Op vakantie met de hond

 Op vakantie met de hond

Tijdens de vakantie moeten huisdieren zeker niet worden vergeten! Wanneer je geen andere oplossing hebt gevonden, zul je je huisdier mee moeten nemen op vakantie. Een goede voorbereiding is hierbij van groot belang.

Dierenarts

Wanneer je met de hond op vakantie wilt gaan, zul je van tevoren stil moeten staan bij enkele zaken. Denk hierbij o.a. aan de juiste papieren en genoeg voer meenemen. Maar, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, komen er in het buitenland ook ziekten voor waar we in Nederland niet mee te maken hebben. Uiteraard moet de hond goed beschermd zijn tegen deze ziekten en daarom doe je er goed aan om je hierover te laten informeren en een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Voor de Europese landen (ook buiten de Europese Unie) geldt dat je in het bezit moet zijn van een nieuw Europees vaccinatie paspoort. De maatregelen omtrent vaccinatie en identificatie verschillen per land. Al deze maatregelen zijn er om de toenemende gezondheidsrisico's een halt toe te roepen. In sommige landen is het ook verplicht dat de hond gechipt is, dus houd hier rekening mee. Het zou immers vervelend zijn als de hond het land niet in mag bij controle!

Verblijfplaats

In Westerse landen zul je over het algemeen weinig moeite hebben met het vinden van hondvriendelijke hotels, campings, bungalows etc. Maar er zijn (toeristische) gebieden waar het veel meer problemen oplevert om een geschikte verblijfplaats te vinden voor zowel het gezin als de hond. Online zijn er genoeg websites waarop je een overzicht kun zien van diervriendelijke accommodaties. Vraag van tevoren voor de zekerheid nog of honden daadwerkelijk zijn toegestaan, zodat je teleurstellingen voorkomt.

Auto

Als je met de auto gaat, zijn er een aantal zaken waar je bij stil moet staan. Is de hond al gewend om in een rijdende auto te zitten? Als de hond nog niet eerder in een auto heeft gezeten, is de kans groot dat de hond er bang voor is. Dan zal het voor zowel u als de hond een nare rit worden, net name als het om een grote afstand gaat. Zorg er voor dat de hond dus gewend is aan autoritjes voordat je op vakantie gaat met de hond. Daarnaast is het van belang dat de hond een speciale hondengordel draagt. De voordelen hiervan zijn dat de hond de bestuurder niet lastig kan vallen, de kans op verwondingen tijdens een ongeluk worden geminimaliseerd, de hond kan andere passagiers niet verwonden én de hond kan niet wegvluchten als er bijv. een ongeval plaatsvindt. De hond kan de hulpdiensten dan trouwens ook niet lastig vallen!

Hondenras

Let op met sommige hondenrassen. In veel landen zijn sommige rassen ingedeeld in waak- en verdedigingshonden. Deze rassen zijn dus niet welkom in die landen (zelfs niet op doorreis!). Frankrijk heeft hier bijvoorbeeld zeer strenge regels over. Soms mogen bepaalde hondenrassen wel de grens over, maar zijn er speciale regels die je in acht moet nemen. Zo moet de hond dan bijv. aangelijnd zijn, een muilkorf dragen etc.

Op vakantie met andere huisdieren?

Over het algemeen wordt het afgeraden om met andere huisdieren op vakantie te gaan. Het is beter om ze in hun eigen omgeving te laten omdat een nieuwe omgeving en een lange reis flink wat stress zullen veroorzaken. Dit komt met name voor bij katten. Knaagdieren moet je al helemaal niet meenemen op vakantie, omdat je zult merken dat dit problemen op zal leveren met het vervoer en daarnaast kunnen de hoge temperaturen van andere landen ze fataal worden. Wanneer je toch graag met een ander huisdier dan een hond op vakantie wilt gaan, laat je dan goed adviseren!

Bron

Vakantie 101 tips