De hond keuze en aanschaf

Inleiding

Wilt u een hond aanschaffen dan zal je een keuze moeten maken. Nemen we een rashond, een jonge hond of een volwassen hond, een reu of teef. Een jonge hond, een puppy dus, zal aanzienlijk meer werk en tijd vragen. Langs de andere kant zal een puppy sterker aan u gaan hechten dan wanneer u een volwassen hond aanschaft. Een volwassen hond daarentegen went soms heel moeilijk en kan soms ook heel vervelende trekjes hebben. 

U hebt alles overwogen

Maar we gaan er vanuit dat u alle voordelen en nadelen heel zorgvuldig overwogen hebt, en dat u tenvolle beseft dat u ook de verantwoordelijkheid draagt voor het dier dat u in huis neemt. Dus u hebt nu het volste recht om een hond aan te schaffen.

Hebt u uiteindelijk besloten welke hond u wil aanschaffen, dan resten er nog twee belangrijke vragen.

  1. Waar kopen we onze hond.
  2. Wat betalen we voor hem.

Hebt u om welke reden dan ook besloten een rasloze hond aan te schaffen, dan zijn deze twee vragen makkelijk te beantwoorden. Als je een puppy wilt is er altijd wel iemand, waarvan iemand iemand kent die door zijn al of niet raszuivere teef met een nestje puppies is verblijd. En in de meeste gevallen zal je zelfs niet eens hoeven te betalen, omdat de eigenaar in kwestie, blij zal zijn dat er weer ééntje een goede thuis gevonden heeft. De eigenaar zal natuurlijk wel blij zijn mocht je besluiten er toch iets voor te betalen. Laten we zeggen een kleine bijdrage voor de gemaakte kosten.

Mocht je toch de voorkeur geven aan een volwassen hond, dan kan je terecht in een dierenasiel. Daar kan je alle vondelingen en zwervers bekijken, en voor een gering bedrag kan je dan een volwassen hond aanschaffen. De vergoeding die je in een dierenasiel betaalt dient meestal voor de gemaakte kosten zoals eten en onderdak.

Bij de aanschaf van een rashond, daar komt toch wel wat meer bij kijken. We gaan ervanuit dat ge al besloten hebt voor welk ras je gekozen hebt, en dat je alle info over betreffend ras gelezen hebt en zelfs misschien al een tentoonstelling bezocht hebt. En dit alles om tot de conclusie gekomen te zijn: ja, dit is mijn hond! Het spreekt vanzelf dat je niet moet kiezen voor een Sint- Bernard als je op een flatje woont, of een hond die veel beweging vraagt terwijl je in de stad woont. Het is heel belangrijk dat je een hond kiest, aangepast aan uw omstandigheden en leefomgeving.

Waar kopen we onze uitverkorene

Een vraag die niet zo simpel is. Er zijn taloze advertenties van bonafide fokkers, en advertenties van hondenhandelaren die luiden in de zin van, rasechte afstammelingen van een kampioen, bel op nr..... en daar gaat het meestal mis! Want als je belt en je laat u ompraten door een welbespraakte heer of dame aan de andere kant van de lijn, dan zal je waarschijnlijk een paar dagen later een verweesde puppy in huis hebben. Een puppy die naderhand helemaal niet rasecht blijkt te zijn, en dat tegen een prijs waar je bij een erkende fokker wel degelijk een rasechte hond had gehad. De stamboom die ze dan naderhand opsturen blijkt dan niet echt te zijn, of behoort helemaal niet bij de aangekochte hond. En je kan natuurlijk nergens verhaal halen. Dus wees verstandig en koop bij een erkende fokker of op een tentoonstelling, dit is veel zekerder dan via een advertentie. Meestal krijg je er zelfs een garantiebewijs bij, de stamboompapieren zijn echt en de puppy heeft ook al de nodige inentingen gehad.

Voeding

Als u een puppy aangeschaft heeft en u gaat hem afhalen, vraag dan zeker aan de fokker welke voeding de puppy gehad heeft. Ook al ben je het niet eens met de voeding die uw puppy gehad heeft, hou dit schema toch aan en verander het geleidelijk aan, dit om darmstoornissen te voorkomen. De hond is van huis uit een vleeseter, dus moeten zijn maaltijden voor een groot gedeelte uit dierlijke eiwitten bestaan. Dit wil niet zeggen dat uw hond zijn dagelijkse portie vlees uit biefstuk moet bestaan.

Het dagdagelijks rantsoen kan bestaan uit:

  • pens
  • endeldarm
  • hart
  • uier
  • luchtpijp
  • strottehoofd en dergelijke zijn even goed

Wat geeft u uw hond zeker niet:

  • long, omdat long geen voedingswaarde heeft
  • milt, omdat milt meestal diarree veroorzaakt

Let wel: het vlees geeft u rauw en is onder geen enkele voorwaarde gekookt, de voedingswaarde van gekookt vlees is voor de hond dertig procent minder voedzaam dan rauw vlees. Het menu zelf wordt geplet met brood, liefst volkoren en dan ruim overgoten met bouillon of water met melk. Ook gekookte rijst is een aanrader, liefst rijst met zilvervlies. Dagelijks een portie fijngehakte gekookte groente is wenselijk.

Eventueel kan je als vervanging voor vlees eens een gekookte vis geven. Het spreekt voor zich dat de gekookte vis van al zijn graten moet ontdaan zijn. Het menu voor uw puppy wordt altijd geplet en de hoeveelheid is afgestemd op de grootte van de hond. 

Tijdens de groeitijd van de hond is een doelmatige voeding onontbeerlijk, de behoefte van voedsel bij een opgroeiende hond is veel groter dan van een volwassen exemplaar.

Opvoeding

Als u een jonge hond zindelijk wil maken, leert u hem dan eerst aan de lijn te lopen. Een halsband van zacht leder voldoet ruimschoots, terwijl u als lijn een touw kan gebruiken. Met aan het ene eind een lus en aan het andere eind een karabijnhaak. Het halsbandje laat je hem de eerste weken aanhouden, zo kan hij er volkomen aan wennen. Van zodra hij 's morgens wakker wordt en gaat snuffelen, dan lijn je hem aan en gaat ermee naar buiten. Stribbelt hij tegen, dan draagt u hem naar buiten en zet hem daar neer. Als hij zich verzet ga dan niet als een gek aan zijn lijn schudden of schreeuwen, maar u lokt hem met lieve woordjes en gebaren. Telkens hij wat dichterbij komt maak je de lijn korter totdat hij bijna bij u is. U herhaalt telkens het gehele proces. Op deze wijze zal hij heel snel wennen en meelopen. 

Van oorsprong is de hond een holbewoner, een holbewoner is van nature niet geneigd zijn hol te bevuilen. Dus als u uw puppy laat slapen in een mand of kist die hij niet zelf kan verlaten, dan zal je meestal de volgende ochtend ook geen uitwerpselen vinden. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat er genoeg luchttoevoer is wanneer je het afsluit op de één of andere manier! Let wel, uw eerste werk 's morgens is uw hond uitlaten en niet uw ontbijtje.

Het onsmakelijke sprookje

Dat men een hond zindelijkheid zou kunnen bijbrengen door hem met zijn neus in zijn eigen uitwerpselen te wrijven, heeft al een heel lang leven, maar het is een heel onsmakelijk sprookje. Het enige wat men daarmee bereikt is dat de hond in kwestie volledig handschuw wordt. Als het misdrijf een ogenblik daarvoor gebeurt is, dan is het meer dan voldoende de hond naar de plaats toe te brengen, om hem daar bestraffend toe te spreken en hem daarna naar buiten te brengen. Doet hij dan de volgende keer wat van hem verlangd wordt, dan prijs je hem uitbundig.

Tot slot een aanrader: Het e-book Het grote puppyboek

Wat vindt men in het boek:

In 12 hoofdstukken leert u alle methodes, tips & geheimen van professionele trainers die u nodig heeft om een nette, sociale, veilige... en vooral gehoorzamehond op te voeden.

Deze methodes werken hetzelfde voor elk hondenras, elke omgeving en elke thuissituatie... En iedereen kan deze methodes zelf gebruiken zonder dat u een professionele (en dure) hondentrainer nodig heeft.

Alle methodes zijn eenvoudig en stap-voor-stap uitgelegd.

Als u eenmaal begrijpt hoe een hond denkt en welke natuurlijke instincten er voor zorgen dat hij anderen gehoorzaamt, dan kan u hem al binnen 4 weken compleet afgetraind hebben... en hoeft u de training daarna alleen nog maar te onderhouden. Doe er je voordeel mee!