Hond en voer Over hondenvoer

Het is niet alleen hondenvoer wat je hond nodig heeft

Je hebt er goed over nagedacht, want het is een hele stap. Voor een hond kan je niet, net als voor een kat, een bak kopen waar hij zijn behoefte op doet. Je moet met hem op stap. Elke dag een paar keer. En dan krijg je nog, buiten de kosten van hondenvoer en zijn verdere onderhoud, te maken met de hondenbelasting. Nee, een hond neem je niet zomaar.

Als je beslist hebt om een hond te nemen, zorg er dan voor dat jullie veel plezier aan elkaar gaan beleven. Ga samen wandelingen in jullie buurt maken, ontmoet hondenliefhebbers en hun honden en ga ook eens ergens wandelen waar jullie allebei los mogen lopen.

Het beste hondenvoer kiezen is nog niet zo gemakkelijk

Als je van lekker en gezond eten houdt en je koopt het beste voor jezelf, dan doe je dat vanzelf ook voor je trouwe vriend. Niet alleen voor mensen kan je in de supermarkten een keur aan verschillende voedingsmiddelen vinden, voor dieren geldt dat net zo. De keuze voor het beste wordt je niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Merken die allemaal zeggen dat ze de beste zijn, verdringen elkaar om je aandacht te vragen. Wees kritisch en bekijk de samenstelling.

De grootouders van onze hond

Ooit was er een tijd dat de opa's en oma's van onze hond uitsluitend in de vrije natuur leefden. Wij weten niet beter of honden zijn huisdieren. Onze honden hebben zich dan ook uitstekend aangepast. Wat niet aangepast is, is hun spijsverteringskanaal. Dat is niet meegeëvolueerd. Honden stammen van wolven af en daarvan leven er gelukkig nog in de vrije natuur. Hun dagelijkse voeding wordt niet in een bakje voor ze klaar gezet, maar ze gaan op jacht. Ze verorberen niet alleen de spieren (het vlees) van hun prooi, maar ook ingewanden en botten. Daardoor krijgen ze voldoende voedingsstoffen binnen. Ze profiteren namelijk ook van de planten die hun prooi heeft gegeten.

De dagelijkse kost

Net als jijzelf heeft je vriend alle voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Als je je hond totaalvoer te eten geeft, dan geef je hem voer waar alle nodige stoffen inzitten. Een gezonde hond heeft hier genoeg aan.

Voedingssupplementen

Zit de R in de maand, dan nemen sommige mensen extra vitaminen. Echt nodig is dat niet als ze dagelijks voor gezonde kost zorgen. Dat geldt ook voor je hond, als je hem dagelijks gezond voer geeft, heeft hij geen voedingssupplementen nodig. Geef je hond alleen voedingssupplementen als de dierenarts dat tijdelijk voorschrijft.

Een lekker tussendoortje voor de hond

Een lekker hapje op z,n tijd, daar houdt iedereen wel van. Ook een hond kan daar van genieten. Maar net als mensen die te veel snoepen, kunnen ook honden aan overgewicht gaan lijden. En zie dat er dan maar weer eens af te krijgen. Dus wees zuinig met het geven van snacks.

Tenslotte een heel belangrijk punt

Mensen worden aangeraden voldoende water te drinken, zo'n anderhalf á twee liter per dag. Zorg net zo goed voor je vriend als voor je zelf. Altijd een bak vers water wordt door elke hond bijzonder op prijs gesteld.

Als je ook een kat hebt, lees dan ook het artikel over kattenbakvullingen]

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET JIP EN JONES