De tamme Siberische vos als huisdier

Sibfox en zijn tamme Siberische vos

35960.jpegWanneer mensen denken aan een vos als huisdier, stellen ze zich gewoonlijk een rode vos of misschien de kleine fennecvos voor. Maar in de loop der jaren is er een nieuw soort vos ontwikkeld. Een gedomesticeerde vos werd gefokt via een instituut in Rusland. Gedurende tientallen jaren van selectief fokken verkreeg men de tamme Siberische vos. De tamme Siberische vos was vroeger alleen beschikbaar via een distributeur in Las Vegas, genaamd SibFox. Het proces om één van deze zeldzame vossen aan te schaffen is sindsdien directer geworden en SibFox handelt de verkoop niet langer af. Het in Nevada 'Las Vegas' gevestigde bedrijf dat fungeerde als een liaison en distributeur van een tamme Siberische vos, heette SibFox. SibFox verdeelde hun tamme Siberische vos van het Instituut voor Cytologie en Genetica in Novosibirsk, 'Rusland' en zouden de officiële distributeurs zijn van de tamme Siberische vos die je kan houden als huisdier.

De vossenfarm in Rusland

Het bedrijf had Russisch sprekende teamleden en werkte direct samen met de vossenfarm in Rusland om de vossen te distribueren naar Noord-Amerika. Daar werd de tamme Siberische vos verkocht voor duizenden dollars als huisdier. Sommige mensen klaagden over het bedrijf, verklarend dat ze nooit hun vos hadden gekregen of dat de prijs schandalig hoog was voor een huisdierenvos. Ze werden door veel mensen een scam genoemd. Het hoofddoel van SibFox was om te voldoen aan de verschillende licentievoorwaarden van de staat en duizenden dollars meer te laten betalen dan rechtstreeks van de vossenboerderij te kopen. Er werd gezegd dat het heel moeilijk was om een Russische vos in de Verenigde Staten te importeren en SibFox moest helpen om die administratieve rompslomp te doorstaan.

Tamme Siberische vossen

SibFox zou de tamme Siberische vossen (ook wel bekend als de zilveren gedomesticeerde vossen of Belyaev's Experiment) van de fokker in Rusland kopen. Vervolgens zouden ze een contractuele overeenkomst hebben met de koper in Noord-Amerika. Dat contract vereiste dat de koper de gezondheid van zijn huisvos in stand hield. Het contract raadde ook aan om de huisdierenvos mee te nemen naar gehoorzaamheidsklassen. De vos zou op het moment van ontvangst gecastreerd worden en tal van andere verantwoordelijkheden en afspraken overnemen.

De Tamme Siberische huisdier vos

Het Institute of Cytology and Genetics heeft deze tamme Siberische vos ontwikkeld door middel van selectie op lange termijn en fokken op gedrag. Meer dan 50 jaar zijn gewijd aan deze studie en aan de ontwikkeling van deze gedomesticeerde vos. Deze tamme Siberische vos, ook wel het Belyaev's Experiment genoemd (naar de professor die de vosstudie is begon). Zilvervossen en Russische rode vossen zijn in wezen genetische mutaties van hun voorouders. Hun oor- en staarthouding is veranderd en ze komen in verschillende kleuren vanwege de decennia van selectief fokken. Zelfs hun genen zijn veranderd en ze zijn echt gedomesticeerd. Ze lijken nog steeds veel op hun voorouders, maar er zijn merkbare veranderingen aangebracht in hun persoonlijkheid, gedrag en uiterlijk. National Geographic had zelfs een speciale uitzending over het laboratorium. Die uitzending gaf het bedrijf een grote bekendheid en de vraag naar een gedomesticeerde tamme Siberische vos steeg in de Amerikaanse staten.

Tot slot Contact opnemen

Ondanks het feit dat het bedrijf SibFox niet meer bestaat, leven deze vossen voort in Rusland. Ze zijn nog altijd beschikbaar als ze rechtstreeks via het Russische laboratorium (het Laboratorium voor Evolutionaire Genetica van Dieren) worden gekocht. Het lab verkoopt hun vossen als huisdieren omdat het op veel plaatsen illegaal is om een tamme Siberische vos te bezitten. Om het project te financieren kan er rechtstreeks contact worden opgenomen via trut@bionet.nsc.ru of shpak67@mail.ru of als je geïnteresseerd bent in zo’n tamme Siberische vos. Het spreekt wel voor zichzelf indien je een dergelijk huisdier wil, je er toch wel de lokale wetten van waar je woont dient na te zien. Lees ook 'Een vos als huisdier'