Zo hou je jouw kat uit de kerstboom

Inleiding

Zit je met enkele speelse poezen in huis, die je mooi versierde kerstboom als ideale speeltuin aanzien? Dan zit je duidelijk met een probleem. Katten en kerstbomen, het is geen goede combinatie. Het is inderdaad oppassen geblazen wanneer je een kerstboom hebt gezet met een of meerdere katten in huis. Katten kunnen onmogelijk aan de verleiding van al dat blinkend en glinsterend moois weerstaan. Ze amuseren zich kostelijk aan de voet van je kerstboom en klimmen als echte waaghalzen naar de top. Bestaat er dan geen enkel middel om je kat uit de kerstboom te houden, zodat je boom tot na de kerst- en eindejaarsfeesten overeind blijft? Wat kun je doen om, ondanks de aanwezigheid van je speelse poezen, toch van je prachtig versierde kerstboom te genieten?

Verschillende mogelijkheden

Wie denkt dat het plaatsen van een kerstboom onmogelijk is met een of meeredere speelse katten in huis, heeft het nochtans verkeerd voor. Je beschikt over heel wat mogelijkheden om je kat van en uit je mooi versierde kerstboom te houden. De meest drastische oplossing is ongetwijfeld je favoriete huisdier veilig en wel opsluiten in een voldoende ruime kamer. Dat voorkomt uiteraard alle mogelijke problemen, maar is op een wat langere termijn wellicht een onhoudbare situatie, zeker voor je kat. Er zijn zowel technische middeltjes als geuren en/of producten om je kat(ten) uit je kerstboom te houden. Hét meest geschikte middel om je kerstboom overeind te houden tot na de feesten hangt in belangrijke mate af van van je interieur, maar vooral van het karakter en de voorkeuren van poeslief.

Geuren waar je kat een hekel aan heeft

Een kat is erg gevoelig voor geuren. Er zijn heel wat geuren waar hij/zij een enorme hekel aan heeft. Om je favoriete huisdier uit je kerstboom te houden hou je de plantenspuit steeds in aanslag en binnen handbereik. Vul deze met een mengsel van water en citronella, en wijs je kat met je stem op wat mag en niet mag. Schoppen of slaan heeft geen enkele zin, en doet veel meer kwaad dan goed. Heeft de geur van citronelle weinig effect op je kat, probeer het dan met het leggen van sinaasappelschillen onder jouw kerstboom. Tegen de geur van sinaasappelschillen heeft de meerderheid van de katten een grondige hekel. Een derde mogelijkheid is het insmeren van de onderste takken van je kerstboom met tabasco, waardoor ze zich onmogelijk op de takken kan vast klauwen.

Huis- , tuin- en keukenmiddeltjes

Je kan deze geurige kattenverdrijvers combineren met enkele huis- , tuin- en keukenmiddeltjes. Zo kun je één van bovenstaande hulpmiddelen combineren met het vastbinden van je kerstboom aan muur of plafond. Hang de voor jouw belangrijkste kerstversieringen zo hoog mogelijk in je kerstboom, zodat je kat er niet bij kan. Gebruik bij voorkeur metalen haakjes om alle kerstversieringen in je boom te hangen, dat zal poeslief zéker afschrikken. Is je kerstboom kleiner dan 1,80 meter, plak hem dan vast met tape op een stuk laminaat, en plaats het geheel op een stevig en stabiele tafel. Hang versieringen met belletjes in de laagste takken van je kerstboom, op die manier hoor je meteen wat je kat van plan is. Kies voor een den met scherpe naalden en leg aluminiumfolie onderaan jouw kerstboom, daar hebben katten een grote hekel aan. Doe hetzelfde met dennenappels, katten houden daar evenmin van en lopen zeker niet over dennenappels, zodat ze op deze manier ook van je kerstboom blijven. Succes, maar heb geduld. Bedenk dat het ook voor je lievelingshuisdier kerstmis is...