geef het konijn elke dag een verse voorraad water. Zorg dat het konijn altijd een hoeveelheid hooi in het hok heeft. Konijnen eten graag hooi en gebruiken hooi ook wel om een fijne slaapplek te creëren. Geef het konijn elke dag een klein handje krachtvoer dat voor knaagdieren geschikt is. Dit voer is bij elke dierenwinkel verkrijgbaar. Een konijn is vaak gek op verse groenten en bladeren. Denk bijvoorbeeld aan sla, het groen van de wortelen of de blaadjes van een aardbeienplant. Ook lust een konijn graag verse worteltjes, paprika en komkommer. Geef het konijn dan ook regelmatig wat groente of bladeren. Een zoutsteen is ook een belangrijk element voor konijnen. Konijnen likken aan een zoutsteen en krijgen zo de benodigde hoeveelheid zout binnen. Ook een zoutsteen is verkrijgbaar bij de doorsnee dierenhandel.

Aandacht

Een konijn is echt een gezelschapsdier. Door deze eigenschap is een konijn dan vaak ook erg knuffelig en aanhankelijk. Geef je konijn daarom regelmatig aandacht of neem twee konijnen zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.

Tot slot

Net als alle andere dieren heeft een konijn aandacht, tijd en liefde nodig. Neem alleen een konijn als je bereid bent om tijd en moeite in de verzorging van het konijn te steken.